Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grovbrød prestasjon

Biohacking, tilskudd og dietter? Gå for grovbrød i stedet

Er du interessert i kostholdgrep som gjør at du presterer på jobben, studiene eller på trening?

Optimalisering og biohacking er på alles lepper om dagen. Det handler om å få mest mulig ut av kroppen og hodet, og hvilke bevisste grep du kan gjøre for å føle deg best mulig. Det betyr ikke at du må gjøre alt helt perfekt, men heller hvilke smarte hverdagsvalg som legger til rette for at kroppen din presterer.

Og et eksempel på et konkret hverdagsvalg er å spise noen skiver med skikkelig godt og grovt brød hver dag. Det er enkelt, effektivt og smaker digg!

Rugbrød med green goddess Green goddess sandwich må smakes! Her er den grønne Tiktok salaten med saftig og mettende rugbrød.

Gir energi og overskudd

Brød gir deg energi, ferdig snakka. Det er en topp kilde til karbohydrater, som er den energien musklene og hjernen din foretrekker. Et par brødskiver før eller etter trening er perfekt drivstoff.

Går du for grovt brød, er det med på å holde deg gående gjennom en travel hverdag, fordi fiber og langsomme karbohydrater gir mer jevn energi. På den måten slipper du energidupper mellom måltidene.

Les mer: Hva er raske og langsomme karbohydrater?

I grovbrød finner vi også B-vitaminer, jern og magnesium, næringsstoffer som hjelper kroppen omdanne mat til energi, er nødvendig for normal muskelfunksjon og kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse.

Med andre ord, et variert og balansert kosthold med grovt brød kan gi mer overskudd og energi i hverdagen, enten om du skal prestere på trening, beholde fokus på jobben, eller bare vil føle deg litt mer «på». 

Urban dans 4

Alt blir bedre med grovbrød.

Grovbrød er hjernemat

Optimal ytelse handler ikke kun om fysisk form, men også det mentale. Og grovbrød er smart hjernemat. Grovbrød gir deg nemlig påfyll av vitamin B1, folat, jern og sink – alle stoffer som hjernen vår trenger. Vitamin B1 og folat bidrar til normal psykologisk funksjon, som er viktig for hvordan vi fungerer mentalt i hverdagen. Sink og jern støtter kognitiv funksjon, som handler om blant annet problemløsning, hukommelse og konsentrasjon.

Grovbrød - serie til storytell Hvor grovt spiser du? Se gjerne etter brødskala'n når du kjøper brød.

Grovbrød er også rikt på fiber, som gir en jevnere blodsukkerstigning. Det liker hjernen, for en mer stabil energikurve kan gjøre det lettere å holde konsentrasjonen og fokus gjennom dagen.

Med andre ord kan et variert kosthold som inkluderer grovbrød kan hjelpe deg holde fokus og prestere mentalt.

Bra for immunforsvaret

For å komme i flytsonen, må kroppen være i form. Da gjelder det å støtte immunforsvaret, som er kroppens forsvarslinje. Og kroppen trenger blant annet nok av jern, sink og folat for at immunforsvaret skal fungere som det skal. En kilde til disse næringsstoffene finner vi i grovbrød. Et velfungerende immunforsvar er viktig for å holde kroppen frisk.

Sandwich med cottage cheese og kylling Dobbel grov skive med cottage cheese og kylling - næringsrikt og så godt!

Dropp piller og dietter

Optimalisering trenger ikke bety dyre kosttilskudd og ekstreme dietter. Å inkludere rikelig med fullkornsprodukter, som blant annet grovbrød, i kostholdet ditt er ett smart valg du kan gjøre for kroppen din.

Les mer: Blir man sunnere med supermat?

Samtidig trenger kroppen din flere ulike næringsstoffer for å fungere optimalt og ha god helse, både fysisk og mentalt. Derfor bør du ha et variert kosthold. Dette betyr at i tillegg til mye grovt, så spis gjerne masse grønnsaker, frukt daglig, og varier mellom ulike proteinkilder som fisk, rent kjøtt, egg og melkeprodukter.

I tillegg er nok væske, søvn og fysisk aktivitet viktig for å ha overskudd i hverdagen.

Små smarte valg i hverdagen over tid gir stor effekt på hode og kropp. Og nå vet du at mer grovbrød kan være et godt sted å starte!

Sist oppdatert: torsdag 14. august 2025

Carlsen, H. & Pajari, A.-M. (2023). Dietary fiber – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 249, ID 1589), oxygen transport (ID 250, ID 254, ID 256), energy-yielding metabolism (ID 251, ID 1589), function of the immune system (ID 252, ID 259), cognitive function (ID 253) and cell division (ID 368) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and function of the immune system (ID 291, 1757), DNA synthesis and cell division (ID 292, 1759), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 294, 1758), maintenance of bone (ID 295, 1756), cognitive function (ID 296), fertility and reproduction (ID 297, 300), reproductive development (ID 298), muscle function (ID 299), metabolism of fatty acids (ID 302), maintenance of joints (ID 305), function of the heart and blood vessels (ID 306), prostate function (ID 307), thyroid function (ID 308), acid-base metabolism (ID 360), vitamin A metabolism (ID 361) and maintenance of vision (ID 361) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to folate and contribution to normal psychological functions (ID 81, 85, 86, 88), maintenance of normal vision (ID 83, 87), reduction of tiredness and fatigue (ID 84), cell division (ID 195, 2881) and contribution to normal amino acid synthesis (ID 195, 2881) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and “hormonal health” (ID 243), reduction of tiredness and fatigue (ID 244), contribution to normal psychological functions (ID 245, 246), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 342), maintenance of normal blood pressure (ID 344, 366, 379), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 351), maintenance of the normal function of the immune system (ID 352), maintenance of normal blood pressure during pregnancy (ID 367), resistance to mental stress (ID 375, 381), reduction of gastric acid levels (ID 376), maintenance of normal fat metabolism (ID 378) and maintenance of normal muscle contraction (ID 380, ID 3083) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to thiamin and reduction of tiredness and fatigue (ID 23) and contribution to normal psychological functions (ID 205) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2011). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta-glucans from oats and barley and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 1236, 1299), increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 851, 852), reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 821, 824), and “digestive function” (ID 850) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2013). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to glycaemic carbohydrates and recovery of normal muscle function (contraction) after strenuous exercise pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006

European Food Safety Authority (EFSA) (2015). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to glycaemic carbohydrates and contribution to normal cognitive function pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006

Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.

Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no 

Sonestedt, E. & Øverby, N. C. (2023). Carbohydrates – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB12 05.12.2025 05:52:19