Påskemat med reinsdyrkjøtt

I påsken står de gode og tradisjonelle måltidene sterkt. De skal smake godt, passe til å servere familie og gjester, også er det en stor fordel om de har en norsk forankring.

Tekst:
Even Nordahl, Seniorrådgiver samfunn og bransje

Foto:
 
matprat

Reinsdyrkjøtt svarer på alle disse kriteriene, og er ideell påskemat med familie og venner. Reinsdyrkjøtt er eksklusivt, raffinert, mørt og har en spennende historie. Det fine med reinsdyrkjøttet er at en stor andel av kjøttet er mørt og magert, som gjør at det blir forholdsvis drøyt i bruk. Det vanligste er å beregne 150-200 gram per person.

 

Matproduksjon i takt med naturen

Reinsdyr er noe av den mest eksklusive råvaren du kan servere. At reinsdyrene lever under de mest ekstreme naturforhold gjør kjøttet helt unikt. Reinsdyr går fritt hele året og er del av en naturlig matproduksjon, helt i takt med naturen. Det er milelange fjellbeiter hvor reinen beiter på mange typer lav, urter og lyng som gir den gode viltsmaken. Og det som gjør kjøttet ekstra spennende og eksotisk er den sterke forankring i samisk tradisjon og kultur, som gjennom generasjoner har drevet matproduksjon på naturens premisser.

Reinsdyr lever i takt med naturen, noe som gir en utpreget god viltsmak. Foto: shutterstock

 

Finnbiff var fastfood

Finnbiff har sin opprinnelse i behovet for et raskt måltid på vidda vinterstid.  Den enkleste og raskeste måten å tilberede ett måltid av steinfrossent reinsdyrkjøtt var å skave det opp i tynne skiver med en skarp kniv. Derav navnet reinsdyrskav, som er et annet navn på finnbiff. Kjøttet ble kokt eller stekt, og ble et næringsrikt, raskt og godt måltid. Derfor kan man si at finnbiff er samenes fastfood. Finnbiff er super påskemat alle liker, og passer utmerket når man har behov for rask og spennende mat på hytta eller hjemme, med eller uten gjester.

 

Reinsdyrbiff, ferdigkrydret fra naturen  

Bedre biff finnes ikke! På grunn av den unike mørheten kan det meste av kjøttet fra reinsdyrlår brukes til biff. Det vanligste er flatbiff, men mørbrad og rundstek er også ypperlig til biff. Alternativt er å kjøpe en hel surret reinsdyrstek, og skjære opp den til passe store biffer.  Når reinsdyrkjøtt stekes som biff, blir viltsmaken litt mindre framtredende.  Kjøttet er på mange måter ferdigkrydret fra naturen, og trenger bare salt og pepper.

 

Portvinsgravet reinsdyrfilet må prøves!

Portvinsgravet reinsdyrfilet.

Det mest eksklusive kjøttet er ytre- og indrefilet av reinsdyr. Dette er ekstra mørt kjøtt som har en mild viltsmak og kort steketid. Gravet reinsdyrfilet er flott som en forrett i påsken. Du trenger 350 g ytrefilet av reinsdyr, ½ dl sukker, 1 dl salt og ½ dl portvin.  Bland salt, sukker og portvin. Legg fileten i blandingen, og la det modnes i to døgn i kjøleskap. Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne fine skiver. Kjøttet kan for eksempel serveres på flatbrød med rømme. Vil du gjøre mer ut av forretten kan den serveres med frisk grønn salat, ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper over.

 

Reinsdyrstek i gryte

Reinsdyrstek er både eksklusivt og tradisjonelt, og veldig godt egnet når man har flere gjester, men du trenger ikke stekeovn for å tilberede stek! Finn frem den gamle jerngryta, og har du ikke jerngryte så går det like bra med en litt tykkbunnet kjele med lokk. Krydre steken, fres smør i kjelen og brun steken rundt det hele på litt god varme. Hell på litt vann, så vannet bare går litt opp på steken.

Reinsdyrstek i gryte.

Stikk inn et steketermometer, senk varmen, sett på lokk og la den trekke til riktig kjernetemperatur. Du kan tilsette litt hakket løk, gulrot, vin og andre smaker under tilberedningen for å få ekstra smak på sjyen. Når steken er ferdig lager du saus av skyen.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.