Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Utvalg av norsk spekemat

Produkter med spekemat

Det finnes et vidt utvalg av spekemat i butikkene. En del av produktene blir dessuten produsert og solgt lokalt, så se etter lokale spekematprodukter når du er ute og reiser i Norge.

Fenalår

Fenalår er låret fra får eller lam og finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som et helt lår, uten ben, eller ferdig oppskåret i skiver på brett eller i mindre forpakninger.

Spekeskinke

Spekeskinken er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen, og finnes i mange varianter og kvaliteter. Hel spekeskinke med ben er stor og kan være litt uhåndterlig å skjære i pene skiver. Til gjengjeld er den et godt utgangspunkt for den som vil at skinken skal vare hele sommeren.

Ferdig oppskåret spekeskinke i tynne skiver fås i mange forskjellige utgaver og kvaliteter. Det har kommet flere sorter med modnet eller vellagret norsk skinke på markedet.  Westfaler, eller pæreskinke, er hel skinke uten ben og er lett å skjære i pene skiver. Kan kjøpes hel eller ferdig oppskåret i tynne skiver på brett eller i mindre forpakninger.

Fårepølse

Fårepølse er typisk norsk! Den er laget av hakket kjøtt av får eller lam, den kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit. Det vanligste er å kjøpe den ferdig oppskåret, men den finnes også i snabb som man kan skjære opp selv.

Spekekjøtt

Hele stykker av kjøtt som er saltet og speket. Det finnes speket reinkjøtt, tørket reinkjøtt, speket elgkjøtt, speket hjerte og tunge. Røkt dyrekjøtt er i de fleste tilfeller laget av renskåret hestekjøtt. Spekekjøttet har lange tradisjoner i Norge.

Morr

Morr, mør, eller mårpølse er den gode norske "urpølsa". Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes varierer stort. Får og viltkjøtt er vanligst, men svinekjøtt, storfe, innmat, blod. m.m. brukes også. Morr selges i hele kveiler, i ringer, snabber og ferdig oppskåret.

Svartpølser

Disse pølsene kalles gjerne for stabburpølse. I svartpølser blir det brukt renskåret kjøtt av sau og lam, storfe og svin, og eventuelt litt hestekjøtt. Den mørke fargen kommer av at det er brukt litt blod i blandingen. Fåes i flere varianter, som hele pølser, skiver og snabb.

"Sydlandsk"

De senere årene har det kommet en del norskproduserte spekepølser som har sin opprinnelse i Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Disse er ofte litt grovere hakket og litt mer krydret; f.eks: Pepperoni og Chorizo.

Spesialpølser

Mange av de mindre spekepølseprodusentene bruker lokale råvarer som elg, rein og lam til å lage spennende produkter som: Rødvinspølser, snackpølser, ølpølser, viltpølse og snabber.

Salami

Ett av vårt mest populære pålegg. Salami er laget av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB13 16.04.2024 23:26:00