Jaktpraten

Én av de rundt 60 000 elgjegerne her i landet som lenge har ventet spent på startskuddet for årets elgjakt er Harald Løvenskiold. Vi har tatt en jaktprat med den ivrige jegeren, og benyttet samtidig anledningen til å dreie samtaletemaet litt over på mat.

Om Harald Løvenskiold

Familien Løvenskiold har eid Nordarka og drevet skogbruk der i mange generasjoner siden 1649. Harald Løvenskiold (28) er sønn av dagens eier Carl Otto Løvenskiold.

Hvordan ble din jaktinteresse vekket, og hva er det med jakt som fascinerer deg?

- Den naturlige jaktinteressen ble vekket da jeg var med pappa på elgjakt i oktober hvert år fra ung alder. Jeg fikk være med å gå på elglos og bli med hele dagen i skogen. Etterhvert fikk jeg lov til å bære pappas gevær på skulderen, noe jeg syntes var kjempestas.

 

Elglos

Elghunden bjeffer på elgen og får den til å holde seg i området, slik at jegerne kan snike seg inn på losen og felle dyret.

Jeg fikk også prøve meg på vomming av elgen fra tidlig alder, og jeg kan huske at jeg var så liten at nesten hele kroppen min var inne i elgkroppen da jeg skulle frigjøre vommen og de indre organene. Det var en stor spenning rundt det å vente på skuddet og kunne bli med bort på fallet. Det å se det store dyret ligge i lyngen vekket mine jaktinstinkter, og jeg gledet meg til den gangen jeg skulle få lov til å skyte en elg for første gang.

 

Vomming

Jegerne tar ut vommen og de indre organene på elgen.
Her har Harald Løvenskiold fått has på en elgokse etter en lang og fin los med elghunden som står i bakgrunnen og buster elgen.

Fallet

Stedet der elgen ble skutt.

Det som fascinerer meg mest med de fleste jaktformer er at hver jaktdag er forskjellig. Naturen overrasker alltid, og det går sjelden som planlagt. Det som trigger min interesse er å sanke så mye kunnskap om viltet at jeg selv kan finne ut hvor det holder til; hvilke biotoper det trives i under de forskjellige værtypene og hvordan bevegelsesmønsteret er. Dette er en kontinuerlig læringsprosess som omfatter det å være mye ute i naturen og studere teori om viltet.

Hva liker du best med jakta?

Støkkjakt

Støkkjakt vil si at jegeren beveger seg forsiktig framover i terrenget med den hensikt å få fuglen til å fly opp fra gjemmestedet sitt (støkke) mens jegeren er nært nok til å kunne skyte den. Støkkjakt er mest vanlig ved jakt på ryper og skogsfugl.

- Det beste ved jakten er alle de forskjellige naturopplevelsene kombinert med det sosiale samværet når man har med gode venner. Et godt eksempel på dette er den årlige skogsfugljakten med bror i Nordmarka. Vi tilbringer alle nettene på en liten koie i Nordmarka (uten strøm og vann) og jakter ut fra denne basen. På støkkjakt blir man pushet til å lese terrenget og sette opp en nøye plan for dagen. Det er viktig at sikkerheten alltid er på plass og at begge er enig i veivalget.

Dette er en jaktform som kombinerer det sosiale med mange fantastiske naturopplevelser. I år hadde vi hjemmelagde elgburgere og burgerbrød med ut i skogen som vi stekte på fleskepannen. På koia ble det grilling av elg indrefilet, fårikål og en kyllingrett.

Blir det tid til å fyre opp bål og lage litt bålmat under jakta eller blir det nistemat fra sekken?

- For min del er det å fyre opp et bål et must og en veldig hyggelig del av jaktdagen. Det er viktig at man får koblet godt av midt på dagen da viltet ofte ligger stille og det er vanskeligere jaktforhold. På elgjakt er det som regel wienerpølser og flesk som varmes på varmen. Hjemmelagde elgburgere av kvernet elgkjøtt, purre, løk, koriander, fennikel, crème fraïche og baconbiter er også en vinner, hvis man har tid til å lage dem i forveien. En god kokekaffe hører også alltid med! Bær og pannekaker setter prikken over i-en hvis man orker å bære med seg røre ut i skogen.

