Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rester - restemat

De 6 beste tipsene for å redusere matsvinn

Kaster du mat? Her kommer 6 tips som kan hjelpe deg med å kaste mindre mat! 

Vi ønsker vel alle å kaste mindre mat og bidra til et mer bærekraftig forbruk? Her gir vi deg de aller beste tipsene for å kaste mindre mat, og forslag til hvordan du lett kan gjennomføre dem.

1. Planlegg innkjøp og skriv handleliste

Hver 8. handlepose med mat som vi nordmenn kjøper havner i søpla. Med gode rutiner vil mindre mat bli kastet, og det er penger og miljø spart. Planlegg innkjøpene dine og forsøk å unngå impulskjøp. Bli bevisst hvor mye du og familien spiser og juster mengdene du handler etter det. Skriv en handleliste etter å ha sjekket skap og kjøleskap, og unngå impulskjøp på tom mage!

>>Tips til planlegging av innkjøp 

>> Hvor i kjøleskapet maten bør stå? 

>> Få matvarene trygt fra butikken til kjøleskapet

TIPS TIL PLANLEGGING OG INNKJØP AV MAT - alternativ 3

2. Ta datomerking med en klype salt - se, lukt og smak

Maten kan godt være spiselig i lang tid etter utløpt dato. I butikkene blir stadig flere varer merket «Best før, ofte god etter». Ditt beste hjelpemiddel for å sjekke om maten fortsatt kan spises er sansene dine. Se, lukt og smak på maten før du bestemmer deg for å kaste.

Ha respekt for merkingen «Siste forbruksdag». Men husk at maten ikke automatisk blir dårlig selv om datoen er passert. Det er lov til å bruke sansene og sunn fornuft.

Vil du spare både penger og klima? Se etter disken med varer som er nedpriset pga. dato neste gang du er i butikken! Her kan du finne deilig mat, samtidig som du redder maten fra å ende opp i søpla! I tillegg til at du gjør handleturen billigere, sparer du kloden for unødvendig ressursbruk og klimagassutslipp fordi maten blir spist fremfor å ende som matsvinn. 

Les mer: Se, lukt og smak

Les mer: Er best før er det samme som dårlig etter? 

Les mer: Kan jeg spise mat som har gått ut på dato?

Les mer: Hva betyr det når noe er lett bedervelig? 

Les mer: Hermetikk som har gått ut på dato 

Næringsinnhold.jpg

3. Lag mindre porsjoner

En av de største kildene til matsvinn hjemme er måltidsrester, tett fulgt av brød, frukt og grønt. Vi lager for mye mat, forsyner oss med for store porsjoner og kaster det vi ikke spiser opp i søpla. Bruk mindre tallerkener, så blir ikke magen mett før øyet. Bestem at «det du forsyner deg med må du spise opp». Lager du en stor porsjon av noe, så ha en plan for hva du vil gjøre med restene, eller frys dem inn – også med en plan.

Ulik mat gir ulikt klimagassutslipp, og det gjelder også matsvinn. En gryterett med grønnsaker og kjøtt har for eksempel høyere klimagassutslipp enn en tallerken med ris. Jo mer ressurser det er lagt inn i produksjonen i maten, desto høyere klimagassutslipp får matsvinnet ditt.

>> Porsjonsberegning i hverdagen 

>> Riktig oppbevaring og holdbarhet på mat

>> Riktig oppvarming og nedkjøling av mat

>> Hvordan du tar best vare på matrestene

Oppbevaring i kjeleskap - oppbevaring av rester

4. Få oversikt over kjøleskapet

Et rent og ryddig kjøleskap gjør det lettere å holde oversikt og ta i bruk det som er der. Bruk funnene som inspirasjon til å lage nye retter. Se på restene som en ressurs det går an å eksperimentere med, og legg opp til minst én kreativ restematmiddag i uka. 

>> Hvorfor holde kjøleskapet rent 

>> Oppbevaring i kjøleskap

>> God mat du kan lage av rester 

Kjøleskap med logo

5. Spis opp restematen 

Å spise opp maten er å vise respekt for det arbeidet som ligger bak, og de ressursene det krever for å produsere den. Husk å spise opp restene du tar vare på, både i kjøleskap og fryser. Du kan lage fantastisk mye godt av restemat! 

I Norge utgjør brød 20% av maten vi kaster, og 6% av klimabelastningen fra matsvinn. 

>> Hvordan bruke opp grønnsakener? 

>> Matpratkokkenes beste tips til restemat. 

Kjøleskap - tine råvarer

6. Bruk fryseboksen 

Fryseboksen er din venn når det kommer til å unngå matsvinn. Frys ned alt fra urteplanter du ikke får brukt, til skivet brød og middagsrester, og ta det opp når du trenger det. Rester av fløte og kraft kan du fryse i isbitbrett, så har du alltid gode baser til å lage noe godt tilgjengelig. 

>> Oppbevaring i fryser

Oppbevaring i fryser

Sist oppdatert: onsdag 27. april 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB15 15.12.2024 13:38:57