En smak av Tromsø

Tromsø har i mange år gått under betegnelsen Nordens Paris. MatPrat tok turen nordover for å sjekke hvorfor. Her er noen smakebiter fra vår byvandring.

Fakta om Tromsø

Tromsø er en livlig og vakker by med arktisk historie og kultur, omgitt av fjell, fjord og en øyverden under midnattssola og nordlyset.Tromsø er en by og kommune i Troms fylke. Den er den største byen i Nord-Norge, den åttende største bykommunen og den niende største kommunen i Norge.Kilde Wikipedia

Midt i Storgata ligger et rødt, sjarmerende hus med forføreriske dufter av søte fristelser. Byens godterihus rommer de mykeste karameller, håndlagd konfekt, nougat, lakris og sjokolader med smak av havsalt, bringebær og multer. Her kan du sikre deg konfekt med geitost og ekte rømme, og investere i spiselige gaver til fryd for øyet og ganen. Skiltet på veggen forkynner: Vi har byens søteste kunder, og Helle Hansen bak disken kan forsikre at her blir alle glade av å være.

 
Håndlaget sjokolade med multekrem er en av SweetHearts spesialiteter.

 

– Vi har vært her i 30 år og er blitt en turistattraksjon, forteller hun fornøyd. - Japanere har lest om oss i guidebøker og lar seg spesielt fascinere av lakrisen og marsipanfigurene. Jeg kan ikke tenke meg noen hyggeligere jobb, forsikrer hun. - For mange er det ren terapi å komme hit bare for å lukte og se.

Nordens Paris

Tilnavnet «Nordens Paris» har sin opprinnelse fra tida rundt 1840. Jentene fra Tromsø gikk kledd som parisiske sypiker het det da. En tysk turist, G. Hartung, skrev i en reiseskildring: «Stokholm gjelder for Nordens Paris. Skal det beboende høje Norden ogsaa have et, kan det kun være Tromsø.» Siden Paris på dette tidspunkt var verdens sentrum, var det svært vanlig å sammenligne enhver by det var noe med, med Paris.
Byens godteributikk er blitt en turistattraksjon.

 

Nordnorsk kaketradisjon

Vis a vis Kineomatografen, ligger et annet koselig krypinn i vintermørket. Coffee by Ellie har kun fem bord og byr på nytraktet kaffe og hjemmebakst. – Jeg har alltid drømt om å åpne en egen kafe, forteller innehaveren.

Elisabeth Waage Murillo kaller seg et ufrivillig A-menneske og er oppe i sekstiden hver morgen for å sørge for nybakte kaker til sine gjester.

 

 - Min store inspirasjon er mormor, forteller hun og hekter ned bildet av sitt forbilde fra veggen. – Hvis jeg ikke har bakt Mormors eplekake, får jeg beskjed av kundene. Ellers prøver jeg å forandre litt på utvalget. Vi kommer fra en kakeglad familie som holder den nordnorske tradisjonen med rikholdige kakebord ved like. Det holder ikke med en kake når det er bursdag!

 

En afrikansk oase

Litt gjemt i den gamle bebyggelsen på Skansen rett ved Polarmuseet, har Rose Marie Louise Simba skapt sin Afrikanske oase i den gamle Bårstua. Hun kan vise til antroposofiske studier av afrikansk mat og har utarbeidet sitt eget kulinariske konsept ved å kombinere afrikanske smaker med nordnorske råvarer på sitt beste. Luxemburgeren med røtter fra Rwanda bygger på vitenskaplig forskning når hun vil gjøre nordmenn kjent med det afrikanske kjøkken. Hvert måltid innvies med juice fra syv afrikanske land.

Rose Marie med flytende smaksbomber på Afrika Oase.

 

Hun skjenker opp baobab- juice fra Sudan og forklarer: – Nordmenn er kjent med mexicansk og indisk mat, men ikke alle er bevandret i det afrikanske. Juicen viser vei til nye smaker og bidrar til å sette mer fokus på måltidet. Hibiskus fra Senegal, ingefær fra Kamerun, pasjonsfrukt fra Rwanda, soursup frukt fra Burundi, mango fra Elfenbenskysten og ananas og kokos juice fra Haiti og Jamaica. Jeg ber så gjesten velge sin juice til måltidet.

 

Reinsdyr og antilope

For å få nordmenn til å vende seg til afrikanske smaker, har vi tatt utgangspunkt i de nordnorske råvarene. Du kan ikke begynne med krokodillekjøtt, men må forsøke finne råvarer som passer hverandre. Kudu-antilopen har samme tekstur og er mye lik reinsdyr i smaken. Vi serverer derfor reinsdyrkjøtt i en afrikansk saus. Vi har og gjort en vri på norske lam: Fårikål i peanøttsaus. Den er veldig populær, forsikrer hun og smiler bredt.

Hva er typisk for det afrikanske kjøkken?

Afrika er stort og hvert land har sine særegenheter. En fellesnevner er at alle grunnsmakene i maten, og kanskje særlig bitterhet, er viktig. Det samme gjelder tekstur. Du må ha noe “al dente”, - noe å tygge på.

 

Tid for te

I Tante Ingers Tehus sitter to som har tatt turen fra London i håp om å få oppleve nordlyset. – Vi fikk se det i går, forkynner de med skinnende øyne. – Vi var med på en guidet tur og kjørte “flere timer” mot Finland. En helt utrolig fantastisk og spektakulær opplevelse, men det var bikkjekaldt. De ler fornøyd.  - Vi fant dette stedet på nettet og har bestilt oss Afternoon tea slik at vi kan bli sittende lenge. Det gjelder å søke ly i varmen. Er det noe byen har mye av, er det koselige cafeer, spisesteder og barer.

