Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lettsaltet sideflesk råvarebilde

Er sideflesk og bacon det samme?

Lurer du på hva som er forskjellen på flesk og bacon? I butikkhylla finner du lettsaltet sideflesk og bacon side om side, og de kan se ganske like ut. Så, hva er egentlig forskjellen? Og når bruker du det ene fremfor det andre?

Siden på grisen kan brukes på mange måter. Den mest kjente er ribbe, som annenhver nordmann har på menyen julaften. Siden blir også brukt til å lage bacon og lettsaltet flesk.

Bacon er saltet og røkt sideflesk av svin

Det finnes flere typer bacon, men norsk bacon lages av sideflesk som først saltes og deretter røykes. Den lages på to måter, enten ved tørrsalting eller lakesalting. Røykt naturlig med flis eller røykaroma. 

I butikken finner du bacon i alle fasonger, tykke og tynne skiver og terninger. Det er også mulig å lage baconet selv hjemme på egen kjøkkenbenk.

Bacon er en klassiker til helgefrokosten med egg, i tillegg inngår bacon i en mengde andre retter hvor man ønsker den gode og gjenkjennelige røkte baconsmaken. Noen vil si at alt blir bedre med bacon da det tilfører både smak og konsistens inn i en rett. Stek det knasende sprøtt og bruk som topping til hvit fisk som torsk eller vår populære brokkolisalat, surr det rundt kyllingfileten for en deilig røkt og saltet brytning mot det delikate kjøttet eller ha det i  kraftfulle gryter for ekstra god smak og aroma. 

Lettsaltet sideflesk  og bacon råvarebilde

Lettsaltet sideflesk er sideflesk av svin som er urøkt

Tradisjonelt flesk eller lettsaltet sideflesk er sideflesk som er saltet og urøkt. Det urøkte sidefleske er lysere i fargen en bacon.  Hos slakteren eller i ferskvaredisker kan du få tak i usaltet sideflesk, men det vanligste å både bruke og få tak i er den lettsaltede versjonen. 

Lettsaltet sideflesk brukes blant annet til tradisjonelle retter som raspeball, erter, kjøtt og flesk, lys lapskaus og pannekaker. For ikke å glemme tradisjonsretten flesk og duppe, som du kanskje har hørt om?

Fleskepannekaker

 Ser du forskjellen?

Lettsaltet sideflesk  og bacon råvarebilde

 

Sist oppdatert: 05. april 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB15 21.05.2024 15:04:23