Drikke til julematen

Her er Christer Berens drikketips til julematen. Foruten å importere egne viner holder Christer kurs og gir råd og tips om vin og mat i all verdens media på sin lune og entusiastiske måte.

Sine egne juletradisjoner bærer preg av at Christer opprinnelig er svensk, men nå halvveis nordmann, så jula feires annenhvert år i de respektive land.

- I Sverige går "julskinkan" ut og inn av kjøleskapet hele jula, forteller Christer. - Det begynner med julaften, først med mange sorter sild, så "dopp i grytan", den svenske formen for mølje, før høydepunktet, "grilljerad julskinka" med kavring og sennep kommer på bordet, og altså går sin gang gjennom romjulas måltider. "Julskinkan" er en kokt skinke som blir grillet i ovnen for å få en spesiell sprø skorpe. Like viktig som sprø svor på vår ribbe. Og med norsk jul kommer skinka også på bordet, som obligatorisk til lang frokost på 1. juledag, da i form av bayonneskinke med aspargessaus.

Hva man drikker til julematen? Gjerne "mumma", mørkt øl blandet med litt brus. Ellers er jo øl natulig valg til fet mat., men vineksperten har selvfølgelig noen anbefalinger i ermet. - Til fet mat som skinke eller ribbe passer saftige, unge italienske viner spesielt godt, sier han. En kirsebærpreget vin har en syrlighet som tar bort litt av det fete. Og det er ikke nødvendig å velge eksklusivt, betror Christer oss.

- Til ribbe med rødkål og surkål og brun saus vil det passe fint med en italiensk rødvin. Noen gode valg er: en frisk og fruktig Barbera fra Piemonte eller en lettere og snillere vin fra Valpolicella. Hvis du ønsker mer kraft og rikhet, så vil en Chianti eller en Montepulciano d'Abruzzo passe bra.

Pinnekjøtt er vanskelig med vin, men ryktene sier at en tradisjonell portugisisk vin kan passe bra. Prøv ellers en saftig rødvin fra Spania.

Rioja Reserva eller Gran Reserva er perfekt til reinsdyrkjøtt. En Chateuneuf de Pape fra Rhone i Frankriket kan også være med å forhøye stemningen.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.