Siden på grisen kan brukes på mange måter. Den mest kjente er ribbe, som annenhver nordmann har på menyen julaften. Siden blir også brukt til å lage bacon og lettsaltet flesk.
Bacon er saltet og røkt sideflesk av svin
Det finnes flere typer bacon, men norsk bacon lages av sideflesk som først saltes og deretter røykes. Den lages på to måter, enten ved tørrsalting eller lakesalting. Røykt naturlig med flis eller røykaroma.
I butikken finner du bacon i alle fasonger, tykke og tynne skiver og terninger. Det er også mulig å lage baconet selv hjemme på egen kjøkkenbenk.
Bacon er en klassiker til helgefrokosten med egg, i tillegg inngår bacon i en mengde andre retter hvor man ønsker den gode og gjenkjennelige røkte baconsmaken. Noen vil si at alt blir bedre med bacon da det tilfører både smak og konsistens inn i en rett. Stek det knasende sprøtt og bruk som topping til hvit fisk som torsk eller vår populære brokkolisalat, surr det rundt kyllingfileten for en deilig røkt og saltet brytning mot det delikate kjøttet eller ha det i kraftfulle gryter for ekstra god smak og aroma.
Lettsaltet sideflesk er sideflesk av svin som er urøkt
Tradisjonelt flesk eller lettsaltet sideflesk er sideflesk som er saltet og urøkt. Det urøkte sidefleske er lysere i fargen en bacon. Hos slakteren eller i ferskvaredisker kan du få tak i usaltet sideflesk, men det vanligste å både bruke og få tak i er den lettsaltede versjonen.
Lettsaltet sideflesk brukes blant annet til tradisjonelle retter som raspeball, erter, kjøtt og flesk, lys lapskaus og pannekaker. For ikke å glemme tradisjonsretten flesk og duppe, som du kanskje har hørt om?
Ser du forskjellen?
Sist oppdatert: 05. april 2023