Grønnsaker, frukt og bær er en fargerik og variert matvaregruppe som smaker alt fra søtt og surt til bittert, og som du kan spise masse av hver dag.
I Norge dyrker vi mest gulrot, løk, agurker, tomater, hodekål, kålrot og gulrot. Det produseres også noe blomkål, isbergsalat, brokkoli, kinakål og purre. Fra norsk fruktproduksjon får vi i hovedsak epler og jordbær.
Omtrent 70% av grønnsakene, frukten og bærene vi spiser i Norge er importert.
Nedenfor får du svar på hvorfor grønt er bra for oss, og hvor mye det er anbefalt å spise.
Hvilke næringsstoffer får vi fra grønnsaker, frukt og bær?
En grunn til at grønnsaker, frukt og bær er bra å spise er at det er næringsrik mat som gir påfyll av vitaminer, mineraler og fiber. Hele 33% av fiberinntaket vårt kommer fra grønnsaker, frukt og bær. Å spise fiberrike matvarer gir god metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker. I det norske kostholdet bidrar grønnsaker, frukt og bær også med betydelig mengder av betakaroten, vitamin C, E og B6, folat og kalium. For eksempel, 86% av C-vitamin inntaket kommer fra denne matvaregruppen. Noen av oppgavene disse vitaminene og mineralene har i kroppen din:
- Betakaroten bidrar til frisk hud, godt syn og normalt immunforsvar.
- Vitamin C bidrar til å beskytte cellene våre, normal energiomsetning og øke opptaket av jern.
- Vitamin E bidrar til å beskytte cellene våre mot skader.
- Vitamin B6 bidrar til normal forbrenning og produksjon av hormoner.
- Folat bidrar til celledeling og produksjon av nye blodceller.
- Kalium bidrar til å opprettholde væskebalanse, regulere blodtrykket og at nervesystemet vårt fungerer normalt.
Frukt og grønt er også en god kilde til antioksidanter, som er en viktig del av immunforsvaret vårt.
Har du hørt at det er mye sukker i frukt? Ja, frukt inneholder litt sukker, men fruktsukkeret kommer i en pakke sammen med vann, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Så sukkerinnholdet er ingen grunn til å ikke spise frukt.
Grønnsaker, frukt, bær og helse
Grønt gir deg ikke bare god næring, men er også bra for helsa di på lang sikt. Forskningen viser at det er en sammenheng mellom høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og flere kreftformer.
Grønnsaker, frukt og bær inneholder generelt mye vann og lite fett, og gir dermed lite energi (kalorier) og er mat med såkalt lav energitetthet. Det er noen unntak, for eksempel avokado som er rik på umettet fett. Foruten vann, er det primært karbohydrater og fiber i frukt og grønt. Inntak av matvarer med lav energitetthet og fiberrike matvarer kan være gunstig for å holde en stabil kroppsvekt.
De ulike typene av frukt, bær og grønnsaker har ulikt innhold av næringsstoffer, så det beste er å spise variert av ulike sorter.
Inntaket av grønnsaker og frukt i Norge
Det gjennomføres nasjonale kostholdsundersøkelser av hvor mye vi spiser av de ulike matvaregruppene. Siste undersøkelsen (2010/11) viste at gjennomsnittlig daglig inntak av grønnsaker, frukt og bær er 340 gram, hvorav rundt 1/3 er grønnsaker. Kvinner og eldre aldersgrupper er generelt litt flinkere til å spise frukt og bær daglig enn henholdsvis menn og yngre.
Cirka 3/4 av befolkningen spiser mindre enn de anbefalte fem porsjonene med grønnsaker, frukt og bær. Det er spesielt grønnsaker mange ikke får i seg nok av.
Sist oppdatert: lørdag 7. november 2020