Lettsaltet kalkunfilet med gulrot- og beteterrin

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Kalkun passer til alt, og kan kombineres med mange spennende smaker. Hvorfor ikke prøve denne varianten med gulrot- og beteterrin. 

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. kalkunfilet, ca. 1500 g
  • 2 ss smør , til steking
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Saltlake:

  • 1 dl salt
  • 1 ss sukker
  • 7,5 dl vann
  • 2 båter hvitløk , i skiver
  • 0,5 stk. rødløk , i båter
  • 0,5 ts korianderfrø
  • 0,5 ts hel pepper
  • 4 kvister frisk timian
  • 2 stk. laurbærblad

Gulrot- og beteterrin:

  • 1 stk. gulrot
  • 2 stk. rødbete , kokt
  • 1 stk. hvit geitost
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss finhakket frisk timian
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Kremet dressing:

  • 1 pk babyspinat (ca. 50 g)
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 beger gresk yoghurt
  • 2 ts valnøttolje
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

Slik gjør du:

1. Forvarm stekeovn til 125 °C. 

2. Lag først saltlake. Løs opp salt og sukker i vann. Tilsett resten av ingrediensene.

3. Legg kalkunfilet i en passende form. Hell over laken og la det stå over natten.

4. Lag terrin. Rens gulrot, og skjær den i tynne skiver med en ostehøvel/potetskreller. Koke skivene raskt i en kjele med lettsaltet vann, i ca. 1 minutt. Avkjøl raskt i iskaldt vann.

5. Kle en liten form med plastfolie. Skjær rødbete i tynne skiver og legg rødbeteskiver, gulrotskiver og ost lagvis i formen. Ha olje, timian, salt og pepper mellom lagene. Pakk folien sammen og legg lett press på formen. La terrinen stå i kjøleskapet over natten.

6. Lag kremet dressing. Kjør spinat og olje sammen med en stavmikser eller i en foodprosessor. Tilsett resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

7. Ta kalkunfilet opp av laken og tørk av med et kjøkkenpapir. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider i en varm stekepanne med smør. Legg fileten over i en ildfast form, stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og sett den i stekeovn. Når kjernetemperaturen viser 65 °C er fileten ferdig. La den hvile i 10-15 minutter før du skjærer i den.

Server løvtynne skiver av lettsaltet kalkunfilet sammen med den fargerike gulrot- og beteterrinen og dressingen.