Gjør livet vanskelig for bakteriene

De er små og usynlige og sprer seg så fort de har sjansen. Tro ikke det er nok med en rask håndvask eller en kjapp runde med oppvaskkluten for å forhindre at de formerer seg.  Følger du disse rådene, er du imidlertid godt rustet til å gå til kamp mot uønskede bakterier på kjøkkenet ditt.


Foto:
 
MatPrat

Vask hendene ofte!

Hendene er et godt transportmiddel for bakterier. God håndhygiene er derfor første bud, og det holder ikke med en kjapp runde under springen før du starter. Vask hendene grundig med varmt vann og såpe før du lager mat og mellom hver gang du håndterer nye råvarer. Og selvfølgelig før du spiser.

Rene redskaper

 • Vask kniver og skjærebrett ofte og hold benken ren når du lager mat. Bytt kjøkkenredskaper mellom hver gang du håndterer ulike kjøttråvarer. Det samme gjelder mellom rå og behandlet mat.

Skift kjøkkenkluten ofte

 • Både klut og håndkle er reale bakteriebomber og bør skiftes ofte. Vask kluten i maskin på minst 60 ºC, eller legg den i klor. Bruk aldri den samme kluten på benken og gulvet! Tørkerull er et godt alternativ for deg som ikke er så glad i å vaske.

Oppbevaring av ferskvare

 • Kjøleskapet bør ha en konstant temperatur på 4 grader eller lavere. Hold rå og tillaget mat fra hverandre og pakk inn hver matvare for seg.

Rask nedkjøling

 • Har du rester til overs, eller er det lenge til maten skal spises, er det bedre å kjøle den ned så raskt som mulig og heller varme den opp igjen før servering. Sett for eksempel gryten uten lokk i kaldt vann og rør om av og til. Det kan også være en god idé å dele opp maten i mindre porsjoner for at nedkjølingen skal gå raskere.
 • Sett ikke varm mat direkte inn i kjøleskapet. Det vil øke temperaturen og dermed gi bedre levevilkår for bakteriene.  
 • Ikke la deg lure til å tro at du kan bruke fryseren til å drepe bakterier i matrester som har blitt stående for lenge på benken. Bakterier er mikroorganismer som går i dvale ved temperatur lavere enn minus 12 grader. De vil med andre ord fortsette å formere seg så fort maten tiner og temperaturen stiger igjen.

Viktig med riktig temperatur

 • Bakteriene stortrives og formerer seg raskt i temperaturer mellom 10ºC og 50ºC. Varmer du maten godt nok opp, det vil si over 70 grader, dør imidlertid de aller fleste bakteriene. Mat som må holdes varm før servering, må holdes rykende varm
 • En viktig regel er at oppskåret kjøtt i strimler og terninger, kjøttdeig og alt kylling- og svinekjøtt skal gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker som for eksempel biff fra lam og storfe, holder det imidlertid å steke overflatene godt siden det er her bakteriene finnes.
 • Kjøtt som skal serveres til gravide skal alltid være gjennomstekt eller gjennomkokt.

Vedlegg

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  Kommentarfeltet er stengt fra 1. juli til 9. august pga ferie