Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vask og såpe

Gjør livet vanskelig for bakteriene

Bakterier er små og usynlige og sprer seg så fort de har sjansen. Tro ikke det er nok med en rask håndvask eller en kjapp runde med oppvaskkluten for å forhindre at de formerer seg.  Følger du disse rådene, er du imidlertid godt rustet til å gå til kamp mot uønskede bakterier på kjøkkenet ditt.


Foto:
 
MatPrat

Vask hendene ofte

God håndhygiene er første bud, når man skal jobbe med mat. Bakteriene trives på hendene og under neglene, og det holder ikke med en kjapp runde under springen før du begynner å jobbe på kjøkkenet. Vask hendene grundig med varmt vann og såpe før du lager mat og mellom hver gang du håndterer nye råvarer. Og selvfølgelig før du spiser. Hold neglene korte og velstelte, og bruk neglebørste for å få dem helt rene.

Rene redskaper

Vask kniver og fjøler ofte og hold arbeidsbenken ren når du lager mat. For å unngå kryssforurensninger er det lurt å ha egne fjøler til kjøtt, grønnsaker og fisk. Mange liker å ha fjøler i ulike farger for å skille dem fra hverandre.

Skyll av matrester med lunket vann og vask fjølen grundig med såpe og varmt vann om du skal bruke den samme fjølen til forskjellige matvarer. Dype kutt i skjærebrettet gir grobunn for bakterier, så vi anbefaler å skaffe en ny om sprekkene er for store!

Bytt kjøkkenredskaper eller vask dem grundig mellom hver gang du håndterer ulike råvarer. Det samme gjelder mellom rå og behandlet mat.

Skift klut og børste ofte

Bakterienes festlokale på kjøkkenet er kluten. Oppvaskkluten skal kun brukes til å vaske og tørke av bord, komfyr og lignende. Kjøttsaft og matrester som er sølt på kjøkkenbordet, bør tørkes opp med papir. Skyll kluten godt etter bruk, først i varmt såpevann, og til slutt i kaldt vann før den vris godt og henges til tørk. Da får nemlig ikke bakteriene så gunstige betingelser. Bruk aldri den samme kluten på benken og gulvet! Oppvaskkluten bør vaskes daglig på minst 60 °C.

Oppvaskbørsten kan godt få en omgang i oppvaskmaskinen av og til, eller settes i kokende vann for å bli helt ren. Bytt oppvaskbørste ofte, ikke vent til den er helt utslitt.

Bruk gjerne en arbeidstallerken på benken til å legge fra deg redskaper på.

Rask nedkjøling

Har du rester til overs, eller er det lenge til maten skal spises, bør den kjøles ned så raskt som mulig og heller varmes opp igjen før servering. Sett for eksempel gryten uten lokk i kaldt vann og rør om av og til. Det kan også være en god idé å dele opp maten i mindre porsjoner for at nedkjølingen skal gå raskere.

Sett ikke varm mat direkte inn i kjøleskapet. Det vil øke temperaturen og dermed gi bedre levevilkår for bakteriene.  

Du kan ikke bruke fryseren til å drepe bakterier i matvarer som holder på å gå ut på dato, eller matrester som har blitt stående for lenge på benken. Bakterier er mikroorganismer som går i dvale ved temperatur lavere enn -12 °C, men de vil fortsette å formere seg så fort maten blir tint og temperaturen stiger igjen. Middagsrester som har stått over natten på kjøkkenbenken er potensielle bakteriebomber.

Viktig med riktig temperatur

Bakterier formerer seg raskt i temperaturer mellom 10 og 50 °C. Varmer du maten godt nok opp – det vil si til over 70 °C – dør imidlertid de aller fleste bakteriene. Mat som skal holdes varm før den serveres, må holdes rykende varm, altså over 70 °C.

En viktig regel er at oppskåret kjøtt i strimler og terninger, kjøttdeig og alt kylling- og svinekjøtt skal gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker som for eksempel biff fra lam og storfe, holder det imidlertid å steke overflatene godt siden det er her bakteriene finnes.

Kjøtt som skal serveres til gravide skal alltid være gjennomstekt eller gjennomkokt.

Vedlegg

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.12428, server:MP-PRD-WEB13 15.12.2024 05:53:02