Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Klassisk lammestek

Tradisjoner er viktigere enn noen sinne denne påsken

Lammekjøtt, egg, sjokolade og appelsin er nordmenns påskefavoritter. Det viser MatPrats påskeundersøkelse. Med en helt annerledes påske enn det vi er vant til, gjelder det å holde på noen av de gode tradisjonene.

- Mattradisjoner er viktigere enn noensinne denne påsken, for nå som vi alle må holde oss hjemme er maten en av de måtene vi kan markere påsken på. Det er viktig og samlende å holde på tradisjoner, også i krisetider, sier kokk og matrådgiver i MatPrat, Cecilie Maske.

MatPrats påskeundersøkelse viser at det for de fleste fortsatt er enkelte matvarer som er viktige for å få den tradisjonelle påskefølelsen: 48 % svarer egg, 38 % svarer lammekjøtt, 37 % svarer appelsin og 33 % svarer sjokolade.

- Det er ingen overraskelser i undersøkelsen, dette er norsk påskemat slik vi kjenner den. Lam hører påsken til, og for mange er et helstekt lammelår en viktig del av den gode påskestemningen. Lammesteken trenger lang tid i ovnen, og den deilige duften sprer seg i huset under steketiden.

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Steken gjør seg stort sett selv, og kokken foreslår at man kan legge litt ekstra tid og kjærlighet i tilbehøret og desserten. For når hytteturen uteblir og solveggen begrenser seg til terrassen eller et vindu på gløtt mot påskesola, kan matlaging gi gode avbrekk, ifølge Maske.

- Det å lage mat er for mange god terapi mot brakkesjuke og bekymringer. Dette kan også være tiden for å prøve seg på oppskrifter og teknikker man vanligvis ikke har tid til.

Spis sesongbasert

Lammekjøtt som viktig påskemat er ganske så jevnt over hele landet, men det er i Trøndelag og Nor-Norge dette er mest populært, 45 %, tett etterfulgt av Vestlandet med 39 %.

- Det er positivt at lammekjøtt er populært som påskemat over hele landet, for nå er det det viktig at vi spiser den maten vi har overskudd på og den maten som er i sesong. Det er rikelig med lam tilgjengelig hos kjøttbedriftene og i butikkene, da tiden nå før påske er en sesong for slakting av lam.

Egget er jevnt over like populært i hele landet, og tilgang på ferske egg er heller ikke et problem nå opp mot påsken. Bøndene passer på at vi har nok egg, selv i disse koronatider. 

- Det kokte egget på frokostbordet er mer vanlig i påsken enn ellers, viser undersøkelser. Dette er nok også tradisjon for mange, og kanskje er det også tegn på at man tar seg bedre tid til frokosten enn ellers. Et perfekt kokt egg er både nydelig, enkelt og næringsrikt, og er ferdig på få minutter. Og for de som har lyst til å utvide repertoaret på eggeretter, så finnes det 833 oppskrifter med egg på matprat.no.

Slik koker du perfekt egg

Lammelår for de single og tjuvstart på grillen

Bor du alene, eller dere er få i husstanden, er et helt lammelår veldig mye mat. Men ikke la det stoppe deg fra å tilberede det, sier MatPrat-kokken.

- Kanskje har du en eller flere naboer som ville bli glad for å en porsjon levert på døra? Et helt lammelår er også en garanti for mange dager med nydelig restefest.

Så fort den første middagen fortært, er det bare å plassere restene i kjøleskapet. Da kan du sette sammen nye deilig retter de neste dagene. Det sparer deg mye tid, og ikke minst turer på butikken.

- Har du gått til anskaffelse av et helt lammelår, kan du også beine det ut, selvfølgelig. Har du ikke gjort det før, så finnes det veldig gode instruksjoner på matprat.no. Da har du plutselig tryllet et lår om til fire ulike middager.

Når vi alle er pålagt hjemmepåske, er det en god anledning til å ta frem grillen litt tidligere enn vi pleier. Mye av påskematen egner seg godt til grillen.

- Tjuvstart grillinga denne påsken, det er viktig å bruke den anledningen vi har til å kose oss når vi skal holde oss hjemme. Skiver av lammelår eller lammekoteletter er fantastisk å grille! Og vil du prøve deg på litt større stykker, så blir også et utbeinet lammelår eller en hel kylling helt nydelig på grillen.

Foliebakte lammekoteletter

Enkel vaffelkos og smakfulle kaker

Å bake er en viktig tradisjon for mange både til jul og til festdagene i mai, men det er ikke mer enn 28 % som sier det er viktig for dem å bake til påske, skal vi tro undersøkelsen. I den grad det bakes, er det vafler som er mest populært i påsken.

- Det er kanskje ikke så rart at vafler er så populært. Det er lettvint og raskt å lage og man har stort sett ingrediensene på plass. Vafler er også en super måte å bli kvitt melkerester og slanter av rømme, surmelk og yoghurt, og kan lages både grove og fine, søte og salte.

Det er lite som kan måle seg med å sitte i solveggen og få servert varme vafler rett fra vaffeljernet.

- Med skjøteledning ut av vinduet kan du glede naboene med den liflige duften også. Kanskje kan en nystekt vaffel over gjerdet være med på å gjøre noen ekstra glad?

Nystekte vafler

Sjokoladekake er en annen favoritt, og 36 % av de spurte i undersøkelsen svarer at de baker en sjokoladekake selv i løpet av påsken.

- En saftig sjokoladekake eller en myk brownie er noe de færreste takker nei til. Jeg slår allikevel et slag for å bake en skikkelig smakfull gulrotkake eller en skikkelig gul og uimotståelig suksessterte, sier Maske.  

Sjokoladekake i langpanne

Vi spiser opp restene i påsken

Selv om vi vil kose oss ekstra med mye god mat i påsken, betyr ikke det at vi kaster mer mat. I undersøkelsen oppgir 66 % at påsken ikke er en høytid der de kaster mer mat enn ellers.

- Dette er godt nytt for den tiden vi er inne i nå, og også ellers. Det er flott at folk er bevisste på matsvinn. Mye av påskematen er super som restemat.

Kokken i MatPrat har mange gode forslag på lekker restemat fra lammesteken.

- Det er et hav av oppskrifter på lammegryte. Skjær kjøttet i biter og la det trekke i sausen. Tynne skiver av lammestek på pizza er nydelig, og har du litt løk og noen brødskiver kan du lage en saftig toast med lam og glasert løk. Du kan også fylle pannekaker eller lefser med lammekjøtt. Og ikke glem at du kan lage en helt nydelig kraft av lammebeina sammen med litt grønnsaker! Da utnytter du virkelig hele lammelåret, og får et supert utgangspunkt for nye retter.

Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne vinteren med koronaviruset har vært spesiell. Påskeferien er en etterlengtet pause fra hjemmekontor og hjemmeskole.

- Selv om vi fortsatt må forholde oss til myndighetenes restriksjoner, kan ingen ta fra oss gleden over god mat.

Tar du vare på restene, har du utgangspunktet til nye måltider, og kan for eksempel lage en fantastisk påskebuffet.

- Og hvorfor ikke samles rundt maten på utradisjonelt vis på en av kommunikasjonsplattformene på nett? Da kan vi være sammen selv om vi er langt fra hverandre, avslutter Maske.

Sist oppdatert: mandag 30. mars 2020

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB11 21.05.2024 02:41:49