Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Gress nærbilde

Hva er økologisk fotavtrykk?

Du har kanskje hørt at vi skal redusere vårt økologiske fotavtrykk. Men hva betyr det egentlig? Et økologisk fotavtrykk, også kjent som «ecological footprint», er et mål på mennesker forbruk av naturressurser.  

Kloden vår har begrenset med ressurser. Det betyr at det er begrenset hvor stort fotavtrykk hver og en av oss kan ha, før klodens økologiske kapasitet forringes. Det økologiske fotavtrykket brukes til å vise hvor stor påvirkning menneskelig aktivitet har på jordens økosystem, og beregnes ofte per individ, på landsbasis eller globalt. Størrelsen på verdens totale fotavtrykk avhenger av befolkningsstørrelse, snittforbruk per person og ressurseffektivitet.  

Hvordan beregnes det økologiske fotavtrykket?

Fotavtrykket beregnes oftest i arealenheter, dvs. arealet som er nødvendig for at naturen skal kunne fornye ressursene som brukes. Det tas utgangspunkt i at alle mennesker på jorda har en viss mengde ressurser/areal til rådighet. For å beregne disse ressursene, deles verdens produktive areal på antall innbyggere. Jo flere innbyggere, desto lavere blir fotavtrykket tilgjengelig per person. For å beskytte det biologiske mangfoldet på planeten, er 12 prosent av det økologiske fotavtrykket satt av til andre arter.  
Det økologiske fotavtrykket kan brukes til å belyse i hvilken grad vi har en bærekraftig utvikling.  

Den internasjonale tankesmien Global Footprint Network gjennomfører detaljerte beregninger av verdens økologiske fotavtrykk. Det økologiske fotavtrykket uttrykkes i global hectares (gha) - et standardisert tall som er sammenliknbart globalt. 

Earth Overshoot Day – dagen jordas ressurser er oppbrukt 

Hvert år kalkuleres Earth Overshoot Day, dagen som markerer når vi har brukt opp ressursene jorda klarer å gjenskape det året. Etter denne dagen bruker vi av ressursene for neste år. På grunn av et høyt forbruk, kommer Earth Overshoot Day stadig tidligere. I beregningene, som årlig utføres av Global Footprint Nettwork, brukes den nyeste statistikken om menneskers økologiske fotavtrykk.  

I 2023 kom Earth Overshoot Day allerede 2. august. Det betyr at vi nå bruker ressurser som om vi har 1,75 kloder å ta av. I Norge kom Earth Overshoot Day 2022 allerede 12. April. Om hele verdens befolkning skulle hatt et forbruk som nordmenn, ville vi trengt 3,6 jordkloder. Ideelt sett skulle denne dagen kommet 31. desember, men da må vi endre måten vi forbruker ressurser på i dag.  

Hvordan redusere ditt økologiske fotavtrykk?  

Det finnes flere tiltak hver og én av oss kan gjøre for å endre forbruket vårt i en mer bærekraftig retning, og dermed redusere det økologiske fotavtrykket vårt. Eksempler på tiltak kan være alt fra å kjøpe mindre klær, bytte til el-bil, eller kutte ned på flyreiser.

Du kan beregne ditt eget økologiske fotavtrykk her

Sist oppdatert: mandag 6. mai 2024

FN- sambandet (lest 25. Oktober, 2022). Økologisk fotavtrykk. 

Global Footprint Network (lest 2. Oktober, 2022). Ecological Footprint.  

Overshoot Day (lest 6. mai, 2024). This year Earth overshoot day fell on august 2.  

Store norske leksikon (16. August, 2021). Økologisk fotavtrykk.  
  

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB13 14.06.2024 14:29:28