Langkokt kjøtt og varmende vintermat

Trenden er klar: Stadig flere urbane unge får sans for gryteretter laget fra bunnen av. Nå er det tid for langkokt kjøtt og vintermat som varmer.

Markeds- og Utviklingssjef Even Nordahl i MatPrat bekrefter utviklingen. - Vi ser litt slowfood-takter. Folk har fått sansen for tradisjonelle retter som “Coq au vin” og “Boeuf Bourgogne”. Litt tabloid uttrykt: Vi er blitt lei av halvfabrikata gryteposer. Nå skal maten lages fra bunnen av.

Even Nordahl er fornøyd med slowfood-trenden.

– Hva er forklaringen?
– Mye skyldes nok at vi har vært gjennom hele verden og oppdaget alle andre lands kulturer uten å tenke så mye på hva vi selv har. Matkulturelt sett var Norge lenge isolert fra omverdenen.  På 1960-tallet kom pizza og pasta, og siden har vi vært verdensmestre i taco-, kebab- og hamburgerspising.

På mange måter er det en generasjon som har forsømt seg: Både mann og kone har vært ute i full jobb og prioritert mindre tid på kjøkkenet. Poseprodukter gjorde så matlagingen enklere, noe som ga den tradisjonelle husmoren mindre kunnskap om tilberedning av de enkelte råvarene. Enkelt sagt kom industrien inn og tok over matlagingen. Vi fikk ferdige gryteposer som kun skulle blandes med kjøttdeig og det tradisjonelle grytekjøttet forsvant fra butikkhyllene.

En myte

– Hva er utfordringen ved å lage gryteretter fra bunnen av?
– Du trenger tid! Det er ikke det at du trenger å stå over ovnen i flere timer, men kjøttet må ha tid til å mørne. Det er en myte at seigt kjøtt er dårlig. Umørnet kjøtt er bra bare det tilbederes riktig og så smaker det fantastisk godt. Bindevevet trenger tid for å brytes ned i varmebehandling. Er det seigt, får du skylde på kokken. En annen vrangforestilling er at det er vanskelig å lage retter av langkokt kjøtt, men den som prøver seg vil bli overrasket over hvor lett det er.

– Tips til valg av kjøtt?
– Få tak i et godt stykke oksebog eller høyrygg, da får du mye kjøtt på bena.

Lavere terskel

MatPrat tok trenden på alvor og utfordret representanter fra snowboard-, kunst -, band- og det internasjonale miljøet i Oslo til en kveld rundt “Den sorte gryte”. Fire vennegjenger fikk dermed innføring i hvordan man koker kraft på ben og tilbereder retter fra bunnen av.

To av bandguttene lager god gyte fra bunnen av.

Med forføreriske dufter av lettbrunet kjøtt og ferskt krydder, forkynte husets stjernekokk, Magnus Tvedt-Øresland om stolte, klassiske retter som Boeuf Bourgogne.

– Det fine med langkoking, er at det gir gode, konsentrerte smaker, understreket han.  - Et annet stort pluss er at hvis du serverer en gryterett, kan du kose deg med gjestene i stedet for å løpe til og fra kjøkkenet for å passe maten.

Og etter de unge deltagernes entusiasme å dømme, vil kurset gi ringer i vann. En replikk plukket opp underveis: - Faktisk er det mindre jobb med å lage en gryterett enn pizza. Du trenger bare lenger tid.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.