Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hjortestek med fløtegratinerte poteter

Hjortestek med fløtegratinerte poteter

Ingredienser

6  porsjoner
  • 2 kg hjortestek
  • 1,5 ts salt
  • 6 stk. einebær
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 2 stk. gulrot
  • 2 stk. sjalottløk
  • 2,5 dl vann

Fløtegratinerte poteter:

  • 12 stk. potet
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 4 dl kremfløte
  • 1 dl revet ost

Stekt sopp:

  • 300 g aromasopp
  • 300 g østerssopp
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • saften av 1 stk. sitron
  • 2 ss finhakket bladpersille
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hjortekjøtt er mørt, velsmakende og saftig, og perfekt å servere til store anledninger. Her serverer vi den deilige hjortesteken på tradisjonelt vis med fløtegratinerte poteter, stekt sopp og rørte tyttebær. Velkommen til fest!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

6  porsjoner
  • 2 kg hjortestek
  • 1,5 ts salt
  • 6 stk. einebær
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 2 stk. gulrot
  • 2 stk. sjalottløk
  • 2,5 dl vann

Fløtegratinerte poteter:

  • 12 stk. potet
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 ss smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 4 dl kremfløte
  • 1 dl revet ost

Stekt sopp:

  • 300 g aromasopp
  • 300 g østerssopp
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • saften av 1 stk. sitron
  • 2 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du

  1. Knus einerbær i en morter og bland med salt og pepper. Gni hjortesteken godt inn med krydderblandingen. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken.
  2. Del gulrøtter og sjalottløk i to, legg gdem i en ildfast form og legg steken oppå. Hell vann i formen og sett den inn midt i forvarmet stekeovn på 125 °C i ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse. Øs steken med sjyen i formen et par ganger i løpet av steketiden. Når steketermometeret viser 60-65 er steken medium stekt, ved 70 °C  er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76°C.
  3. Ta steken ut av formen og la den hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den.
  4. Skrell poteter og løk og skjær dem i  tynne skiver. Finhakk hvitløk. Bland poteter, løk og hvitløk i en bolle og krydre godt med salt og pepper. Smør en ildfast form og fyll den med potetblandingen. Hell over fløte. Sett potetene inn i stekeovnen sammen med steken de siste 45-60 minutter.
  5. Når steken er tatt ut av ovnen, øk temperaturen til 200 °C, dryss over revet ost og stek videre i 15-20 minutter, til osten har smeltet og fått en fin, gyllen farge. Sjekk at potetene er ordentlig møre. 
    Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.
  6. Del soppen i passelig store biter og stek den i en stor, varm stekepanne med olje og smør. Krydre med salt og pepper når soppen har fått en fin gyllen farge. Drypp over litt sitronsaft og dryss grovhakket bladpersille.

Server hjortesteken med fløtegratinerte poteter, stekt sopp og rørte tyttebær. Grønnsaker som rosenkål, gulrot, persillerot, brokkoli eller aspargesbønner smaker også godt til.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB12 19.04.2024 06:42:53