Lage mat med barn i alderen 8-11 år

Å lage mat er noe de aller fleste barn synes er morsomt. Ved kjøkkenbenken får de kjennskap til ulike råvarer, smaker og lukter, og får utvikle kjærlighet til mat og matlaging – en kunnskap de vil ha nytte og glede av hele resten av livet.

Barn mellom 8 og 11 kan være mer på egen hånd på kjøkkenet. Mange har allerede hatt mat og helse på skolen, og interessen for matlaging vil vokse om de får lov til å prøve seg på egen hånd.

Men ferdighetene kan variere veldig i denne gruppen. Det er viktig å vurdere hvilket nivå ditt barn er på, og legge til rette for at det skal være gøy å være på kjøkkenet. La barnet selv bestemme hva det skal lage, finne en oppskrift og planlegge hva som skal gjøres. Still krav til orden og oppvask.

Forslag til aktiviteter:

  • Bruke tidsmåler og steketermometer.
  • Følge enkle oppskrifter og framgangsmåter på egenhånd. Finne fram, måle og beregne ingredienser (inkluder litt matematikk i matlagingen ved å be de om å legge sammen eller trekke fra ulike mål).
  • Skrive en handleliste.
  • Koke opp vann i en kjele, bruke mikrobølgeovn og håndtere enkle. kjøkkenredskaper som rivjern, blender, boksåpner, hvitløkpresse og pizzaskjærer
  • Skjære brødskiver.
  • Skjære løk i små og store biter.
  • Presse saften av appelsiner, sitroner og lime.
  • Steke pannekaker og kjøttdeig.
  • Koke egg på riktig måte.
  • Smøre sin egen matpakke.
  • Bruke vaffeljern eller smørbrødjern.
  • Lage gjærbakst, la den heve og bake den ut (Vær tilgjengelig dersom barna ønsker det).
  • Lage en enkel frokost som for eksempel havregrøt i mikrobølgeovn, eller frokostblanding med yoghurt og syltetøy.
  • Lage tortillawraps.
  • Lage sin egen smoothie eller fruktsalat.
  • Klare å sortere ulik mat i ulike matvaregrupper.
  • Ta vare på rester og vite hvordan ulike matvarer skal oppbevares riktig.