En rask smak av jul

Førjulstiden er en travel periode hvor mye skal skje, samtidig som vi gjør alle de hyggelige forberedelsene. Mens vi venter på høytidsdagene og den gode, tradisjonelle julematen kan vi gjerne la vi oss friste av raske hverdagsmiddager med en bitteliten smak av jula.

Desember er en hektisk måned. Man skal kjøpe eller lage julegaver, vaske huset, bake, skrive julekort, lage julepynt, be inn til juleverksted og gløgg, i tillegg til å delta på flere andre julearrangementer. Da er det lurt å “stresse ned” og heller bruke litt mindre tid på hverdagsmiddagene, uten at man behøver å ty til hurtigløsninger av den grunn.

I tiden før jul finnes det mange gode sesongprodukter i butikkene som er kjempebra å bruke til raske, hverdagslige og gode middager. Bruker du juleproduktene sammen med noen gode julesmaker kommer du garantert i litt julestemning også.

Juleskinke

SANDWICH MED JULESKINKE, OST OG SENNEP

Juleskinke er en lettsaltet skinke fra svin. Den finnes i mange varianter. Røkt eller urøkt, kokt eller ukokt, med eller uten svor, og med eller uten ben. Har du forresten tenkt på hvor anvendelig juleskinka egentlig er? Skinken er utmerket både i frittata, wok, pai eller en rask salat. Du kan også gratinere skinken med en god sennep, servere den stekt i skiver med grønnsaker og sennepstappe, eller smaksette den med tandori og få en indiskinspirert rett. En sandwich med juleskinke, ost og sennep smaker også knallgodt før du løper ut døra for å kjøpe julegaver. 


Medisterkaker


MEDISTERKAKER MED POTETSTAPPE, ERTER OG BACON

“Kjøttkaker” av svinekjøtt. Medisterdeig spes til medisterfarse, det vil si at man blander inn melk, potetmel og krydder. I medisterfarse brukes pepper, malt muskat og ingefær. Ferdige medisterkaker er klare til bruk, og kan spises både kalde eller oppvarmet.

Glaser medisterkakene med honning og server med couscous.  Lag en waldorfsalat eller en enkel fruktsalat med god dressing til medisterkakene. Eller ha erter i stekepannen sammen med sprøstekt bacon og topp det over en deilig potetmos som du serverer til medisterkakene. God mat for både liten og stor.

Medisterpølse

MEDISTERPØLSE MED BYGGRIS, SVISKER OG SPINAT

Medisterpølse lages av svinekjøtt, og er mildt krydret. Den er ikke røkt og kan både stekes og kokes. Julepølsene kuttes ofte i lubne biter og stekes ferdig sammen med steken eller ribben til selve julemiddagen.

Mange liker å skjære pølsen i biter og deretter i to på langs, slik at skinnet lett kan trekkes av. Da kan pølsene stekes gylne i stekepannen og serveres med for eksempel byggris, svisker og spinat. Eller en salat med spinat, rødløk, sennepsdressing og tyttebær. Selv om det snart er jul kan du godt la pølsene få en runde på grillen eller i grillpanna, da får de en ekstra god smak. Servert i lompe med rødløk og sennep imponerer du lett både til hverdags og fest i førjulstiden.

Vossakorv


Vossakorv med rotgrønnsaker

En norsk lokal pølsevariant som lages etter gamle resepter på Voss. Opprinnelsesmerkingen fastslår også at all pølse kalt Vossakorv må være produsert i Voss. Vossakorv er en grovhakket pølse, hovedsakelig laget på fårekjøtt. Pølsa har naturtarm og en noe høyere fettprosent enn vanlige pølser. Den trekkes eller dampes når den serveres sammen med salt, røkt fårekjøtt. Men den egner seg også godt stekt. Prøv den i en julewok eller server den med honningglaserte rotgrønnsaker.

 

Såsisser

Er små tynne pølser flettet sammen i lenker. Såsisser lages av svinekjøtt, men av og til også noe storfekjøtt. Pølsene er mildt krydret, ikke røkt og brukes kokt eller stekt. Såsissene er fast gjest på julebordet mange steder i landet.

Julepålegg


Minibagetter med lammerull

De mest tradisjonsrike julepåleggene er okserull, lammerull, leverpostei og ulike typer sylte.  Vi finner som regel de fleste av dem på frokostbordet på selveste julaften. Noen lager dem kanskje selv, mens andre kjøper de ferdige i butikken. Heldigvis kan man nyte pålegget i førjulstiden også. Enten i en sandwich, en lefserull, på toast eller i en salat. En superenkel og rask rett med smak av jul får du om du fyller hvetetortilla med okserull, ridderost og ruccula. Perfekt kveldskos til mørke førjulskvelder.

Husk at du forlenger holdbarheten på hjemmelaget julepålegg ved å legge pålegget i en svak saltlake, også kalt oppbevaringslake.

Lag noe raskt og enkelt av juleproduktene


Juleskinke med ovnsbakte rotgrønnsaker

Bruk juleproduktene sammen med noen gode julesmaker for riktig å komme i julestemning. Har du forresten tenkt på hvor anvendelig juleskinka egentlig er? Skinken er utmerket både i frittata, pai eller en rask salat. Du kan også gratinere skinken med en god sennep, servere den stekt i skiver med grønnsaker og sennepstappe, eller smaksette den med tandori og få en indiskinspirert rett. Mulighetene er mange.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.