Fra danske smushi til norske juletapas

En av Københavns mest populære cafeer har skapt en ny trend ved å servere tradisjonelle, høye smørbrød i sushi form. La deg inspirere av danske smushie og by på rester av julematen i dukkehus størrelse.

På Amagertorv midt i sentrum av København ligger Royal Smushi Cafe i forbindelse med Royal Copenhagens flaggskipbutikk på Strøget. Kjente, danske designerfirmaer som Bang & Olufsen og Holmegaard har vært med på å innrede cafeen. Cafeen kaller innredningsstilen ''funky barokk'', og den består av høye fellesbord, meterhøye kongelige portretter og veggmalerier. Det er rosa vegger og plysjstoler ved et rundt bord i enden av cafeen. Noe av det flotteste er likevel å se opp i taket, dit det er nesten ni meter, i den gamle bygningen fra 1616. Himlingen er kledd av blomstrete sølvtapet og med store lysekroner hengende ned over cafégjestene.

Hit kommer folk for å nyte cafeens varemerke - smushies - som er delikat hjemmelagde, danske smørbrød i “dukkehus-størrelse”, og selvfølgelig servert på kongelig porselen.

Hva er Smushi?

Smushi er en moderne utgave av tradisjonelle danske smørrebrød i sushi størrelse - altså små munnfuller. Ordet smushi kommer av henholdsvis sm fra smørrebrød og ushi fra sushi. Smushi lages i en fjerdedels størrelse av et vanlig smørrebrød.
Røkelaksboble på rugbrød: Fylt med eggesalat toppet med eple og reddik.

En familieidé

Det er den unge kokken Frederik Jensen (25) og foreldrene Lo Østergaard og Rud Christiansen, som står bak smushi-konseptet og The Royal Smushi Cafe. 

Her på berget kjenner vi godt til hvordan kjøleskapet fylles av rester utover i jula. Samtidig har vi et stort ønske om å møtes til uformelle lag i romjulen, gjerne ved at alle tar med en rett hver. Så hvorfor ikke lage jule-tapas av restematen, og komme sammen uten å behøve tilleggshandling på bensinstasjonen?

Ytrefilet av reinsdyr: På rugbrød med sitronmajones og rødbetesskiver, toppet med granateple og rever pepperrot.

MatPrat har invitert  Frederik fra The Royal Smushi Cafe til Oslo og utfordret ham til å utvikle smushi-ideer med norsk julemat. Resultatet ble alt fra julepølse med fritert sellerirot til pinnekjøttrulett med glasert minigulrot. La bildene inspirere, sjekk innholdet i kjøleskapet og lag din egen juletapas med smushivri.

God juletapas-fest!

Pinnekjøttrulett: Toppet med kålrot og appelsinglasert gulrot.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.