Lage mat med barn i alderen 8-11 år
Å lage mat er noe de aller fleste barn synes er morsomt. Ved kjøkkenbenken får de kjennskap til ulike råvarer, smaker og lukter, og får utvikle kjærlighet til mat og matlaging – en kunnskap de vil ha nytte og glede av hele resten av livet.
Barn mellom 8 og 11 kan være mer på egen hånd på kjøkkenet. Mange har allerede hatt mat og helse på skolen, og interessen for matlaging vil vokse om de får lov til å prøve seg på egen hånd.
Men ferdighetene kan variere veldig i denne gruppen. Det er viktig å vurdere hvilket nivå ditt barn er på, og legge til rette for at det skal være gøy å være på kjøkkenet. La barnet selv bestemme hva det skal lage, finne en oppskrift og planlegge hva som skal gjøres. Still krav til orden og oppvask.
Forslag til aktiviteter:
- Bruke tidsmåler og steketermometer.
- Følge enkle oppskrifter og framgangsmåter på egenhånd. Finne fram, måle og beregne ingredienser (inkluder litt matematikk i matlagingen ved å be de om å legge sammen eller trekke fra ulike mål).
- Skrive en handleliste.
- Koke opp vann i en kjele, bruke mikrobølgeovn og håndtere enkle. kjøkkenredskaper som rivjern, blender, boksåpner, hvitløkpresse og pizzaskjærer
- Skjære brødskiver.
- Skjære løk i små og store biter.
- Presse saften av appelsiner, sitroner og lime.
- Steke pannekaker og kjøttdeig.
- Koke egg på riktig måte.
- Smøre sin egen matpakke.
- Bruke vaffeljern eller smørbrødjern.
- Lage gjærbakst, la den heve og bake den ut (Vær tilgjengelig dersom barna ønsker det).
- Lage en enkel frokost som for eksempel havregrøt i mikrobølgeovn, eller frokostblanding med yoghurt og syltetøy.
- Lage tortillawraps.
- Lage sin egen smoothie eller fruktsalat.
- Klare å sortere ulik mat i ulike matvaregrupper.
- Ta vare på rester og vite hvordan ulike matvarer skal oppbevares riktig.