Bestill deg Afternoon Tea hos Ingers Tehus.

 

Tromsøs signaturrett

Tromsø har i mange år gått under benevnelsen Nordens Paris og nede på bryggen ligger vertshuset som uten tvil serverer byens signaturrett. Spør hvem du vil om hvor du bør spise i Tromsø: Navnet Skarven dukker garantert opp. Boknafisk på Skarven er åpenbart et udiskutabelt must.

- Folk er flinke til å bruke byen, forteller daglig leder, Gunnar Andersen. – Da vertshuset åpnet i 1986, besto utelivet kun av tre nattklubber. Klokken 19.30 var det stappfullt. Gjestene var en salig blanding av lokalbefolkning, studenter og arbeidssøkende. Vorspiel var ikke noe tema, - folk gitt rett på. Siden den tid har det kommet masse plasser og nattklubb-bevilgninger.

Skarven

VertsHuset åpnet i 1986 og rommer i dag både Skarven Kro, Arctandria Sjømatrestaurant  og Skarven Biffhus. Nyeste tilskuddet i “Familien Skarven”, er Skarven kulinariske Teater hvor det inviteres både til kurs og lukkede selskaper.
Gunnar Jensen har tittel Theatersjef ved Skarven og er dobbelt gullmedaljevinner av Det Norske Måltid.

 

Sover aldri

Det har også skjedd en forandring i utelivet bare de siste to årene, fortsetter Theatersjef ved Skarven og dobbelt gullmedaljevinner av Det Norske Måltid, Gunnar Jensen. - Byen har et godt restaurantmiljø og folk spiser mer ute.  Et kjennetegn er at tromsøværinger tar gjestene ut for å vise at folk i Tromsø går ut.

Gull-gravet laks slik den blir servert på Arctandria Sjømatrestaurant, Skarven.

 

Tromsø har tilgang på veldig mange gode lokale råvarer. Midnattsola gir en kort og intens vekstperiode som gir grønnsaker, frukt og bær en eksepsjonell god smak. Multer, jordbær, rotfrukter. Han fortsetter entusiastisk å ramse opp: Vi har jo verdens beste tilgang på fisk, lam og rein. Troms er det største geitefylket, vi har vanvittig gode osteprodusenter. Vi sitter rett og slett på et enestående råvaremateriale.

Mørketiden gjør også sitt: Vi trenger komme oss ut og treffe folk. Jeg tror det også er noe av forklaringen på at byen fremdeles kalles Nordens Paris: Byen sover aldri!

Nordnorske klassikere

  • Mackøl og måsegg,
  • mølja,
  • lutfisk,
  • tørrfisk
  • og grilla, hvalkjøtt.

 

 

Andre steder vel verdt et besøk: 

Kafe C:

Stedet intellektuelle, politikere og kunstnere møtes. Matservering på dagtid og øl- og vinservering på kvelden.

Adresse: Storgata 49

Ludwig Mack Brygghus, butikk og mikrobryggeri :

Invester i øl du ikke visste fantes og kjøp med deg flytende gaver med personlig etikette hjem. Verdens nordligste bryggeri har riktignok flyttet ut av byen, men inviterer til guidete turer og egne ølkurs i sine tidligere lokaler. I butikken kan du foreta et nærstudie i øl fra små bryggerier både i Norge og utenlands.

Adresse: Kjeller 5, Storgta 4

Knoll og Tott: Byens beste nysmurte baguetter.

Adresse: Storgata 62, 9008 Tromsø

Perez:

Tapas med skjenkebevilgning og lang åpningstid.

Adresse: Skippergata 6

 

Aune gården 

 

ligger i en av byens eldste bygninger og oser historie og atmosfære. Et must både for byens borgere og tilreisende.

Adresse: Sjøgata 29.

Blå Rock Café

En av byens kultplasser hvor det kun spilles rock. Stedet er kjent for sitt spesielle miljø og går for å ha byens beste hamburgere.

Adresse: Strandgata 14

Risø Mat og Kaffebar

Bestill Håndbrygget kaffe av kaffekunst- og Latte- art mester på andre året, Arne Risø Nilsen. Han har gått sammen med sine to brødre med mål å lære folk forskjell på kaffe og hvor den kommer fra i verden. Daglig 6-7 retter med mat laget fra bunnen  og et interiør som i seg selv er verdt et besøk.

Adresse: Strandgata 32

Emmas drømmekjøkken

Nordnorsk restaurant med folkelig meny som har lokket prominente statsledere som både  Hillary  Clinton og Jens Stoltenberg.  Et spisested som satser på trender i kombinasjon med retter som fra våre formødres tid.

Adresse: Kirkegata 8 (vis a vis Domkirken) 

Restaurant De 4 roser

Med årets vinner av kokke-konkurransen Arktisk kokk 2013, sørger kjøkkensjef Nicklas Buus Nielsen for velkomponerte arktiske menyer basert på lokale råvarer. Sett av kvelden til sann nytelse.

 

 Helmersen delikatesser

Syltet kvann og pesto fra Lofoten,- et sted å handle med seg spiselige gaver med smak av Nord-Norge. Har også raust med fristelser fra Italia og Spania og et sted vel verdt å nyte kaffen mens du studerer livet i Storgata.

Adresse: Storgata 66

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.