Skummelt mye matsvinn av gresskar
Oktober er høysesong for gresskar og mange kjøper det i forbindelse med feiringen av halloween. Det er uhyggelig hvor mange gresskar som havner i søpla fordi mange glemmer at gresskar er mat!
Skummelt mye kastes
En undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i 2021 viser at seks av ti ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget pynt til Halloween. Både kjernen og kjøttet kan brukes i ulike retter. Innmaten kan for eksempel bli til gnocchi, doughnuts og pannekaker. Kjernene kan du lage snacks av!
-Har du ikke tid til å lage noe av gresskar med en gang, kan du lage puré som du fryser ned og tar opp når du trenger det. Du kan også hermetisere gresskar på glass, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
I tillegg til at du reduserer matsvinnet ved å bruke hele gresskaret, er det flere gode grunner til å spise gresskar. Gresskar inneholder betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen, i tillegg til fiber som er godt for fordøyelsen. Altså ingen grunn til å bli hjemsøkt av treg mage denne høsten!
Sett bort fra spøkelser, her er våre favoritter som «går igjen»
En søt liten fristelse som er luftige og smakfulle.
Myke pastaputer av potet med deilig smak av gresskar, og serveres sammen med spinat, sopp og nøttebrunt salviesmør.
Luftige, amerikanske pannekaker er en populær blant store og små. Prøv ut denne varianten med varme kryddere og gresskarpuré.
Spis de som snacks, i salater eller supper eller ha de som pynt på kaker.
Perfekt å servere til halloween-festen, eller å lage med barna en høstdag.