Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen - enkelt forklart

Syns du det er vanskelig å sette sammen et sunt og balansert måltid? Da er "Tallerkenmodellen" fin å ha med seg!

Den består av en enkel huskeregel: 
del tallerkenen i 3

Hvordan fordelingen ser ut på en tallerken

Huskeregel

  • 1/3 grønt, frukt eller bær
  • 1/3 karbohydrater - potet, pasta eller brød
  • 1/3 proteiner - kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter eller belgvekster

Bruker du denne enkle huskeregelen – tallerkenmodellen – når du setter sammen måltidene dine, er det enklere å spise variert, du får flere råvarer og matvaregrupper inn på tallerkenen, og sørger for påfyll av flere forskjellige næringsstoffer kroppen din trenger for å fungere optimalt. 

Ta også med deg denne huskeregelen når du skal lage: 

Flere enkle regler å følge

Asiatisk biffsalat

Salat

Men, hvordan skal du egentlig få til tallerkenmodellen når du skal spise salat? Og, kan salat være mettende?

Jo, det er enkelt å få til! Så lenge du husker å ha med både proteiner, karbohydrater og grønt på tallerken - går det helt fint.

I en salat med bare grønt, kan det være lurt å legge til litt proteiner som egg, kylling eller kikerter. Da blir den mer mettende. Har du ikke pasta eller fullkornsnudler i salaten din - husk å server godt, grovt brød ved siden av.

Fyll på med grønnsaker, frukt og bær i salaten - det bidrar med fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Da kan salat bli et fullverdig og godt måltid. 

En salat som har det meste: Asiatisk biffsalat

Enkel kyllingramen

Supper

Synes du det er vanskelig å bli ordentlig mett av suppe? Det kan være fordi suppen inneholder lite proteiner eller karbohydrater. Er det en grønnsaksbasert suppe kan du enkelt gjøre den mer fullverdig om du har i 1 del karbohydrater som pasta, byggryn eller fullkornsnudler. Har du ikke karbohydratkilde i suppa, kan du ha brød ved siden av.

1 del proteiner gjør også suppa mer mettende. Ha i strimler av biffkjøtt eller kylling, et kokt egg eller litt kikerter.

En god suppe kan sørge for at du får i deg mange næringsstoffer. Det er enkelt å bruke mye grønnsaker som bidrar med vitaminer og mineraler. Og, ikke glem at kraften også kan være næringsrik, og en god kilde til spesielt vannløselige vitaminer som vitamin B, C og folat.  

Enkel kyllingramen - en fristende og rask variant som inneholder mange av næringsstoffene du trenger.

grønn pasta med stekt egg

Pasta

Når du lager pastaretter som hovedsakelig består av karbohydrater kan det være lett å glemme de to andre delene – proteiner og grønt. Derfor kan det være fint å balansere retten med 1 del proteiner i form av kyllingfilet, egg eller strimlet svinefilet.

I mange pastasauser er det også mulig å lure inn litt ekstra grønnsaker, men om du ikke får nok grønt inn i selve retten - kan det være smart å servere en frisk og deilig salat ved siden av. 

Er pasta noe du spiser flere ganger i uken, kan det med fordel være smart å benytte seg av fulkornsvariantene - da sikrer du at du får i deg ekstra fiber som holder magen i gang. 

Grønn pasta med stekt egg - en pastarett med fullkorn, rikelig grønt og egg som gir ekstra proteiner.

Hva vi i MatPrat står for

"Vi i MatPrat ønsker å fremme matglede, og å gi inspirasjon og kunnskap om mat og kosthold. Det er plass til alle matvarer i kostholdet vårt, men det er hvor mye og hvor ofte du spiser dem som teller."