Lage mat med barn i alderen 3-5 år
Å lage mat er noe de aller fleste barn synes er morsomt. Det finnes mange oppgaver som selv de yngste barna kan være med på. Du er den som kjenner barnet ditt best, og vet hva det er i stand til. Sikkerhet kommer alltid først, men prøving og feiling er en del av moroa.
I denne alderen kan barna følge instruksjoner og de kan derfor prøve seg på flere aktiviteter. De har også utviklet bedre finmotorikk og evne til å konsentrere seg over en oppgave over litt tid. Nå kan de også hjelpe til med å skjære opp smør, sopp, frukt eller grønnsaker med kniver beregnet på barn, eller knuse krydder i en morter.
Sikkerhet er fortsatt i høysetet. Mange barn trosser mamma og pappas regler, og det er viktig å legge til rette for at barna ikke skal skade seg.
Håndhygiene er viktig, og etter hvert skal det å vaske hendene på kjøkkenet gjøres helt automatisk.
Forslag til aktiviteter:
- Vaske og skrelle poteter, gulrøtter og andre grønnsaker.
- Mose frukt og kokte grønnsaker.
- Røre sammen ingredienser.
- Fylle røre i former (f.eks. muffinsformer).
- Panering. Sett opp små stasjoner og la barnet jobbe seg gjennom stasjonene før en voksen tar seg av stekingen. Det kan være én stasjon med kjøtt, kylling eller fisk, én med sammenvispede egg og én med mel eller brødsmuler.
- Måle opp ris, mel og vann ved bruk av litermål.
- Sikte mel. Plasser sikten over en bolle og la barnet bruke fingrene til å få melet igjennom sikten.
- Riste sammen dressing i et glass med lokk.
- Rense kokte egg. Pass på at de er godt avkjølte.
- Kna deig og rulle rundstykker eller boller. La barnet leke seg med å bestemme formen selv, men lær dem at dersom stykkene har ulik størrelse trenger de ulik steketid.
- Hjelpe til med opprydding og oppvask. Sette i oppvaskmaskinen.