Påsketapas

Små, smakfulle munnfuller servert før lunsj eller middag med et glass vin, øl eller sherry til, det er den opprinnelig tapas. Mye kultur, tradisjon og ikke minst mange historier er knyttet rundt opprinnelsen. Tapas passer ypperlig i påsken. Retter laget med egg og lam smaker utrolig godt og er for mange selve symbolet på god påskemat.

Selve ordet tapa betyr lokk eller å dekke til. På spanske barer og vertshus ble et stykke brød lagt oppå glasset for å holde fluer og støv unna mellom hver slurk. Etter hvert fikk noen ideen om å servere små, smakelige munnfuller på brødskivene. Dette utviklet seg videre til det vi kjenner til i dag, små retter servert til en uformell lunsj eller middag.

Retter med lam og egg hører påsken til og passer godt på tapasbordet. Rester fra en deilig lammestek, eller røkt lammelår, servert på spyd eller i skåler, med en god saus til, smaker supergodt. Lammeboller i tomatsaus vil noen si er et must. Noen knasende sprø stekte lammekoteletter eller noen skiver fra en lammecarré blir klart en suksess. Fenalår eller lammerull sammen med en god ost i lefse – yummy!

Frittata med asparges og chévre passer godt på et påsketapasbord.

Noe ethvert tapasbord bør inneholde er en god tortilla, oster, oliven, skinke, olje og godt brød. Egg har også en sentral plass på tapasbordet. Fylte egg (devilegg) eggesalat, frittata og en fløyelsmyk eggerøre kan være tilbehør, men også serveres som selvstendige retter. 

Noe søtt hører med til et godt måltid. Det kan være litt oppskåret frisk frukt med eggedosis over, enkelt og godt. Sitronfromasj eller sjokolademousse servert i små glass, eller en saftig kake med en tilsmakt krem til.

Så spar ikke på kosen i påsken. Nyt god mat og drikke og kompenser heller med noen ekstra skiturer.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.