Lidenskap og respekt til råvaren

Matblogger og småbarnsfar Lars Andernach Fredriksen (45) fra Skien er alltid på jakt etter gode råvarer. Og noe av det beste han kan få? Rein naturligvis! Det bærer også de to bildene han sendte inn til filmen 300 instagram preg av.

- Først, tusen takk for fine bidrag. Hva er det egentlig vi ser på bildene?

- Bildet fra reingjerdet er fra en tur jeg var på med noen matbloggere i Stabbursdalen Nationalpark i Finnmark. Der var vi så heldige å få være med på innhenting av rein fra vidda, samt slakt og matlaging. Det var spesielt gøy å få tilberede rein til sulte reineiere. Reinsdyrretten på tallerkenen er polenta (en grov eller finmalt tykk maisgrøt) med reinskav, kantarell og rømme med tyttebær. Italia møter Sameland, rett og slett!

- Som matblogger og -entusiast er det ikke overraskende at du er glad i god mat. Hva er ditt forhold til rein som råvare?

- På mitt kjøkken er kjøtt av reinsdyr en eksklusiv råvare. En råvare jeg elsker, og som jeg behandler med respekt. På grunn av pris og tilgjengelighet, er det stort sett til fest jeg serverer rein. Oftest bruker jeg fileter og bog, men det blir en del skav også. Særlig liker jeg ytre- og indrefilet. Den distinkte smaken, og kjøtt som så vidt trenger varmebehandling – jeg elsker det! Rein er en råvare jeg sjeldent eksperimenterer med, så det blir som regel klassiske norske råvarer som tilbehør. Både kantarell, blåbær, tyttebær og rotfrukter passer godt til. Det faller i hvert fall ofte i smak både hos meg og hos ungene.

Reinkjøtt er en av de mest eksklusive råvarene Norge har å by på. Faktisk produseres det ikke mer enn at hver nordmann har 300 gram kjøtt til rådighet i året. Da gjelder det å velge sine retter med omhu.

- Så Lars, tenk at du får utdelt dine 300 gram akkurat nå. Hva bruker du dem til?

- Det er enkelt! Himmelsk rein, så klart! Dette er en rett jeg satte sammen en gang vi skulle feire en stor anledning i familien. Den består av indrefilet av rein, kantarell, blåbær, rosenkål og en puré på persillerot. Skulle jeg lagd noe annet, ville jeg prøvd meg på en carpaccio med friske urter og tyttebærrømme. Det kunne jo vært et rått alternativ om jeg hadde landet en date.

Trenger du inspirasjon til hvordan du kan bruke dine 300 gram? Du finner alle våre oppskrifter med reinsdyrkjøtt her.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.