Anbefalinger om egg
Egg har et høyt innhold av en rekke næringsstoffer med viktige oppgaver i kroppen. I Norge spiser hver av oss cirka et halvt egg om dagen.
Kan jeg spise ett egg om dagen?
Kort oppsummert viser forskningen at egg trygt kan inngå i et ellers sunt og variert kosthold. En rekke studier finner ingen sammenheng mellom et moderat inntak av egg og risiko for hjerte- og karsykdom i den generelle befolkningen. Et gjennomsnittlig inntak tilsvarende ett egg daglig, som er det dobbelte av hva vi spiser i dag, ser ikke ut til å være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom blant den friske delen av befolkningen. Kostrådene fra Helsedirektoratet er en god rettesnor for hvordan sette sammen et kosthold som er bra for helsen.
Hva bidrar egg med?
Egg er en næringstett matvare. Det vil si at den inneholder mange næringsstoffer med relativt få kalorier. Dersom du spiser en porsjonsomelett (2 egg) gir dette kroppen påfyll av energi tilsvarende 160 kalorier. Samtidig får du hele tolv ulike vitaminer og mineraler, blant annet biotin og kolin. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega 3 fettsyrer.
I Norge har inntaket av egg holdt seg stabilt de siste årene, og tilsvarer i dag om lag et halvt egg per person per dag. Fordi forbruket av egg er relativt lavt sammenlignet med andre matvarer, bidrar ikke egg med mer enn to prosent av energien i kostholdet vårt. Likevel er egg den tredje største kostkilden til vitamin D, - og den nest største kilden til vitamin E.
Helsedirektoratet gir ingen konkrete anbefalinger om inntak av egg. Kostrådene er basert på oppsummering av forskningen slik den står i dag. I kunnskapsgrunnlaget for kostrådene (2011) ble det konkludert med at det ikke er vist noen sammenheng mellom inntak av egg og kroniske sykdommer.
Egg inneholder som nevnt en rekke næringsstoffer som er bra for oss, og eggeplommen er også kolesterolrik. På grunn av dette har norske helsemyndigheter uttalt at det ikke er ønskelig at inntaket av egg øker. Høye kolesterolverdier i blodet er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdom, men det er uenigheter om hva som påvirker disse verdiene.
Kolesterol i mat - liten eller ingen påvirkning
Det er imidlertid bred faglig enighet om at kolesterolet vi får i oss gjennom mat har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet hos de aller fleste. For 2 av 3 har kolesterolinnholdet i maten ingen praktisk betydning. Derfor kan de aller fleste av oss inkludere kolesterolholdige matvarer i det daglige kostholdet, uten at det innebærer noen helserisiko. Derimot tilfører egg kroppen med flere helt nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
Les mer om egg og kolesterol.
Blesso, C. N., Andersena, C. J., Barona, J., Volek, J. S. & Fernandes, M. L. (2012). Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome.
Fernandez, M.L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations.
Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.
Nasjonalt råd for ernæring (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag.
Qureshi, A. I., Suri, A. F. K., Ahmed, S. U., Nasar, A., Divani, A. A., Kirmani, J. F. (2006). Regular egg consumption does not increase the risk of stroke and cardiovascular diseases.
Rong, Y., Chen, L., Zhu, T., Song, Y., Yu, M., Shan, Z., Sands, A., Hu, F. B. & Liu, L. (2013). Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.
Virtanen, J. K., Mursu, J., Virtanen, H. E. K., Fogelholm, M., Salonen, J. T., Koskinen, T. T., Voutilainen, S. & Tuomainen, T. P. (2016). Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.