skip navigation
matprat logo
Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus - alternativ 2

Julemat av kalkun, storfe, rein og kalv

Svinekjøtt og lammekjøtt dominerer de norske juletradisjonene, men det er fint å få litt variasjon i romjulsdagene med noen andre kjøttslag.


Foto:
 
MatPrat

På nyttårsfesten dominerer kalkunen, ellers i jula foreslår vi gjerne reinsdyrsteik eller steker av kalv og storfe.

Kalkun

En helstekt kalkun er rett og slett imponerende. I Norge er julekalkunen en relativt ung tradisjon.  Kalkunen etablerte seg i Norge på 70-tallet, og har etter hvert etablert seg som «festfuglen». Kalkunen dominerer sterkt på nyttårsaften, men er også populær romjulsmat. Tradisjonen med julekalkun kommer i stor grad fra England, men også i USA er det mye kalkun i jula. En hel julekalkun veier gjerne 5–6 kilo, og er nok mat til 8–10 personer.

Det vanligste er hel kalkun, og den fås både frossen og fersk. De senere årene har det blitt mer og mer vanlig med kalkunfilet, som er renskåret kalkunbryst, eller helt kalkunbryst som har både skinn og vingeklubben sittende på. Kalkunfilet og kalkunbryst fås både i naturelle og marinerte varianter. Frossen hel kalkun må tines i ca. 3 døgn i kjøleskap.

Du kan også lage en alternativ julesylte av kalkun. Dette er supert for dem som ikke spiser svinekjøtt.

Storfe

Storfekjøtt har ingen stor betydning som tradisjonell julemat i Norge, men okserull, og salt tunge er vanlig. Som litt eksklusiv romjuls- eller nyttårsmat er det en fin variasjon å servere helstekt oksefilet, eller en stor og saftig roastbiff. 

Reinsdyrkjøtt

I jula ønsker vi å sette det beste på bordet, noe som gjerne er litt spennende og ekstra godt. Noe som er skikkelig norsk. Reinsdyrkjøtt har sin plass som høytidsmat når det virkelig er prestisje i å servere noe eksklusivt og smakfullt. Det er enkelt å lykkes med reinsdyrfilet eller reinsdyrstek.  Norskere råvare enn reinsdyrkjøtt finnes knapt, og reinsdyrkjøtt er en av landets eldste råvarer. Reinsdyrene kom hit når isen trakk seg tilbake for ca. 9000 år siden. At julenissen bruker reinsdyr som trekkdyr til sleden sin, demper ikke lysten på reinsdyrkjøtt for hardbarkede nordboere, bare du ikke har invitert en amerikaner på fest, da kan det fort bli litt tårer. 

Det finnes et relativt bra utvalg av reinsdyrkjøtt i butikkene. Selv om reinsdyrkjøtt er litt kostbart så trenger det ikke å bli så dyrt – for det er ofte nok med 150–200 gram per person. 

Surret reinsdyrstek

Dette er en klassiker, som kan tilberedes både som stek og roastbiff, eller store terninger til en god gryterett.

Biff

Her er det enten flatbiff eller mørbrad som er vanlig, men reinsdyrstek kan også skjæres opp i mindre biffer. Flatbiff selges ofte som et helt stykke, men også i ferdige biffer. Felles for alt biffkjøtt fra rein er den gode mørheten og den milde viltsmaken.

Reinsdyrfilet

På yttersiden av ryggen sitter ytrefiletene, og indrefiletene sitter på innsiden. Dette er møre, avlange, og tynne stykker som har kort tilberedningstid. Her er det viktig å ha kontroll over kjernetemperaturen, så de ikke blir stekt for mye.

Finnbiff

Finnbiff er det samme som reinsdyrskav, og er frosset kjøtt fra bog og høyrygg som er «skavet» opp i tynne skiver. Finnbiff har sin opprinnelse fra når kjøttet var lagret ute om vinteren, og var steinfrossent. Den enkleste måten å få seg et raskt måltid på å skave kjøttet opp i tynne skiver med en skarp kniv og putte det rett i gryta. Finnbiff er ypperlig romjulsmat som alle liker!

Kalvekjøtt

Det satses ikke veldig mye på kalvekjøtt i Norge, men det er en liten, men stabil produksjon av denne delikatessen. Kalvekjøtt er mørt, lyst, har en mild og fin smak, og passer dermed supert som gjestemat. Kalvekjøtt har dype tradisjoner som festmat i Norge. En rosastekt kalvefilet eller stek er flott å servere til matglade mennesker. Utvalget er begrenset, og finnes kun i forretninger med bra utvalg. Det finnes kalvestek fra både lår og bog, biffer og filet. For de som ønsker en smakfull gryte i jula så er kalveskank skåret i skiver til en Osso Bucco er en kjempegod variant. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB08 25.09.2018 01:33:21