Afternoon tea på Reids Palace

Kelneren rekker meg temenyen, bukker galant og spør med dempet stemme: What kind of tea do you prefer, Madame?

Det er tid for Afternoon tea på fasjonable Reid’s Palace utenfor Funchal på Madeira. Siden hotellet åpnet i 1891 har gjestene fått servert teen på den berømte terrassen med utsikt over Atlanterhavet. Bordene står sirlig dekket med porselen i god, engelsk stil, med sølvbestikk og servietter i tykk damask. Suset av vinden i langstrakte palmer blander seg med lyden av bølger som ustanselig slår mot klippene under oss. En ubeskrivelig følelse av velvære fyller kropp og sjel. 

Riktig te-brygging

Gode råd for te-brygging:• Tebladene må oppbevares i en lufttett beholder som beskytter bladene mot lys, fuktighet og forurensende dufter, slik at bladenes friskhet og kvalitet opprettholdes.• Fyll kjelen med friskt, kaldt vann for å være sikker på at nok oksygen kommer igjennom. Dovent vann gir doven te. Bruk cirka 2,5 g te per 200 ml vann.• Bruk stoppeklokke. Små og mørke teblader skal trekke i 2-3 minutter, mens større blader må trekke i 3-5 minutter. Oolong te må trekke i 5-7 minutter.
Tid for te og det gode liv.

 

Proper British

Te har blitt dyrket og drukket i Kina, Japan og India i flere tusen år og blir tillagt en rekke medisinske egenskaper. Antagelig ble te introdusert til portugisiske handelsmenn i Det fjerne Østen på 1600- tallet og bragt til Venezia, Lisboa og andre store handelsbyer og veien derfra til resten av Europa var kort. Det er hertuginne Anna Maria Russell, den 7. hertuginnen av Bedford, som har fått æren for å ha introdusert begrepet afternoon tea en gang rundt 1840.  I følge historien begynte denne erkebritiske tradisjonen med at hertuginnen følte seg småsulten på ettermiddagen. Hun ba derfor om å få servert et lett måltid bestående av en kanne nytrukket te og et brett med små, delikate sandwicher, scones og kaker.

Traktementet falt i så god smak at hertuginnen begynte å invitere sine venner, og snart var de toneangivende i Londons overklasse i full gang med å kopiere ideen. Det ble utgitt både oppskriftsbøker og annen litteratur der fenomenet Afternoon tea behørig ble beskrevet med riktig trekking av teen, korrekt tilbehør og servering. Allerede på 1860-tallet hadde afternoon tea fått voldsom popularitet blant de sofistikerte over hele Storbritannia og ble dermed spredt over store deler av verden. Tradisjonen blir fortsatt holdt ved like, og proper British afternoon tea blir den dag i dag servert både i private hjem og på hoteller og restauranter verden over. Og tradisjonen blir i høyeste grad overholdt på legendariske Reid’s Palace på Madeira.

Te-etikette

  • Ikke rør i teen. Du skal i det hele tatt unngå forstyrrende kontakt mellom sølvtøy og porselen. Flytt i stedet teskjeen forsiktig fra klokken seks til klokken tolv posisjon, og tilbake igjen.
  • Dypp aldri kaker i tekoppen og husk: Sandwich skal serveres og spises først.
  • Selv om kniv og gaffel er foretrukket, er det fremdeles akseptabelt å bruke fingrene for det meste av te- maten. Når du er ferdig med å spise, plasser kniven og gaffelen parallelt på tallerkenen din.  (Posisjon: Mellom klokken 16.00 og 18.00).
  • Skyv aldri tallerkenen fra deg når du er ferdig med å spise.
  • Kaker og søtsaker spises kun med gaffel.( Å dele kaken med en kniv kan bli oppfattet som en fornærmelse av konditoren).
  • Legg aldri fra deg servietten på bordet. Riktig sted er på armlenet. Å legge den fra seg på bordet er forbehold vertskapet som et signal på at måltidet er ferdig.
Kilde: I had tea at Reid`s

 

Legendariske Reid’s Palace ligger på en klippe utenfor Funchal på Madeira.

 

Nostalgiske følelser

Jeg titter diskret på gjestene rundt meg: Vi er så avgjort i 2013, men settingen gir assosiasjoner til en tid hvor det britiske aristokratiet nøt det gode liv på solskinnøya. Kelnerne er ulastelig antrukket med tversoversløyfe og kritthvite, nystrøkne skjorter. Etiketten holdes høyt i hevd og åpne sandaler og strandtøy er, i følge velkomstboken, tabu. Her forventes det at man kler seg om til Afternoon tea og bord bør reserveres i god tid. Det er nesten så det ikke ville vært noen overraskelse om en tidligere stamgjest, Sir Winston Churchill, skulle ha dukket opp med sin karakteristiske og fete sigar. Gjennomsnittsalderen blant gjestene er høy, men det er tydelig at også yngre kjærestepar og venninnegjenger har oppdaget magien med a cup of tea. 

Å innta Afternoon te på Reid’s Palace er som å stige inn i en film.

 

Et behagelig must

De lekreste fingersandwicher og scones serveres på høye etasjefat med lemon curd, syltetøy og pisket cream i små porsjonsskåler ved siden av. Kakene er håndlagde og solid forankret i Madeiras stolte baketradisjoner, og teen er varm og nytrukket. Kelnerne holder diskret øye med gjestene – her er det et tydelig brudd på kutymen å servere seg selv.

Fra siderommet strømmer det myke klavertoner og ute på havet under oss er et nytt cruiseskip på vei til havnen i Funchal. Rundt bordene summer det av høflig, dempet konversasjon. Atmosfæren kan ikke beskrives som annet enn verneverdig og paret ved nabobordet er fra Skottland og forteller at de er i ferd med å oppfylle en årelang drøm: Å sitte her på terrassen til legendariske Reids hotell og nyte ettermiddagsteen med utsikt over Atlanterhavet.

Det er enkelte ting du absolutt bør få med deg i livet, og tea at Reidser avgjort en av dem.

Siden hotellet åpnet i 1891 har det tatt i mot celebriteter fra hele verden.

Afternoon tea servert på den tradisjonelle britiske måten har fått sin renessanse- også her i Norge. Hos fasjonable Hotel Bristol i Oslo, har afternoon tea stått på menyen siden 2010.

– Vi startet med å tilby afternoon tea fra kl. 14.00, forteller hotellsjef Arne Marius Berg. – Nå har vi utvidet til at det kan bestilles hele dagen. Interessen har vært jevnt økende, og det er gjerne venninnegjenger eller par som kommer.  Foreløpig er det ikke mange forretningsfolk som bestiller afternoon tea. Det lyder nok litt for feminint for enkelte ennå, men det endrer seg gradvis. Vi ser stadig fler par som kommer for å nyte en god kopp te, ferske snitter, scones og noe søtt til avrunding – en akkurat passende oppbygging for et perfekt lite måltid.

– Grunnen til den stigende populariteten skyldes nok historikken rundt selve tradisjonen, og at afternoon tea gir en touch av luksus og fordums dager, sier Arne Marius Berg.

 

 

Smørbrød med fornemme aner

I følge legenden er også sandwichen en britisk oppfinnelse. Den så dagens lys da John Montagu, den fjerde jarlen av Sandwich, en dag ikke hadde tid til å spise den formelle middagen tjenerne pleide å servere ham. Han ba isteden kokken legge kjøttet mellom to brødskiver slik at han kunne spise maten kjappere. Dette skal ha skjedd en gang i 1762, så sandwichen er med andre ord altså eldre enn tradisjonen med å innta ettermiddagste.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.