Afternoon tea med julevri

En førjulstur til London med shopping, afternoon tea og bobler er for mange med på å skape skikkelig julestemning. Dette året er ikke det mulig, men fortvil ikke! Den gode stemningen kan du skape hjemme, med et knippe gode venner. Rydd plass for tekanne, etasjefat og bobler, og for en skikkelig deilig førjulsstund som du kan gjøre akkurat så posh du selv vil!  

Lag din egen tesalong

Når førjulstiden ikke blir som forventet, kan det være på sin plass å skape den gode stemningen hjemme og invitere nære venner til afternoon tea med julevri. Da er det viktigste å kose seg sammen, og kjenne at roen senker seg. La deg inspirere av vår rustikke teservering med norsk twist, og by påfor eksempel gravlaks på surdeigsbrød, eggesalat i brioche og lefse med lammerull. Bak deilige pepperkakescones som toppes med hjemmelaget appelsincurd, og avslutt med lekre, trendy småkaker som rocky road, hjemmelagede makroner og kokosbolle med pepperkake. Det meste kan kan forberedes i god tid, og husk, det er lov til å jukse litt med litt ferdigkjøpt!

Afternoon tea - en erkebritisk tradisjon

Aftenoon tea er en gammel britisk tradisjon som ble populær i aristokratiet i England rundt 1840. Den gang var det vanlig med kun to måltider per dag, frokost og middag. Middagen ble gjerne servert så sent som klokken 20 om kvelden, og det var nok mange som følte seg litt hule innvendig utover ettermiddagen. Anna Russel, grevinne av Bedford var en av de som var meget misfornøyd med den lange ventetiden, og hun innførte derfor et lett måltid bestående av te, små sandwich og kake, og inviterte like godt sine venner til å holde seg med selskap. Anna var åpenbart en trendsetter, for afternoon tea ble raskt svært populært, og det tok ikke lang tid før også den matglade dronning Victoria kopierte konseptet. Og dermed var det gjort – alle ville ha afternoon tea!

Det er vel ikke noe som er så erkebritisk som te! Te er trøstedrikk og tørstedrikk og hjelper mot alt fra kjærlighetssorg til gnagsår.

I våre dager drikkes det fortsatt enorme mengder te i britiske hjem, og replikker som «I’ll put the kettle on» eller «Have a cuppa» hører med i alle britiske filmer. For mange briter er «tea» synonymt med middag, men den klassiske afternoon tea er ikke noe britene inntar hver dag – det er forbeholdt spesielle anledninger som fødselsdager eller andre feiringer. Afternoon tea serveres vanligvis i hoteller, og en av de mest kjente er kanskje serveringen i Hotel Ritz.

Afternoon tea er ikke det samme som high tea. High tea var et kveldsmåltid som likner mer på vår middag, og som ble servert vet spisebordet, altså et høyt bord. Det er bakgrunnen til at mange briter fortsatt kaller middagsmåltidet sitt for «tea».

Britene er gode til å ta vare på sine tradisjoner, og selv om tiden har gått, er det lite som har endret seg siden grevinne Anna inviterte til te. Til en klassisk afternoon tea skal det være en mild te, som for eksempel Earl Grey, Darjeeling eller Assam. Det kan være teposer, men aller helst skal det være løs te, som får trekke i en tekanne. Sandwicher og kaker har nok blitt mer avanserte, og scones er en nyvinning som ble lagt til på etasjefatet på begynnelsen av 1900-tallet. Med tiden har det også blitt vanlig å servere et glass musserende vin, og den skal selvfølgelig være produsert i England!

For britene er det noe seremonielt over serveringen av afternoon tea, og da er det så klart noen regler man bør kjenne til:

  • Sandwich eller smørbrød skal alltid spises først. De skal spises med fingrene, ikke med bestikk.
  • Scones er viktig – de skal være nystekte, og helst varme. Sconesene deles i to med hendene, ikke med kniv. Så toppes hver del med marmelade, syltetøy eller curd, og gjerne en klatt clotted cream eller pisket krem på toppen. Hver del skal spises for seg.
  • Kakene spises alltid til slutt.
  • Teen skal helst lages av løse blader, og skal trekke i en tekanne.
  • En person får oppgaven som «mor» og er ansvarlig for å skjenke te.
  • Sukker og melk hører med, og skal serveres i skål og mugge.
  • Melken skal alltid i koppen før teen.
  • Rør i koppen med skjeen fram og tilbake, ikke rundt og rundt.
  • Løft koppen med tommel og pekefinger, og støtt koppen under med langfingeren. Fingrene skal ikke inn i hanken, og tefatet skal alltid bli stående på bordet.

Oppskriftene er laget i samarbeid med brød og korn.