På jakt etter julestemning?

Tyske barn blir fortalt det er her julenissen gjør sine innkjøp. Historien om julemarkeder i Europa strekker seg tilbake til middelalderen. I Norge er tradisjonen derimot relativ ung. Her er en mini-guide til markeder du er sikret førjulsstemning.

Tradisjonen med å holde julemarked stammer fra middelalderen hvor Kong Albrech I av Det tysk-romerske riket gav befolkningen i Wien retten til å holdedesembermarkedi 1298. Det er denne rett som danner grunnlaget for de europeiske julemarkedene slik de fremstår i dag.

Markedene spredde seg gjennom hele Det rysk-romerske riket og har utviklet seg til stemningsfulle førjulseventyr som trekker millioner av besøkende. De flotteste har hundrevis av salgsboder som bugner av tradisjonsmat, håndverk og delikatesser. Det mest kjente er markedene i München, Köln, Wien, og Dresden. I Skandinavia finner du de største julemarkedene i Stockholm, Oslo, Gøteborg og Köbenhavn. Det første julemarkedet i Skandinavia ble holdt på Skansen i Stockholm i 1903.

Til Norge

Norge har tradisjoner for mindre julemarkeder. I 1984 startet Norsk Folkemuseum opp det første av de største utendørs markedene i Norge. Den Europeiske impulsen hadde spredd seg hit til lands. Nå holder tettsteder, museum og byer markeder over hele landet. Oslo kommune fulgte opp i 2007 med Norges hittil mest omfangsrike marked. Det var en stor publikumssuksess. Over 300 000 besøkende kom til markedet under de opplyste trærne på Rådhusplassen.

Aktuelle nettsteder

www.julemarked.no
www.norskfolkemuseum.no
www.roros.no
www.julebyen.no
www.marihaugen.no
www.jule-marked.no
www.pepperkakebyen.org
www.julemarked-trondheim.no
www.itromso.no 

Stemningsfylte julemarkeder

Kanefart på Røros. Foto: Kristin Aasheim

Oslo

Spikersuppa

Norges største Julemarked holdes i Spikersuppa holdes fra 24.november til 20.desember. Her finner du markedsboder med kunsthåndverk og tradisjonsmat. Markedet er åpent hver dag fra kl. 11.00-20.00.

Bygdøy

De to første helgene i desember inviterer Norsk Folkemuseum til et stort julemarked med julepyntede stuer, markedsboder, juleverksted, folkedans, konserter og familieunderholdning. I fjor var det 25 000 besøkende fordelt på fire dager.

DogA

Designernes eget julemarked er et unikt tilbud for designere fra inn og utland til å få vist frem og solgt originalt håndlaget design. For kundene som besøker markedet er dette en helt unik mulighet til å møte designerne direkte, og kjøpe produkt som ikke er masseprodusert, til å kjøpe gjenstander som er eneste i sitt slag. I år er markedet 8. og 9. desember i DogA.

Eidsvoll

8. og 9. desember er det ”Jul på Eidsvoll Verk” med den gode, litt gammeldagse markedsstemningen i Stallgården. Her kan man fristes av alt fra håndlaget konfekt, vevde puter, treleker, smykker, keramikk, varme tøfler, ferske brød, alpakka garn, honning, pelskåper og mye mer!

Røros

Bergstaden Røros holder Julemarked 7.-9. desember. Røros' handlegater fylles med trivelige markedsboder, julemat og tradisjonsrike aktiviteter. Med fargerike trehus, hvit snø som legger seg mykt oppetter husveggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven den perfekte rammen for et julemarked. Tuftet på det ekte og nære håper de å gi sine gjester en stemningsfull førjulstid.

Egersund

Julebyen Egersund har julemarked 1.-4 desember og 8.-11.desember. På programmet står blant annet dukketeater, nissetog, underholdning ved kulturskolen og konserter.

Lillehammer

På Maihaugen i Lillehammer holdes julemarkedet 1. & 2.desember. På julemarkedet er det livlig martensstemning med et variert program for hele familien. Salg fra hus og boder, underholdning og mye god mat. Julepyntede hus, kanefart, juleverksted, pepperkakebaking, spikking, fjøsbesøk, julekortfotografering, lysstøping, juleforberedelser på gamlemåten og mye mer. Husk å besøke de julepyntede hus med tidsriktige innredninger.

Haugesund

I Haugesund blir det julemarked foran Rådhuset 1.-4. desember og 8.-11. desember. I fjor var det hele 40 000 som besøkte julemarkedet! I tillegg blir det også underholdning og kulturinnslag fra scenen.

Bergen

Verdens største og flotteste pepperkakeby finner du fra 24.11 - 31.desember i banksalen til DNB, Torgallmening 2 i Bergen sentrum.  Barnehager, skoler bedrifter og privatpersoner bidrar med tusenvis av byggverk. Byen holder rekorden i Guinness rekordbok.

Trondheim

Julemarkedet holdes på Torvet 7.-16.desember. Trondheim byr på et rikt kulturprogram, trivelig førjulstemning og et stemningsfullt marked.

Tromsø

Her arrangerer Bondens marked julemarked på Stortorget den 8. desember.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.