 
Jaktlaget til Harald Løvenskïold tar seg som regel tid til å tenne et bål midt på dagen og steke pølser eller flesk. Når de skal kose seg med noe ekstra blir det bålstekte pannekaker med bær og nykokt kaffe.

 

Hvorfor tror du det er viktig å få med yngre generasjoner på jakt, og hvordan skal man få dem med?

- Det er viktig for å holde kunnskapsnivået oppe i fremtiden med tanke på viltet og de nordiske jaktformer. Det er en tradisjon vi må ta vare på. Det er viktig at neste generasjon kan få lov til å oppleve de samme jakt- og naturopplevelsene som det jeg har opplevd. En måte for å få de yngre ut i skogen er å gjøre hver tur til en hyggelig opplevelse. Det trenger ikke å ligge en fugl i sekken eller en død elg på bakken for at dagen er vellykket. En stor varme og god lunsj er ofte nok.

For at neste generasjon skal få oppleve de samme jaktopplevelsene som de jeg har opplevd er det viktig at vi har en sunn forvaltning av det norske viltet. Vi må tenke langsiktig - helt til og for neste generasjon.

Hvordan holder du skyteferdighetene vedlike gjennomåret?

Jaktfelt

Jaktfeltskyting foregår ved at man følger en løype med seks innlagte standplasser hvor man skyter med rifle på ulike dyrefigurer. Skyteavstand og størrelse på innerblinken varierer, og det blir skutt både liggende og stående. Jaktfeltskyting er regnet for å være svært realistisk i forhold praktisk jakt.

- Skyteferdighetene holdes vedlike ved å være med på jaktfeltstevner gjennom vinteren og gå jevnlig på skytebanen på sommeren og sensommeren. Det viktigste er å trene på situasjoner og stillinger jeg vet jeg kommer til å bruke under jakten. Det er ikke alltid det er en skytebenk ved siden av deg ute i skogen.

 

Stort jaktterreng

Hvor mange elger har dere rett på, og hvor stort jaktterreng har dere?

- I Løvenskiold skoger nord for Oslo har vi en årlig kvote på ca. 130-160 elg, og det blir jaktet på ca. 430 000 mål skog. Halvparten av kvoten skytes av innleide jaktlag og resterende styres fra Sandungen som privat jakt. Løvenskiold Skog driver utleie av både småviltjakt og storviltjakt i Nordmarka. Det selges ca. 250 småviltkort i løpet av året, og det er mange som står på venteliste.

Det er en fabelaktig morgenstemning når det gryer til dag ved et av de mange tjernene i Nordmarka.

 

Er det en stabil elgstamme i Nordmarka?

- De siste årene har det vært en stabil elgstamme i Nordmarka, med en liten økning i slaktevekter. Tendensen er positiv, og vi har i flere år jobbet med å redusere den kraftige stammen for å ta hensyn til skogbruket. Det var til tider store beiteskader og det var et sterkt ønske om å redusere dette. Man skal trå veldig forsiktig når man skal redusere en eksisterende stamme til et ønskelig nivå. Det er fort gjort å bikke over og miste det man hadde. I dag har vi en sunn stamme med en jevn fordeling av store okser, mellom okser, kuer, ungdyr, og kalver.

 

God mat med elg

Er det noen av dette flotte viltkjøttet som blir tilgjengelig ute i butikk?

- Etter at dyret har blitt slaktet i vårt egne slakteri i Nordmarka blir hele dyr kjørt ut for videre bearbeiding, og ender opp vakuumpakket som Smedstuens elgkjøtt i diverse dagligvarebutikker. Noe kjøtt blir også levert direkte til restauranter.

 

Hva er din favorittrett med elg?

- Min favorittrett med elgkjøtt er en langstekt filet som er olje/rødvinsmarinert i 3 dager. La fileten ligge i ovnen på 59 grader i ca. 11 timer. Den siste timen kan varmen settes opp for å få en sprø overflate. Pass på alltid å ha vann nederst i langpannen og til slutt heller man litt fløte over. Til dette kan man lage en god soppsaus av steikesjy, smør, sopp av forskjellige slag, brunost, rødvin (redusert), konjakk og fløte. Smak til med salt og pepper.

 

Er du glad i å lage mat?

Jeg liker å stå på kjøkkenet og lage mat med gode råvarer. Har jeg det, er jeg glad i å lage hva som helst. Jeg har eksperimentert med retter alt i fra pasta, salater, fisk og kjøtt. Men min overlegne favorittrett er lasagne med mye parmesan og gode råvarer.

