All verdens pannekaker

Pannekaker er ikke bare lettvintmat og underlag for blåbærtrut, men mye mer. Det er noe reiselystne nordmenn for lengst har oppdaget ved å spise amerikanske pannekaker, russiske blinis eller japanske okonomiaki.

Pannekaker finnes over hele kloden – fra tykke, bastante middagspannekaker til pannekaker så tynne at du nesten kan se igjennom dem Du kjenner kanskje nasjonale særegenheter som amerikanske hotcakes, russiske blinis, kinesiske vårruller og franske crêpes, i tillegg til varianter av vår egen pannekake

Forrett, hovedrett eller dessert

Disse deilige eggepannekakene, eller Jian Bing som de også kalles, har vi fylt med godsaker som marinerte nakkekoteletter, salat og dressing med asiatiske smaker.

Pannekaker kan være både forrett, hovedrett eller dessert. Mel, melk og egg er hovedingrediensene i røren uansett. Jo mer egg du bruker, desto tynnere kan du steke kakene. Det er eggene som binder pannekakerøren sammen, og er selve tryllemiddelet i matlagingen.

Pannekaker kan fylles med alt!

Okonomiyaki er en tykk og velsmakende japansk pannekake. I pannekakerøra er det deilige norske rotgrønnsaker, og sammen med pannekaka serverer vi saftig og mør svinefilet. Nam!  

Ellers kan vi gjerne bruke sammalt mel, det gjelder ikke minst hvis vi skal lage middagspannekaker med for eksempel kjøttfyll. Kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og bær – mulighetene er grenseløse i dobbelt forstand. Pannekaker er også en fin mulighet til å sette spiss på restemat, for eksempel i en japansk okonomiyaki. Pannekaker appellerer til oppfinnsomhet!

Fra stabler til elegant servering

Crêpes er klassisk gatemat i Frankrike, hvor man kan velge i alle typer fyll i pannekaka. Denne crêpen servert med norsk rabarbra- og jordbærkompott og vaniljeis.

Og serveringen behøver så menn ikke være kjedelig. Foruten å servere dem én og én som “rulader” eller brettet som kvartsirkler kan de legges oppå hverandre i ønskede stabler og skjæres gjennom i stykker på bløtkakevis. Vi behøver jo ikke å overdrive i forsøk på å nå de store høyder. Tilpass høyden etter det du har hatt imellom slik at det siden blir mulighet til å skjære gjennom lekkeriene. Til slutt kan man også helle pannekakerøren i en form og servere som en type ovnspannekake, for eksempel clafoutis med plommer som en deilig høstdessert.