Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Viltkraft 5

Viltkraft

Ingredienser

  • 1,5 kg kraftben (vilt) eller avskjær av vilt
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. purre
  • 100 g sopp gjerne aromasopp
  • 2 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk timian
  • 4 l vann
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lag din egen viltkraft og du får en fantastisk base å lage nydelig viltsaus på. Krever noen timer i gryta men er vel verdt timene. Helt magisk! 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

  • 1,5 kg kraftben (vilt) eller avskjær av vilt
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. purre
  • 100 g sopp gjerne aromasopp
  • 2 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk timian
  • 4 l vann

Slik gjør du

  1. Ha kraftbein i en ildfast form og sett formen i en stekeovn på 250 °C. Stek i ca. 10 minutter, eller til beina er godt brunet. Ha dem i en kjele. Vask og skjær grønnsaker i grove biter og ha dem i kjelen sammen med timian og hvitløk.
  2. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt.
  3. Skum av skummet som samler seg i overflaten underveis i kokingen. Jo mer du skummer, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok gjerne i 4-5 timer.
  4. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og ha gjerne et gryteunderlag under bollen.
    For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
  5. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
    Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk på toppen som er enkelt å ta av.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 23.04.2024 08:47:51