 

Hva er etter din mening den beste stykningdelen på elgen?

- Det meste på elgen er godt kjøtt, men det beste er jo alltid indre- og ytrefileten. Elgkjøtt kan brukes i all retter, både som rent kjøtt og kvernet.

 

Spennende og gode jaktopplevelser

Har du vært med på andre typer jakt?

Løshundjakt

Ved løshundjakt slippes elghunden ut i terrenget for å finne elg og få los på den. Hundeføreren skal så forsøke å snike seg inn på losen for å få skutt elgen. I tillegg sitter det jegere på poster hvor man kan forvente at elgen skal passere. Den alternative jaktformen er båndhundjakt.

- For meg er det løshundjakt på elg som er det ypperste og den mest spennende jaktformen. Jeg er i tillegg en veldig ivrig skogsfugljeger, både med og uten hund, noe som er hovedjaktformen for meg frem mot elgjakten i oktober. Det er fin trening for kroppen, skjerper sansene og man lærer å lese biotoper. Andre spennende jaktformer er hjortejakt, rådyrjakt, rypejakt, og lokkejakt på duer.

De siste årene har jeg vært så heldig å få lov til å bli med en god venn for å jakte gems (fjellgeit) i Østerrike. Det er en fantastisk spennende jakt som bedrives på ca. 2000 meters høyde. Her bruker vi bare kikkerten som hjelpemiddel, og det kan ofte by på lange hold og ekstremt terreng

 

 
Et teleskop med mange gangers forstørrelse er det beste hjelpemiddelet når man skal jakte i fjellterreng på 2000 meters høyde.

 

Gemsen holder ofte sammen i litt større grupper og den ser, lukter og hører veldig godt. Dette er en fysisk krevende jakt som krever det ypperste av en jeger når det kommer til skyteferdigheter og selve jakten på viltet. Vi nordmenn har mye å lære fra dem på kontinentet når det kommer til kunnskap, forvaltning og respekt for viltet.

Ikke så mange nordmenn opplever å få jakte gems i de østerriske alpene, men Harald Løvenskiold klarte å felle et flott eksemplar av fjellgeita under den utfordrende jakten.

 

Kan du fortelle litt om en spesiell jaktopplevelse?

Lokkejakt

Lokkejakt på kronhjort vil si at man forsøker å etterligne lydene til en hjortebukk for å få hjorten til å tro at den har en konkurrent i terrenget. Dermed blir kronhjorten lokket mot jegeren.

- Jeg har hatt mange spesielle og spennende jaktsituasjoner i mitt liv så langt, og en jeg vil trekke frem er fra lokkejakt på kronhjort i Telemark. I fjor, midt i brunsttiden til hjorten, fikk jeg bli med på lokkejakt på kronhjort. Da vi kjørte inn i terrenget kvelden før jakten var det stjernehimmel, og fra ett sted kunne vi høre og lokalisere seks forskjellige bukker på hver sin topp. Vi la en slagplan for neste morgen og valgte å smyge på en av bukkene vi hadde hørt.

Neste morgen dro vi ut lenge før solen stod opp og lokket oss forsiktig oppover fjellsiden helt til vi stod 250 meter unna bukken vi hadde hørt dagen før. Været var klart og ikke et vindpust. Det eneste vi kunne gjøre nå var å prøve å få den til oss og ut av sitt eget lille territorie. Plutselig hørte vi den komme nærmere og nærmere -  hylbrølende i den glisne barskogen. Bukken hadde hørt oss, og trodde nok vi var en annen bukk som beveget oss inn i hans område.

Etter et par minutter stod bukken i underkant av 30 meter foran oss, uten at vi kunne se den. Vi var helt klare, og ventet spent påat den ville skli ut i lysningen hvor vi trodde den ville komme. Plutselig vender den 90 grader og grynter inne i tettskogen foran oss før den drar avgårde - fortsatt usett. Bukken må ha enset noe mystisk.

Det ble ingen kronhjort den dagen, men for en jaktopplevelse og for en intens spenning! Det å felle en antakeligvis stor kronhjort på første forsøk ville vært for godt til å være sant. Glade og fornøyde ruslet vi ned igjen til bilen.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.