Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hot hverdagssuppe

Bedre matbudsjett for familie på fire

Bor du i en husholdning med partner og flere barn og kjenner at matprisene tynger deg, samtidig som du ønsker deg mat som er god både for kroppen og lommeboka? MatPrat har fem gode tips som vil hjelpe familier med å få mest mulig ut av matbudsjettet.

Tips 1. Planlegging og ukeshandling

Planlegg ukas middager og tenk også på basismatvarer det lurt å ha i skapene. For mange kan det å ukeshandle være veldig smart, da sparer du både tid og penger. Småhandling fører ofte til mer impulshandling som både er dyrere og skaper mer matsvinn.

Tips 2. Handle smart: Se på kilopris

Her er det to tips som gjelder. Se på kilopris, den finner du alltid ved siden av stykkprisen. Dette gir deg et godt sammenlikningsgrunnlag mellom de ulike varene. Nummer to er å huske på at alle porsjonspakker med ferdigkutta frukt og grønt er dyrere i innkjøp.

Tips 3. Identifiser skjulte pengesluk

Få oversikt over eget forbruk. Det er mange ulike skjulte pengesluk. Gjør hele familien bevisst på å spare. Og sørg for at barna har enkel mat tilgjengelig når de kommer fra skolen. Det er mange familiers planlagte middager eller frokostjuicer som går tapt i «plyndringstimen» etter skoletid. Bruk brødskjæremaskinen og frys ned i skiver, på den måten unngår du at brød kastes. Her kan det forsvinne mye penger ut av skapet, og mange føler seg usikre på om ungene får i seg noe fornuftig mat før middag. Ha klart rimelige alternativer og snakk gjerne med ungene. Det er lurt å alltid ha oppkuttet frukt og grønt tilgjengelig. Både gulrot og kålrot er gode og rimelige alternativer. Det kan for eksempel være lurt å ha en sunn vaffelrøre basert på havregryn tilgjengelig. Ha masse toastbrød som også kan både gjøre at du kaster mindre, men også sparer penger på den etter skoletid-maten. Kutt ut å kjøpe smoothie fra butikken, lag den heller selv to ganger i uka. Vann dessuten er den aller beste tørstedrikken, og det er gratis.

Mange har ikke lenger råd til å kjøpe seg fri for alle de enkleste løsningene kanskje, da er det heller lurt å investere litt ekstra tid eller innsats for å snu litt mer på kronene.

Tips 4. Måltidsforberedelse – gode forberedelser gir god flyt

En av de tingene man virkelig kan gjøre for å spare penger er å lage store porsjoner. Det er også svært lønnsomt med forberedelse av måltidene, da sparer du både tid og penger.

Lag store porsjoner og bruk fryseren aktivt. Spagetti med kjøttsaus eller bolognese er et eksempel på en familiefavoritt, med gode råvarer som gulrot, løk og hermetisk tomat. Kjøttsausen kan du lage i større porsjoner og fryse ned i porsjonspakninger.

Les mer: Lær om måltidsforberedelse (mealprep)

Les mer: Smarte matbytter for en sunnere hverdag

Tips 5. Spis opp

En av de mest åpenbare og enkleste tipsene er å spise opp maten sin. Da sparer man både lommeboka og miljøet. Matvett og Norsus har beregnet at en familie på fire faktisk kan spare 10 681 kr i året på å ikke kaste mat.

Vi vet at det er bærekraftig å spise opp maten, men det er også en stor økonomisk gulrot å ikke kaste mat.

Det kan være fint å lære seg litt om oppbevaring og holdbarhet, og ikke minst å bruke sansene. Så kan du vurdere om maten er god eller ikke. Kanskje du kan få med familien på et prosjekt om å bli matreddere?

Frys ned poser av frukt og grønt du har til overs, det er perfekt å bruke til hjemmelagde smoothies. 

Lær deg noen hacks for å ta vare på restene. Ha et par standardretter som du vet kan hjelpe deg å bruke opp rester.  

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.10482, server:MP-PRD-WEB13 27.07.2024 03:19:02