Minst 8 tips til hva du kan lage av plommer

Høsten har mye godt å by på, blant annet saftige plommer i toner av gult, rødt og blått, med Opal og Victoria som de mest kjente plommesortene. Se våre beste tips til hva du kan lage av norske plommer i sesong.

Superpopulært syltetøy

Hjemmelaget plommesyltetøy er enkelt å lage. Alt du trenger å gjøre er å dele plommene i to og ta ut steinene. Så fyller du plommene, og eventuelt litt vann, i en kjele og koker til plommene er myke. Tilsett sukker under omrøring, og la syltetøyet koke til det tykner. Fyll ferdig syltetøy på varme, rene glass.

Chutney til kjøtt eller god ost

Plommechutney kan du lage på omtrent samme måte, men her har vi brukt brunt sukker og dessuten litt løk, hvitvinseddik og flere gode kryddere som setter god smak på chutneyen. Plommechutney kan du servere som tilbehør til kjøttretter der du vanligvis ville servert med rørte tyttebær, ripsgelé, rognebærgelé eller en annen type gelé. Plommechutney smaker dessuten supergodt i følge med en god ost, for eksempel på et charcuterie-brett.

Vilt god plommesaus!

Av plommer kan du også lage en nydelig plommesaus som er både fargerik, søt og syrlig. Plommesausen er et spennende tilbehør til svinefilet, kalkunfilet eller en saftig biff av rein, og er en saus som gjestene dine kanskje ikke har smakt før. Og ja, - sausen er lett å lage også!

Plommer er som nevnt en god match til vilt. Du kan for eksempel lage en god roastbiffsalat med plommer eller du kan imponere med perfekt stekt reinsdyrbiff servert med linser, jordskokk og plommer, som er både utradisjonelt, spennende og veldig godt tilbehør.

Plommekake og andre fristelser

Tidligere var det mest vanlig å hermetisere plommer, og mange gjør nok det fortsatt. Hermetiserte plommer kan du blant annet servere med pisket krem eller en god iskrem.

Du kan også lage en clafoutis. Clafoutis er en ovnspannekake med bær eller frukt, tradisjonelt laget med mørke kirsebær og drysset med et fint dryss melis. Vi fyller vår clafoutis med modne plommer og serverer den lun i følge med lettvispet krem.

På samme måte som du lager eplekake, så kan du også lage en god formkake med plommer. Pass på at du legger plommene med snittsiden opp, slik at du får frem både fasong og flott fargetoner på plommene. Nybakt plommekake smaker ekstra godt med litt pisket krem eller vaniljekesam.

Hagen full av plommer?

Har du mange plommer som må brukes opp på kort tid, så kan du lage deilig plommesaft. Start med å skylle plommene, fjerne stilker og dele plommene i to. Fyll plommene i en kjele sammen med ca. 3 dl vann per kilo. Kok plommene i 10-15 minutter til plommene er helt møre. Sil saften, bruk gjerne et klede. Kok så opp saften med sukker.

Du kan også lage svisker av egne plommer. Da fyller du opp en stor ildfast form eller en langpanne med cirka fire kilo plommer og 1,2 kilo sukker. Skru ovnen på 150 °C i la plommene stå i 4-6 timer. Rør om av og til. Sviskene er ferdige når en del av væsken har fordampet. Fyll sviskene over på steriliserte glass mens de fortsatt er varme og skru på lokk. Hjemmelagde svisker har god holdbarhet, og er holdbare i minst et år.

Et annet alternativ er å lage plommelikør. Fyll opp et sterilisert glass med plommer som er snittet, en splittet vaniljestang og 3-4 stjerneanis. Noen foretrekker å tilsette en kanelstang og noen få nellikspikere også. Hell på sukker, litt mer enn vekten på plommer. Fyll til slutt opp med vodka. Vend på glasset ukentlig, slik at sukkeret løser seg opp. La likøren stå et par måneder, og så har du kjempegod likør som du kan servere når det nærmer seg jul.