Synder i sommersol

Å ha ferie når solen skinner, dagene er passe late og sjøen er perfekt avkjølende, ja da er det lett å la “humla suse” og ty til lettvinte og ofte syndige løsninger hva mat og drikke angår.

Tekst:
Trine Thorkildsen, Fagsjef ernæring, bærekraft og dyrevelferd

Foto:
 
matprat medforfatter: vibeke bugge

Ferie forbinder vi med å nyte god mat uten å tenke på om den er sunn eller ikke. Barna får godteri, is, kjeks og snacks hver eneste dag. Vi drikker brus, juice, milkshake, øl, hvitvin eller rosévin, og samtidig dropper mange av oss treningen i løpet av sommeren. Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette er en dårlig kombinasjon om du ønsker en sunn kropp og ikke har lyst til å gå en tyngre høst i møte. Bevisste og smartere valg kan utgjøre en stor forskjell for deg, og det er faktisk ikke så mye som skal til. Bruk vett og velg rett.

Mange har skjønt det, og tar en titt på varedeklarasjonen når de er usikre på hvor sunt det de er i ferd med å proppe i seg egentlig er. Leser du bak på deklarasjonen på matvarene, sammenligner og forsøker og finne det produktet med minst sukker og fett er mye gjort, men noen ganger er det også lett å bli lurt:

 

Popcorn eller potetchips?

Popcorn inneholder 465 kcal/100 g, potetchips 525 kcal/100 g og saltstenger 378 kcal/100g. Du kan med andre ord spise 43 gram popcorn, 38 gram potetchips eller 53 gram saltstenger for 200 kcal. Dette høres relativt likt ut, men med en titt på bildet over ser du tydelig forskjell i mengden. Det er fordi saltstenger, og særlig popcorn, veier lite samtidig som det har et stort volum.

 

Fløteis vs saftis

Pin-up 115 kcal (8,5 g fett og 9,3 g karbohydrater)
Lollipop 74 kcal, (2,2 g fett og 13,6 g karbohydrater)

 

Milkshake vs smoothie

Kjøper du en milkshake (0,4 l) får du 340 kcal, 46 gram tilsatt sukker og 6 gram mettet fett. En smoothie med yoghurt naturell, eplejuice, banan og bær (0,4 l) gir 240 kcal, ikke noe tilsatt sukker og 2,8 gram mettet fett. I tillegg får du fiber, vitaminer og antioksidanter.

 

Cola vs Cola Zero vs sjokolademelk

Velger du vanlig 0,5 liter Cola få du i deg 25 sukkerbiter. Velger du en light variant av Cola får du ikke noe sukker i det hele tatt.

Velger du 0,5 liter av en lettere sjokolademelk får du i deg tilsatt sukker tilsvarende fem sukkerbiter.  Lettere sjokolademelk er laget på laktoseredusert melk som er søtere i smaken, og da trenger man ikke tilsette så mye sukker som i en vanlig sjokolademelk. Velger du lettere sjokolademelk får du i deg litt fett og litt sukker, i tillegg får du i deg mye kalsium, mye protein og hel rekke andre vitaminer og sporstoffer.

 

Pølse, pommes frites og ketchup

For mange barn er pølser, pommes frites og ketchup en lettvint og grei sultstiller når mor og far vil gjøre det enkelt. Denne porsjonen rask og enkel mat gir 832 kcal! (19,2 g protein, 48,9 g fett og 76,7 g karbohydrater) Trenger vi å si noe mer?

 

Søt eller salt kjeks?

Om det er søte eller salte kjeks det går i, er det kjekt å vite at i 67 g søte kjeks av typen Dots (5 stk) er det 342 kcal mens i 67 g salte kjeks (19 stk) av typen Ritz er det 332 kalorier. Men ser du på mengden her er det kanskje lurt å velge det salte alternativet?

 

Brus, øl eller vin i varmen?

Kalorier gir ikke mye metthetsfølelse, så pass litt på de flytende kaloriene dine. Og husk at vann er den beste tørstedrikk!

Brus med sukker

Saft med sukker

Eplejuice

½ liter (500 ml)

½ liter

½ liter

210 kcal

210 kcal

210 kcal

Øl (4,7 %)

Lettøl

½ liter (500 ml)

½ liter

200 kcal

120 kcal

Vin i glass (1 ½ dl)

Rød (12 %)

Hvit tørr

Rosé/musserende

111 kcal

102 kcal

156 kcal

En halv flaske vin (375 ml)

Rød

Hvit

Rosé/musserende

278 kcal

255 kcal

390 kcal

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.