Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Matstart

Hvordan legge til rette for barna på kjøkkenet

Hjelp barna å bli trygge på kjøkkenet. Her kan du lese om hvordan du enkelt kan tilrettelegge kjøkkenet ditt til barna. 

Krakk

Kjøkkenbenken kan være for høy for en del barn. Riktig høyde viktig for at barna skal få god oversikt og kontroll når de for eksempel kutter grønnsaker. Da kan det være lurt å kjøpe en solid og stabil krakk til å stå på. Et annet alternativ er at barna bruker kjøkkenbordet, som ofte er litt lavere enn kjøkkenbenken, men husk skjærefjøl!

Liten stekepanne

En stor stekepanne er ofte mer en det et barn trenger, tung er den også. Gi dem derfor en egen stekepanne tilpasset deres behov. 

Liten kokkekniv

De fleste foreldre er bekymret for at barnet sitt skal bruke en skarp kniv. Får de en stor skarp kokkekniv kan denne være vanskelig og tung for et barn å håndtere. Gi dem heller en mindre kokkekniv. Kniven bør være skarp da den blir enklere å håndtere. Er kniven sløv, knoter man mer, tomaten sklir vekk og så står man det et kutt i fingeren. Kutter de seg med en sløvere kniv, blir kuttet ujevnt, stygt og blør mer. Gi derfor barna en skarp og tilpasset kniv, samt god opplæring. Vær til stede og pass på de første gangene.

Forkle

For uten å beskytte klær, beskytter forkle også mot bakterier, varm oljesprut og vann. Et forkle tilpasset barnets høyde er derfor viktig, slik at barnet ikke snubler i det.

Grytevotter

Velg grytevotter fremfor kluter! Grytevottene er som regel tykkere, dermed fjerner du risikoen for at barnet bretter kluten en gang for lite og brenner seg.

Gryteunderlag

Foreldre kan hjelpe til med å legge frem gryteunderlag slik at barna vet hvor de kan sette varme kjeler og stekepanner når maten er ferdig. Husk at dersom barna skal ta ut varmt stekebrett må man ha flere gryteunderlag for at brettet skal stå stødig. Dersom barna skal lage mat på kjøkkenet på egenhånd, er et godt tips er å gi barna sitt eget sett med grytekluter.

Gir man barna sitt eget utstyr, og kanskje til og med sin egen kjøkkenskuff, blir det ekstra stas å bruke kjøkkenet.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB11 25.05.2024 03:42:53