Kunstner med sans for egg

- Det har blitt mange gode vafler og pannekaker opp gjennom årene, forsikrer Marianne Kongevold, en av Norges få eggkunstnere. Her forklarer hun teknikken rundt å bore i egg.  

Det begynte med en invitasjon til en utstilling på Norsk Folkemuseum. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som det den gang het, oppfordret elleve elever ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo til å levere inn arbeider med egg til påske. Oppgaven var fri, men kunstverket skulle inneholde ti egg. For Marianne Kongevold resulterte det i en eggelampe bestående av ti perforerte egg med lys. Ved neste års utstilling, stilte kunsteleven med en lysekrone laget av ca. 1400 hønseegg og en egen eggeborg.


En stor porsjon tålmodighet og hundrevis av egg ligger bak denne lysekronen som ble stilt ut på Norsk Folkemuseum.

- Som barn malte vi alltid egg til påske. Jeg hadde ikke noe forhold til å arbeide med egg utover det, forteller hun. – Å få i oppgave å jobbe med et helt nytt materiale som i tillegg var så sart og fullkomment i formen, var en spennende og morsom utfordring.

Hun pakker frem et dekorert egg fra kartongen og stryker med forsiktige fingre over sommerfuglen boret i små hull. - Siden overflaten på et egg er så ren og delikat i seg selv, hadde jeg ikke lyst til å dekke over det. Istedet bestemte jeg meg for å prøve å hulle ut mønster i skallet med et bor, forteller hun.

Kort om

 Marianne har utdannelse fra Umeå kunstskole og Kunsthøgskolen i Oslo. Til daglig underviser hun barn i kunst og er utøvende kunstner. www.mariannesverden.no.

 


Marianne Kongevold i arbeid med maske og stor innlagt tålmodighet.

 

Skjørt materiale

Ideen å montere små lyslamper i egget, resulterte i utallige timer med tålmodighet.

- Det er et utrolig skjørt materiale å jobbe med, understreker hun. – Mange ganger har jeg hørt et lite knekk i skallet rett før jeg har vært ferdig med å bore. Dermed har flere timers arbeid bokstavelig talt gått rett i søpla. Hun ler: Det har nok hendt jeg har måttet ta noen grundige pauser før jeg har orket å fortsette. Særlig i starten brukte jeg lang tid på å finne den rette teknikken. Jeg prøvde å feste egget til forskjellige stativer, men fant til slutt ut at det er best å holde det. Når du borer gir det små vibrasjoner som gjør det vanskeligere å jobbe. Hånden tar av for mye av disse bevegelsene.

Heldigvis er det ikke så dyrt materiale å jobbe med om det skulle gå i stykker. Det har blitt en del pannekake- og vaffelrører underveis, forsikrer hun leende.

Med bor og bakepulver

Hva slags verktøy bruker du?

Du trenger ikke gjøre de store investeringene. Mange har en dremel liggende som du kan få kjøpt diamantborresett som et tillegg til. Det er og lurt å bruke maske når du borer siden det blir en del fint støv fra egget. Hvis du synes det er tungt å blåse ut innholdet, er det fint å kjøpe en eggepumpe i en hobbybutikk. Ellers er det bare å stikke en stoppenål i begge endene og blåse i vei.

 

Vær innstilt på at det går en del egg i starten og lek deg fram. Her er en liten huskeliste på teknikken:

  • Husk å skylle egget nøye med kaldt vann når du har fått ut innholdet
  • Tørk egget godt, - gjerne til neste dag
  • Tegn opp mønsteret eller motivet du skal bruke med en myk blyant før du begynner å bore
  • Dropp å bruke stativ, - du får bedre kontroll hvis du holder egget i hånden når du borer.
  • Lag et eggebad (2/3 vann og 1/3 klorin) når du er ferdig med å borre. Dette for å fjerne rester av selve hinnen. La eggene godgjøre seg 20-60 minutter (til hinnen begynner å løsne)
  • Nøytraliser eggene så i et vannbad med bakepulver i ca. 10 sekunder. (Blanding ca. ¾ vann og ¼ bakepulver)
  • Skyll til slutt i kaldt vann og la eggene tørke på et kjøkkenhåndkle. 

 

Hobby til beroligelse

- Å male på egg er en hyggelig aktivitet for hele familien og er fast takst hos oss i påsken, forteller Marianne, som er mor til barna Daniel (11 ), Dina (9) og Linea (7). - Å bore er derimot mer en voksen aktivitet og en fin måte å lage seg et avbrekk enten du er hjemme eller på hytta. For meg er det en måte å finne roen på. Det er noe med den lune, fredfulle formen på egget som smitter.  Og fordelen om du skulle være uheldig å knuse mesterverket, er at du kan ta et nytt egg og heller lage noe ekstra godt av innholdet.


Eggets lune, fredfulle form gir en egen ro, sier Marianne Kongevold.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.