Julebordsesongens ABC

Kvier du deg for hvilke utslag fråtsing gjennom sesongens mange julebord vil få for vekta? Her er noen enkle kjøreregler for hvordan du kan manøvrere deg gjennom buffeten.

Førjulstiden er en hektisk tid med alle dens forberedelser og avslutninger. Når vi endelig tar oss tid til en pust i bakken, unner vi oss gjerne en smak av jul. Da koser vi oss med julekaker og marsipan, farsemat, fete salater og sauser. På mange arbeidsplasser serveres det gløgg og julebakst. I tillegg er julebordsesongen over oss, og den har for mange allerede vart siden midten av oktober. Før selve julen ringes inn har mange av oss vært på opptil flere julebord.

Med så mye god mat, drikke, desserter og kaker er det vanskelig å kjenne når man egentlig er mett. Hele desember er en eneste stor fristelse, og det kan fort bli til at vi får med oss noen ekstra uønskede kilo inn i det nye året. Planlegger du godt og er litt forsiktig, så kan du fint gå en hyggelig julebordsesong i møte uten å frykte for vekta.

Før festen begynner

Spis regelmessig gjennom dagen. Å spare plass til julematen ved å sulte deg gjennom dagen kan slå helt feil ut. Er du skrubbsulten når festen begynner kan du lett miste litt kontrollen, hive i deg maten, og dermed spise mer enn du i utgangspunktet hadde tenkt.

Å legge inn noen treningsøkter, eller litt ekstra hverdagsaktivitet i førjulstiden er bra for helsa og kan samtidig bidra til at vekta forblir på stedet hvil. Det behøver heller ikke å spise så mye av den travle tiden din: ta trappene i stedet for heisen, ta turen bortom kollegaen i stedet for å sende e-post, gå av en bussholdeplass tidligere eller gå en kveldstur med kjæresten eller en venn. Barna hadde sikkert også syntes at det ville være gøy om du ble med på litt aking eller en skitur.

På julebordet

 • Start gjerne med en klar suppe, skalldyr, spekeskinke og melon eller røkelaks.
 • Drikk rikelig med vann. Alkoholholdig drikke er kaloribomber, så drikk gjerne minst ett glass vann mellom hvert glass alkoholholdig drikke: da begrenser du kaloriene, og dessuten vil både kropp og hode kjennes bedre dagen etter.
 • Forsyn deg gjerne med rent kjøtt, og skjær bort synlig fett. Farsemat inneholder ofte mye fett og dertil hørende kalorier.
 • Velg sjysaus eller brun saus fremfor ribbefett.
 • Kos deg gjerne med svor. Mange tror at svoren er fet, men det er feil! Ren svor er hovedsakelig protein. Hvis du skraper bort fettet mellom kjøttet og svoren, så er den knasende gode svoren mager.
 • Det er lov til å forsyne seg av “pynten” på fatet. La en god del av tallerkenen være fylt med grønnsaker. Forsyn deg med surkål, rødkål eller ertestuing som både er lett og smaksrikt.
 • Ikke fyll tallerkenen til randen. Hvis du ikke er mett etter å ha spist det du har forsynt deg med, så kan du heller forsyne deg en gang til.
 • Mye alkohol kan gjøre at du mister hemningene, også i forhold til matinntaket – da kan det bli til at du spiser mer enn du hadde tenkt.
 • En god ostebuffet er fristende, men husk at fete oster er rike på kalorier.
 • Velg fruktbaserte desserter fremfor krembaserte.
 • Nøy deg med litt julekaker, og kos deg med saftig, deilig frukt
 • Ta deg tid til å kjenne etter om du er mett, og dropp den siste porsjonen.
 • Det er greit å la noe ligge igjen hvis du får servert en stor juletallerken, i stedet for å spise deg stappmett. Kos deg med rent kjøtt, grønnsaker og kokte poteter.

Når tiden er inne for å innta dansegulvet er det på tide å slå seg løs. Å svinge seg i dansen er gøy, samtidig du får svidd av deg noen kalorier. Så dans til krampa tar deg.

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.