Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fruktsalat til jul

10 tips til en litt sunnere jul

Både førjulstiden og jula betyr god mat og drikke for de fleste. På julaften skal du selvsagt ikke tenke kalorier, men her er noen tips til deg som har en lang julebordsesong i vente og som ønsker å holde på den gode livsstilen også gjennom jula.

1. Behold en god måltidsrytme gjennom julesesongen

Hopper du over frokosten, for å spare kalorier? Frokost er dagens første måltid etter en natts søvn. Kroppen har vært på lavgir og trenger energi for å komme godt i gang. En frokost med fiber og proteiner gir god metthetsfølelse, og kan gjøre det enklere å motstå fristelsen til å småspise på julekaker mellom måltidene. Her får du tips til julens frokoster.

Spis regelmessig gjennom dagen. Å spare plass til julematen ved å sulte deg gjennom dagen kan slå helt feil ut. Er du skrubbsulten når festen begynner kan du lett miste litt kontrollen, hive i deg maten, og dermed spise mer enn du i utgangspunktet hadde tenkt.

2. Velg rent kjøtt når du har mulighet, og varier kostholdet gjennom julen

Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og julepølser hører julen til. Men, det finnes også flere magrere alternativer som passer godt i jula, slik som kalkun, roastbiff og skinke. Kalkunfilet med julerub, smaker nydelig og passer utmerket sammen med rødkål, mango og koriander. Får du mange til bords kan en helstekt kalkun med appelsinsaus og endivesalat være utmerket og fresh gjestemat.

Husk at du også kan også skjær bort synlig fett på pinnekjøtt og ribbe hvis du vil spare noen kalorier. Eggerøre og god fisk som sild, gravlaks, røkelaks, rakefisk, lutefisk og torsk kan også være med på å skape variasjon og matglede gjennom julen.

Er du redd for svor? Mange tror at svoren er fet, men det er feil! Ren svor består hovedsakelig av protein. Hvis du skraper bort fettet mellom kjøttet og svoren, så er den knasende gode svoren mager.

3. Forsyn deg godt med grønnsaker

Husk også at julemåltidene ikke trenger å være ensformige. Det finnes masse godt og grønt tilbehør som passer til julematen. Klikk her for inspirasjon.

Mmmm… Bakte gulrøtter er et enkelt og utrolig godt tilbehør til svin eller hvitt kjøtt. Topp med røde granatepler, for en ekstra touch.

4. En mager sjysaus gir god smak

Blir det mye ribbefett og fete sauser? Her har du to alternativer: Forsyn deg fornuftig, eller gå for en mager sjysaus hvis du vil stramme litt inn på kaloriregnskapet. De fløtebaserte sauser kan også lages med matfløte, istedenfor kremfløte uten at det går særlig utover smaken.

5. Ikke gap over mer enn du har godt av

Ta kontroll over egen tallerken. Ikke velg den største tallerkenen hvis du har valget, og ikke fyll den til randen. Forsyn deg heller en gang til.

Gi deg selv tid og rom til å nyte måltidet. Ta deg tid til å kjenne etter om du er mett, og dropp den siste porsjonen – spesielt hvis du vet at det også serveres dessert og kaker til kaffen senere i selskapet.

6. Begrens alkoholinntaket

Når alkoholen går inn, går vettet ut. Impulskontrollen forsvinner, både på dansegulvet og i buffeten. I tillegg er alkohol kaloririkt. Vann og kullsyreholdig vann passer til all julemat, og er den perfekte tørsteslukker.

7. Varier med fruktbaserte desserter

Lag fruktsalat som dessert i jula. Det er både godt og en fin måte å få inn litt ekstra frukt og fiber. Du kan også servere frukt og bær til tradisjonsdesserter som riskrem, is og karamellpudding for å friske opp desserten litt.

8. Del på både kos og julekaker

Arranger juleverksted sammen med andre. Da kan dere lage flere slag julekaker, og fordele mellom dere slik at det ikke blir for mye på hver. Husk også at det er lurt å spise litt mat underveis når man baker, slik at man ikke spiser seg mett på deig og pynt! Sett frem oppkuttet frukt og grønt og server litt enkel og god mat som grovt brød med pålegg.

9. Litt sunnere julesnacks

Smak gjerne på julekaker og -godterier, men ikke spis deg mett på dette. Kaker og godteri tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler. Spis heller søte, saftige klementiner og tørket (helst usukret) frukt, framfor fete kaker og sjokolade. Du kan også kutte ned på og bytte ut ingredienser i oppskriften når du baker, med mindre det er julens småkaker hvor man helst ikke skal gjøre de store forandringene.

Lag marsipan søtet med dadler – et litt mer næringsrikt alternativ til julemarsipanen. Vi har smakt til vår sunne marsipan med litt finrevet appelsinskall, som setter en ekstra spiss på smaken.

10. Vær i aktivitet

Fysisk aktivitet er bra for helsa og kan samtidig bidra til at vekta forblir på stedet hvil. Legg inn noen treningsøkter, eller sørg for å legge inn små aktiviteter gjennom dagen. Det kan være så enkelt som å ta trappene i stedet for heisen, gå av en bussholdeplass tidligere, ta turen bortom venner, familie eller kollegaen i stedet for å snappe eller ringe. Kanskje du også kan be med deg noen for å gå en kveldstur.

Det er også mange hyggelige og morsomme aktiviteter man kan gjøre sammen med familie eller venner: bli med barna på aking, ta en skitur eller lek dere på skøytebanen. Julebord eller ikke å svinge seg i dansen er gøy, samtidig som du får svidd av noen ekstra kalorier. Sett på noe god musikk og dans til krampa tar deg …

Det finnes mye sunn og god julemat som du gjerne kan spise selv om målet er en sunn livsstil eller noen kilo ned i vekt. På matprat.no finner du en rekke smakfulle oppskrifter til både hverdag og fest som kan inngå i en sunn førjulstid.

Sist oppdatert: 09.11.2018

Helsenorge.no (6.11.2018). Dagens måltider.  

Helsenorge.no (9.11.2018). Mindre sukker til hverdags.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB12 16.04.2024 14:17:59