Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
te høsting

Alt om te

Tror du te er te og at posene du har liggende i skapet er det hele, har du mye å glede deg til. Te er mental helse i hver dråpe! Her følger en kort innføring i tesmaking, hva teen inneholder, samt gode tips til te til mat. 


Foto:
 
MatPrat

Vinteren er over oss, og behovet for å være sunn er sterkt gjeldende for de fleste av oss i denne tiden etter jul. Det er folketypisk å ha fokus på sunn mat, trening, røykeslutt og hvite uker de par første månedene av et blankt, nytt kalenderår.

Men vi må ikke glemme at noe av det viktigste for helse og sunnhet å kose seg også. En viss porsjon nytelse må til, og vinteren er tiden da vi med god samvittighet kan krype opp i sofaen med et godt pledd rundt oss, en god bok, stearinlys, -og en stor, deilig kopp te!

Typer te

Det finnes seks vanlige typer te: hvit, gul ,grønn, Oolonge (eller Wu long), svart (kalt rød te i Kina), og ettergjæret te (kalt svart te i Kina).

Tesmaking:

Tesmaking er teens parallell til vinsmaking, og utføres på omtrent samme måte. Man bedømmer smak, duft, farge, ettersmak, lengde, friskhet, syre, sødme, bitterhet... Man finner te i alt fra Thé Grand Crus til hverdagslige teposer med enkle teblandinger. Og siden te er laget av forskjellig råstoff, med forskjellig metode og tilsatt et uendelig antall smaker, er dette ofte en langt mer komplisert affære enn å bedømme vin.

Te mellom mennesker

Te er en døråpner for mellommenneskelig kontakt i svært mange kulturer i verden. Mange steder finnes det spesielle teseremonier som setter rammen for møter mellom mennesker på en formalisert og vakker måte.

Te og sunnhet:

Helt siden opprinnelsen i Asia for 5000 år siden, har te blitt ansett som gunstig for kroppen. I kinesisk, indisk og japansk tradisjon er te ment å stimulere og forsterke menneskekroppen. Keiser Shen Nong (ca 2700 fK), regnet som grunnleggeren av medisin og landbruk i Kina, uttalte at "te lindrer tretthet, styrker viljen, gleder sjelen og gjenoppliver fremtidstroen". Slett ikke dårlig!

Te har siden opprinnelsen for 5000 år siden blitt ansett som gunstig for kroppen. (Foto: Haugen-Gruppen

Organiske stoffer

Det er tre organiske stoffer i te: koffein, teofyllin og teobromin. Disse finnes i alle typer te, uavhengig av farge.

Koffeininnholdet i te avhenger av hvilke type teblad som brukes, tid for innhøstingen og klimatiske variasjoner som påvirker modenhet av tebladet. Det er imidlertid veldig lett å fjerne koffeinet i te uten å endre smaken: koffein i te er en komponent som frigis i de første sekundene av bryggingen. Skyll derfor bladene med kokende vann i ti sekunder, kast vannet og trekk så teen på de skyllede bladene hvis du vil unngå koffein.

Tanniner

Tanniner i te er sammenlignbare med  tanniner i vin. Man gjenkjenner lett en te rik på tannin gjennom sin bitterhet: tanniner slippes sakte og en lenge trukket te øker konsentrasjonen av tanniner og gir en bitrere te.

Det menes å være vitenskapelig hold for at polyfenoler, som det finnes rikelig av i frukt, grønnsaker, rødvin og grønn te, motvirker frie radikaler som har betydning for cellenes aldring. Med andre ord; Te kan være med på å holde på ditt ungdommelige utseende!

Te, vitaminer og mineraler

Te inneholder vitamin C (250 mg per 100 g friske blader). Imidlertid blir disse vitaminene ødelagt hvis teen trekkes i vann over 30°C, hvilket den jo som regel gjør.  Te inneholder også vitamin P, B-vitaminer og mineraler som kalium og fluor.

Te og jern

Man hører ofte at å drikke te vil senke jerninnholdet i menneskekroppen. Faktisk så vil tanniner i te hindre jern fra mat i å bli absorbert av kroppen under fordøyelsen. Et svært høyt forbruk av te daglig (mer enn 1,5 liter per dag) kan derfor påvirke opptaket av jern i kroppen. Dette utgjør normalt ikke et helseproblem hvis man for øvrig har et sunt og balansert kosthold.

Jern i kosten finnes hovedsakelig i kjøtt. En vegetarianer vil være mer utsatt for jernmangel og bør være varsom med å drikke store mengder te. Gravide kvinner er også i faresonen for jernmangel, så i løpet av svangerskapet bør man begrense inntaket av te.

Ellers er det lurt å vente 40 minutter etter å ha spist for å drikke te.

Te og mat

Man kan faktisk erstatte vin eller annet drikke med te. Ekspertene anbefaler forskjellig teer til forskjellige deler av måltidet. Her er noen veiledende tips vi har plukket opp:

(Smaker og dufter du kan lete etter i beskrivelsen på pakken)

Forretter:

Varme forretter: Wu Long te

Sjømat: Japansk grønn te

Røkelaks: Japansk grønn te, sterk

Pate, spekemat, terriner: Sort te (røyk og animalsk)

Fois gras: Sterk, fyldig Kinesisk svart te. (ettergjæret)

Hovedretter:

Grillet/stekt fisk: Japansk grønn te (marine og vegetabilske)

Fisk m/saus: Kinesisk grønn te

Kylling/kalkun: Svart te fra India og Nepal

And: Kinesisk svart te (honning og krydder)

Storfejøtt og lam: Kinesiske svart te (tre, lær, honning, tobakk)

Kalv/svin: Te fra Sri Lanka (myk og aromatisk)

Vilt: Pu Erh te

Ost:

Chevre: Grønn te fra Kina

Brie, Camembert, osv: Sterk Japansk grønn te

Beufort, Comté, osv:  Darjeeling sort te

Desserter:

Fruktsalat: Wo Long fra Taiwan (floral)

Røde frukter: Jasmin te og Japansk grønn te

Epler, pærer, osv: Darjeeling  te (fra vår eller sommer).

Sjokolade: Kinesisk sort te

Men altså; Te er også lov til å nytes i sofaen under pleddet. Uten annet tilbehør enn en god bok eller dagens avis.  Det er mental helse i hver dråpe!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB15 16.04.2024 19:30:30