Kos deg litt smartere i sommer

Å ha ferie når solen skinner, dagene er passe late og sjøen er perfekt avkjølende, ja da er det lett å la “humla suse” og spise all kosematen sommeren har å by på. For ikke å snakke om drikken som følger med. Det finnes noen valg da som er smartere enn andre.

Ferie forbinder vi med å nyte god mat, helst uten å tenke på om den er sunn eller ikke. Det kan lett bli godteri, is, kjeks eller snacks hver dag. Vi drikker brus, juice, milkshake, øl, hvitvin eller rosévin. Samtidig dropper mange av oss treningen i løpet av sommeren. De aller fleste vet nok godt at dette er en dårlig kombinasjon om du ønsker en sunn kropp, og ikke vil gå en tyngre høst i møte. Bevisste og smartere valg når du koser deg kan utgjøre en stor forskjell for deg, og det er faktisk ikke så mye som skal til. 

Mange har skjønt det, og tar en titt på varedeklarasjonen når de er usikre på hvor sunt det de er i ferd med å spise egentlig er. Leser du bak på næringsdeklarasjonen på matvarene, sammenligner og forsøker og finne det produktet med minst sukker og fett er mye gjort. Noen ganger er det likevel ikke så enkelt, og lett og bli lurt.

Kcal = Kalorier.

Popcorn eller potetchips?

Per 100 gram inneholder potetchips 525 kcal, popcorn 465 kcal og saltstenger 378 kcal. Du kan med andre ord spise 38 gram potetchips, 43 gram popcorn eller 53 gram saltstenger for 200 kcal. Dette høres relativt likt ut, men med en titt på bildet over ser du tydelig forskjell i mengden (volum). Det er fordi saltstenger, og særlig popcorn, veier lite samtidig som det har et stort volum.

Det kan også være lurt å være litt bevisst på saltinnholdet i snacks. Alle alternativene ovenfor er nokså rike på salt, så begrens deg gjerne til en mindre porsjon. Om du popper popcornet selv, så kontrollerer du selv hvor mye salt som skal på.

Fløteis eller saftis?

Fløteis lages av blant annet fløte og eggeplommer, som energirike matvarer, mens saftis og sorbet inneholder mest vann og fruktjuice/saft. Dermed inneholder som regel fløteis en del mer kalorier per porsjon enn saftis. Derfor kan en generell huskeregel når du skal spise i sommer være å velge saftis eller sorbetis.

Energiinnhold per 100 gram i forskjellig is:

 • Fløteis: 194 kcal 
 • Yoghurtis: 173 kcal
 • Saftis: 71 kcal 

Milkshake eller smoothie?

Kjøper du en milkshake (0,4 l) får du 340 kcal, 46 gram tilsatt sukker og 6 gram mettet fett.

En smoothie med yoghurt naturell, eplejuice, banan og bær (0,4 l) gir 240 kcal, ikke noe tilsatt sukker og 2,8 gram mettet fett. I tillegg får du fiber, vitaminer og antioksidanter.

Sukret brus, lettbrus eller sjokolademelk

Velger du vanlig 0,5 liter Cola få du i deg 25 sukkerbiter. Velger du en light variant av Cola får du ikke noe sukker i det hele tatt.

Velger du 0,5 liter av en lettere sjokolademelk får du i deg tilsatt sukker tilsvarende fem sukkerbiter. Lettere sjokolademelk er laget på laktoseredusert melk som er søtere i smaken, og da trenger man ikke tilsette så mye sukker som i en vanlig sjokolademelk. Velger du lettere sjokolademelk får du i deg litt fett og litt sukker, i tillegg får du i deg mye kalsium, mye protein og hel rekke andre vitaminer og sporstoffer.

Pølse, pommes frites og ketchup

For mange er pølser, pommes frites og ketchup en lettvint og grei sultstiller når man vil gjøre det veldig enkelt. Denne porsjonen rask og enkel mat gir 832 kcal! (19,2 g protein, 48,9 g fett og 76,7 g karbohydrater) Trenger vi å si noe mer?

Søt eller salt kjeks?

Om det er søte eller salte kjeks det går i, er det kjekt å vite at i 67 g søte kjeks av typen Dots (5 stk) er det 342 kcal mens i 67 g salte kjeks (19 stk) av typen Ritz er det 332 kalorier. Men ser du på mengden her er det kanskje lurt å velge det salte alternativet?

Brus, øl eller vin i varmen?

Flytende kalorier som i saft, brus, øl eller vin gir lite eller ingen metthetsfølelse, så pass her kan nok mange av oss være tjent på å være litt mer bevisst. Først og fremst, vann er og blir den beste tørstedrikk! Men når du først skal ta deg noe annet godt i glasset så er det greit å litt peiling på kaloriinnholdet i ulike drikker. 

Brus med sukker

Saft med sukker

Eplejuice

½ liter (500 ml)

½ liter

½ liter

210 kcal

210 kcal

210 kcal

Øl (4,7 %)

Lettøl

½ liter (500 ml)

½ liter

200 kcal

120 kcal

Vin i glass (1 ½ dl)

Rød (12 %)

Hvit tørr

Rosé/musserende

111 kcal

102 kcal

156 kcal

En halv flaske vin (375 ml)

Rød

Hvit

Rosé/musserende

278 kcal

255 kcal

390 kcal

Andre smarte tips for en litt sunnere sommer!

 1. Bytt ut søtsaker og snacks med friske oppkuttede grønnsaker, frukt eller bær. Det er så mye digg å velge mellom i butikkene på denne tiden av året - og det er flere og flere som tilbyr ferdig vasket og kuttet i porsjonspakker.
 2. Skal du ha dip til chipsen, eller grønnsakene, velg de lettere alternativene som lettrømme, yoghurt naturell eller kesam.
 3. Pimp opp vann og/eller vann med kullsyre med biter av sitrusfrukter, friske urter eller frosne bær.
 4. Spis deg mett på et skikkelig måltid i steden for kosemat.
 5. Vær i aktivitet. Fysisk aktivitet er bra for helsa og kan samtidig bidra til at vekta forblir på stedet hvil. Om du ikke får tid til en treningsøkt, så sørg for å legge inn små aktiviteter gjennom dagen. All aktiviet monner!
 6. Forsyn deg av mindre porsjoner med godsakene. Det blir lettere om du husker på tips nummer 4.

Alt med måte

Selvfølgelig er det lov å kose seg om sommeren,  men når sola titter frem i mai og sommerkveldene varer ut august kan det fort bli mange dager med kos og hygge. Da er det greit å huske på litt måtehold. Litt kos av og til går helt fint, men forsøk selv om det er ferie å begrense det til helgen.

    

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.