Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Boller til fastelavn

Velger du tradisjonelle hveteboller med krem og rørte bær, eller svenske semlor med makronfyll? Er du ikke fysen på pisket krem, har vi flere oppskrifter til inspirasjon, både nye og gamle favoritter.

Hvorfor feirer vi fastelavn?

Ordet fastelavn stammer fra det nedertyske ordet «kvelden før fasten», og feires alltid søndagen 7 uker før 1. påskedag. Dagen markerer inngangen til fasten, og overgangen fra vinter til vår.

Fyll boller med pistasjkrem

Pistasjkrem, eller pistasjsmør, er en søt, deilig og aromatisk krem - kjempegod til søt gjærbakst. Lag gjerne en stor porsjon med en gang, for denne kommer til å forsvinne fort!

3 tips for vellykket bollebakst

Hold igjen væsken. Juster deigen med væske, ikke mer mel, for riktig konsistens.

Elt lenge nok. Sukker og fett gjør deigen tung, så elt godt for et sterkt glutennettverk. Tilsett smøret til slutt.

Vær tålmodig. La deigen heve skikkelig, gjerne på et lunt og fuktig sted for ekstra luftig bakst.