Hvor mye julemat per person?
Porsjonsberegning er viktig når du skal servere mat til mange, og er en nyttig nøkkel for å sikre at alle får nok mat, samtidig som det ikke skal bli alt for mye rester.
Hvis det først blir mye mat til overs, så husk å ta godt vare på de restene du får. Planlegg hvordan du kan bruke dem opp mens de fortsatt er gode, slik at de ikke blir glemt bort. Vi har mange gode tips til hvordan du kan bruke opp rester av julemat.
Når du beregner porsjoner per person er det lurt å ta høyde for hvem som sitter rundt bordet. Små barn spiser ofte mindre, så beregn gjerne en halv porsjon til dem og en full porsjon til ungdom og voksne. Lager du mat til mange, vil behovene jevne seg ut, og da holder standardberegningene som regel veldig godt.
Hvor mye ribbe per person?
| Til ribbemiddagen |
Menge pr person |
| Ribbe |
300 g (450 g blir nok til frokost også) |
| Ribbe (med pølse og medisterkaker) |
250 g |
| Medisterkaker / medisterpølse som tilbehør til ribbe |
50-100 g |
| Medisterkaker / medisterpølser (alene) |
200 g |
Og trenger du litt hjelp? Sjekk ut vår ribbeguide, der vi har samlet alt du trenger for å fikse perfekt ribbe med sprø svor i år.
Hvor mye pinnekjøtt per person?
| Til pinnekjøttmiddagen |
Mengde pr person |
| Pinnekjøtt (tørrvekt) |
400 g (500 g for storspisere) |
| Pinnekjøtt (utvannet) |
530 g (650 g for storspisere) |
| Vossakorv (som tilbehør) |
100 g |
Du elsker sikkert klassikeren med kålrotstappe, og den tradisjonelle pinnekjøtt-oppskriften finner du her

Eller kanskje du vil prøve pinnekjøtt med nye smaker eller bruke pinnekjøttet på tapasbordet i julen?
Får du rester? Plukk kjøttet og prød deg på julas beste pinnekjøttsandwich!
Hvor stor kalkun og filet per person?
| Kalkun og stek |
Mengde pr person |
| Hel kalkun |
500 g |
| Kalkunfilet/ kalkunbryst |
200 g |
| Skinkestek, reinsdyrstek og andre typer stek |
200 g |
Hel kalkun eller kalkunfilet? Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet og vi viser deg hvordan du lykkes med hel kalkun. Eller kanskje du heller vil lage helstekt kalkunfilet? Enkel og perfekt når dere ikke er så mange, eller du trenger å supplere litt hvis du skal du ha flere gjester enn det er mat til på én kalkun.

Kalkun selges stort sett frossen, og det tar et par døgn å tine den i kjøleskap. Hvis kjøleskapet er helt fullt kan du sette kalkunen i det kaldeste rommet du har. Da er den som regel tint over natten.
Har du glemt å tine kalkunen? Da kan du tine den raskt i kaldt vann.
Hvor mye lutefisk, juletorsk eller rakfisk per person?
| Fisk til jul |
Mengde pr person |
| Lutefisk |
500 g (750 g for storspisere) |
| Bacon til lutefisk |
100 g |
| Fisk i skiver eller med ben, juletorsk |
300-400 g per person |
| Fiskefilet |
200 g per person |
| Rakfisk til forrett |
100 g |
| Rakfisk til hovedrett |
200 g |
Lutefisk er en del av våre eldgamle norske matkultur, og er for mange en viktig del av førjulstradisjonene. Med vår oppskrift på lutefisk med bacon laget i ovn, blir det en julemiddag med lutefisk som du garantert vil lykkes med. Vi har også oppskrift på deilige lefser til lutefisk og rakfisk, hvis du vil bake lefsene selv.

Hvor mye tilbehør per person?
| Tilbehør |
Menge pr person |
| Poteter |
200 g |
| Saus |
3/4- 1 dl |
| Kålrotstappe til pinnekjøtt |
100-150 g |
| Surkål/rødkål til ribbe |
80-100 g |
| Ekstra grønnsaker (som rosenkål) |
80-100 g |
Lurer du på mål og vekt? Her er oversikten
Lurer du heller på hvor mye en gjennomsnittlig kålrot eller gulrot veier? Dette finner du svaret på vår egne side om mål og vekt.
Trenger du mengdetips også utenfor julesesongen? Se vår guide til hvor mye mat du bør beregne til mange.