Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Skinkebiff med appelsin og ananas 4

Sunt og variert

Å spise sunt er ikke det samme som å spise kjedelig mat - tvert imot! Velger du renskåret, magert kjøtt har du mange muligheter når det gjelder hva du kan lage til middag.

Kroppen vår trenger et variert og næringsriktig sammensatt kosthold. Kombinerer vi det med regelmessig fysisk aktivitet kan vi redusere risikoen for å utvikle livsstilsykdommer. Vi trenger derimot ikke trene hardt eller gå på diett for å leve sunt.

Være i aktivitet

Fysisk aktivitet vil si all bevegelse du gjør i hverdagen eller som utføres i form av mosjon eller trening. Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for din helse og trivsel, og kan beskytte mot en rekke sykdommer og plager. Fysisk aktivitet bedrer den fysiske formen, gir økt overskudd, virker positivt på humøret, og er en kilde til sosialt samvær.

For barn og unge er de generelle anbefalingene minst 60 minutter daglig variert fysisk aktivitet. For voksne og eldre er det 30 minutter daglig moderat fysisk aktivitet. Aktiviteten bør gjøre deg litt andpusten og kan deles opp i bolker på 10 minutter.

Velge magert kjøtt

Det er bare små endringer i kostholdet som skal til for å leve litt sunnere enn før. Det kan for eksempel være å redusere antall middager med pølser, farse og andre bearbeidede kjøttvarer og erstatte dem med middager basert på magert, renskåret kjøtt. Rent kjøtt uten synlig fett inneholder nesten ikke fett.

Renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-5 prosent fett og er godt egnet for et stort spenn 

På svinekjøtt sitter mesteparten av fettet på utsiden, og er derfor lett å fjerne. Renskåret svinekjøtt inneholder 2-5 % fett, er gryteklart og klart til bruk. Her kan du velge mellom mange typer, strimler, skinkebiff, ytrefilet, indrefilet og schnitzel er de vanligste sortene. På vanlige koteletter ligger fettranden på utsiden og er lett å fjerne, mens på nakkekotelettene sitter det en del fett fordelt i kjøttet.

Brystfileter fra kylling og kalkun er blant det magreste kjøttet du kan få tak i. Fett hos kylling/kalkun lagres rett under skinnet og sørger for at skinnet blir sprøstekt og smakfullt. Kyllingfilet er mørt og magert, og passer i likhet med renskåret svinekjøtt dagens forbruker perfekt.

Vi har storfekjøtt som er både magert kjøtt og mørt. Det er for eksempel mørbrad, ytrefilet, indrefilet og flatbiff. Så har vi i tillegg magert storfekjøtt som er mindre mørt. Det er bankekjøtt, rundstek, lårtunge og renskåret bog som trenger lengre tilberedning for å bli mørt, men som gir smakfulle og sunne middager.

Det finnes gode alternativer til den vanlige kjøttdeigen som inneholder inntil 14 prosent fett. Vi har kvernet svinekjøtt, kyllingkjøttdeig, karbonadedeig og mager kjøttdeig som alle inneholder under 10 prosent fett og dermed tilfredsstiller kravene til nøkkelhullsmerket.

Karbonadedeig eller en annen mager kjøttdeig er lite egnet til kjøttkaker fordi de lett blir tørre og harde eller smuldrete. Magre kjøttdeiger er derimot meget bra egnet til all verdens kjøttdeigretter som taco, hamburgere, pizza og pastaretter.

Sunne oppskrifter

Sunn mat kan være både fargerik og fristende! Biff med spinatfylt paprika er én av mange sunne oppskrifter fra MatPrat.

MatPrat har flere hundre oppskrifter i kategorien SUNN, som er næringsberegnet og som kan inngå i et sunt og variert kosthold. Oppskriftene viser også hvordan helsemyndighetenes kostråd kan omsettes til praksis i en travel hverdag.

Skrive ukeplan og handleliste

Det er lurt å lage en ukeplan for hva du skal ha til middag den kommende uken, og samtidig lage en handleliste over det du trenger. Dermed har du til enhver tid det du trenger for å lage sunne og varierte middager.

Bruke krydder i stedet for fett

Formsterk svinebiff med hot salsa som ingrediens piffer opp hverdagen!

I mat som skal være sunn er det ypperlig å bruke krydder i stedet for fett, som vanligvis er en god smaksbærer i maten. Du trenger likevel ikke lage mat som er hot. Det finnes mange kryddere som gir god aroma til maten, uten at de nødvendigvis er så sterke på smak. Eksempler på slike kryddere er spisskummen, koriander, paprikapulver og muskat. Spisskummen er en fjern slektning av karve, og brukes sammen med koriander både i asiatiske og meksikanske retter. Kyllinggryte med kikerter og tomat er en mildt krydret rett med god smak av spisskummen.

Ingefær brukes også mye i Thailand og andre asiatiske kjøkken. Ingefærsmaken passer ypperlig til kylling, kalkun og svinekjøtt. I tillegg er ingefær og ananas en spesielt god kombinasjon, bare prøv skinkebiff med appelsin og ananas.

Under kan du velge og vrake blant sunne og varierte middager som du kan spise med god samvittighet.

God middag! 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 29.05.2024 01:44:46