skip navigation
matprat logo

Svinekam med sprekt tilbehør

Med spenstig tilbehør blir den klassiske norske svinekammen løftet til nye nivåer. Prøv noen av disse oppskriftene til festmiddagen!

Svinekam med sprekt tilbehør

Turmat
Middels
Over 60 min

Svinekam er tradisjonsmat, og tradisjonsmat er veldig i tiden. Satt sammen med spennende tilbehørsretter gir det en ramme for hyggelige måltider med familie og venner.

Ingredienser

6
  • 112 kg svinekam uten ben
  • 3 ts salt
  • 112 ts kvernet pepper
  • 5 dl kokende vann

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovn til 230 °C.

2. Bruk en skarp kniv og lag ruter i svoren. Gni svinekammen inn med salt og nykvernet pepper. Legg den i en langpanne eller en ildfast form.

Syns du det er vanskelig å rute svoren, kan svinekammen dampes først og rutes etter damping.

3. Hell på kokende vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Damp svinekammen i stekeovnen i ca. 45 minutter. 

4. Ta formen ut av ovnen, ta av folien og stikk inn et steketremometer i den tykkeste delen av svinekammen. Sett formen tilbake i stekeovnen, og stek videre på 175 °C til termometeret viser 74 °C. Dette tar 1 - 1,5timer. La svinekammen hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den. 

Ekstra sprø svor får du ved å sette på overvarme/grill mot slutten av steketiden. Pass godt på, det tar 1-2 minutter til svoren “blåser” seg opp.

Her er svinekammen servert med appelsinsalat, fylte sjampinjonger, stekt sikori, glaserte poteter, sennepsdressing og en rødbetterte.