Hvordan lage lammestek av lammelår

Har du kjøpt et lammelår med bein? Her viser vi deg trinn for trinn hvordan du enkelt kan beine ut lammelåret, og få en lammestek du kan steke hel eller fylle med noe godt du liker! Finn frem lammelåret, fjøl, en god utbeiningskniv, og vi guider deg gjennom prosessen. 

Et helt lammelår med bein kan stekes som det er. Det er enkelt og greit å tilberede, men enkelheten straffer seg litt når steken skal skjæres opp i skiver. Særlig isbeinet, også kalt nøkkelbeinet, i den tykkeste enden gjør steken vanskelig å skjære opp. Derfor anbefaler vi å skjære ut dette beinet før steken tilberedes. Vil du ha hele lammesteken beinfri, så fortsetter du litt til med kniven. 

Se vår trinn for trinn-forklaring som viser hvordan du beiner ut et lammelår, legger på et smakfullt fyll og til slutt surrer steika til en benfri og fin lammestek:

Trinn 1:

Start gjerne med å sage av den ytterste delen av skanken. Skjær etterpå et lite snitt rundt beinet og rens "beinpipen" med å skrape bort kjøttet med kniven. Dette er ikke noe du må gjøre, men gir et penere resultat om du skal servere lammesteken i et finere lag. 

Trinn 2: 

Snu lammesteken med skinnsiden ned, og start med å ta ut isbeinet. Det gjøres enklest ved å føre knivspissen ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv. Skjær så med kniven langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien, slik at du får minst mulig kjøtt som henger igjen på beinet.

Trinn 3:

Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri,  og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! 

Før deretter kniven inntil isbeinet helt til beinet er skåret løst. Du kan nå steke lammesteken som den er, eller fortsette utbeiningen. Hva med å prøve klassisk lammestek, lammestek med fløtegratinerte poteter elle lammestek med appelsinsaus?

Lammestek uten bein

Du kan beine ut hele lammesteken og fylle den med noe godt. Da er det også enkelt å skjære den opp i tynne fine skiver etter steking. En bonus er at du etterpå kan bruke beina som base til en god lammekraft. Les gjerne mer om hvordan lage brun kraft eller lys kraft, og få noe godt ut av beina også. 

Trinn 4:

Så skal lårbeinet ut. Start i den tykkeste enden ved kulebeinet og skjær inn mot beinet bakover. Pass på at du kjenner at knivbladet ligger inntil beinet. Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet så det løsner i forkant.

Trinn 5:

Ta tak med fingrene og bøy beinet bakover samtidig som du skjærer rundt og videre bakover. Det kan være litt vanskelig, men ta deg god tid og la kniven følge langs beinet slik at du får med minst mulig kjøtt. 

Trinn 6:

Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av. Pass på at det blir minst mulig kjøtt igjen på beinet. 

Du kan steke den utbeinede lammesteken uten å surre den. Hva med grillet lammestek, eller kanskje meze med lammestek?

Fylt lammestek

Den utbeinede lammesteken kan du fylle hel, eller dele i to mindre steker. Skjær da over på midten, på det tynneste punktet. Stekene kan surres sammen med bommulstråd som de er, eller du kan legge på fyll. 

Trinn 7:

Legg lammesteken med skinnsiden ned. Skjær eventuelt noen snitt som du bretter ut, for å jevne ut overflaten. 

Trinn 8:

Legg på rikelig med fyll. Det kan for eksempel være hvitløk, frisk timian, rosmarin, persille, revet sitronskall, urtekrydder, finhakket chili, soltørkede tomater, fetaost eller oliven. Du kan også fylle med grønnsaker, kjøttdeig eller farse. Sett sammen smakskombinasjoner du liker, og husk å krydre med litt salt og pepper om du ikke bruker veldig salt eller spicy fyll. Rull steken tett sammen.

Kanskje en av disse frister? Fylt lammestek på 3 måter eller lammestek fylt med feta og tomat.

Trinn 9:

Surr steken med bomullstråd. En måte å gjøre det på er å knyte rundt steken i den ene enden, og deretter tvinne en løkke som føres inn over steken og strammes. Syns du dette er vanskelig kan du også dele tråden i passe lengde og knyte én og én tråd sammen langs steken. Målet er å få en jevnt surret stek, det gir en jevn steking på kjøttet. 

Trinn 10:

Fortsett å lage løkker med hyssingen og stram dem rundt steken til hele steken er jevnt surret. Det kan også lønne seg å surre hyssingen rundt hver løkke på undersiden også. Fest hyssingen. Den fylte lammesteken er nå klar for stekeovnen!

Lurer du på hva du skal servere til den fylte lammesteken? Sjekk ut deilig tilbehør til lam her.