Guttas og jentenes julebord

Fra det gamle germanske språk betydde ordet jul, fest og festtid, eller skjemt og skjemtetid. Festene midtvinters gikk nemlig av stabelen på den tiden da året “svingte” mest. Det er nå det passer perfekt med guttas eller jentenes julebord.

I Norden har julefeiringen og julebord røtter tilbake til vikingtiden. Før kristendommen, feiret man Odin og Tors serier over jotnene. Da lukket man dørene og samlet seg om lyset og ilden. Selve julenatten skulle alle levende og døde være sammen. Man kunne høre de døde komme ridende gjennom luften – med Odin i spissen, på sin åttebente hest, Sleipner. Julebordet skulle derfor stå dekket så de døde i familien kunne forsyne seg når de ville. For å holde de onde vekk, skulle stearinlyset på julebordet brenne gjennom hele natten.

Lag din egen tradisjon

Det er først i etterkrigsårene det typisk norske julebordet med firma eller venner har tatt form som en av våre tradisjoner. Juletiden er en tid hvor mange reiser hjem til gamle trakter, hjem til familie og venner fra oppveksten. Da passer det perfekt å invitere til et julebord og samle gutte- eller jentegjengen. Lettere sagt enn gjort? Start planleggingen i god tid - hør med vennegjengen om når de er hjemme og velg en dato som passer for så mange som mulig.

Et julebord skal være morsomt. Om du ikke vil være det selv, utnevn en toastmaster. Det er et must! En tale er på sin plass: Gi gjerne oppgaven til den morsomme i gjengen. Et tips kan være å få hver enkelt til å sende inn noe gode historier om de andre. Gjør julebordet til en tradisjon ved å levere stafettpinnen videre til nestemann eller kvinne i vennegjengen.

Start julebordet relativt tidlig, så trenger dere ikke haste til bords. Server en velkomstdrink som kan lages på forhånd.

Menyvalg

Dessverre lager ikke maten seg selv og ingen har lyst til å stå på kjøkkenet hele kvelden. Da må man i så fall dra på restaurant, tenker mange men det er feil. Her er to menyer der velkomstdrink, forrett og dessert lages i en fei. Det meste kan lages på forhånd. Oppvasken kan alltids stå til dagen derpå. 
Endelig: Stemningen er på topp, mimring om gamledager i full gang og det er tid for å nyte gjensynet for alle.

Drikke til tradisjonsmat

Les mer om øl og vin til julematen.

Drikke

foto: shutterstock

Kom gjerne med forslag til drikke som passer til de forskjellige rettene. Sett frem øl, vin og mineralvann. Øl til alle rettene kan være morsomt, men metter veldig. Velger du menyen som er foreslått av oss, følger det med vin- og øltips. Du får også god hjelp til dette på vinmonopolet. 

Guttas meny

Grillet julepølse i lefse.

Guttas meny skal bære preg av mye mat. Ingen skal gå sultne hjem fra dette julebordet. Grav gjerne frem grillen og fyr opp. Utendørs, selvsagt. Ellers kan pølsene stekes i stekepannen. Dette går fort. Hovedretten ryker det godt av, så sørg for å ha vifta på fullt. Har du en stekeplate på grillen kan du spare deg for røyken inne i leiligheten.

Jentenes meny

Flatbrødtrio.

Jentenes meny bærer preg av mye forskjellig mat, der alle bidrar. Hovedretten er tapas,- hvis alle tar med to retter hver, blir det mye spennende mat. Send gjerne ut forslag til enkle oppskrifter. Her er oppskrifter til mange gode tapasretter.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.