Hjemmelaget fiskegrateng

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Fiskegrateng er en super måte å utnytte restene etter gårsdagens fiskemiddag på. Du kan bruke både hvit og rød fisk - fersk, lettsaltet eller røkt. Fiskegrateng er dessuten en fiskemiddag som barn ofte liker.

Ingredienser

4
Porsjoner

Hvit saus:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 12 ts malt muskat

  • ca. 200 g seifilet eller annen kokt fisk
  • 12 stk purre i tynne ringer
  • 3 stk egg
  • 2 ss strøkavring
  • 100 g makaroni

Slik gjør du

  1. Smelt smør i en kjele ved svak varme. Tilsett hvetemel og rør blandingen jevn.
  2. Spe med melken og rør godt mellom hver speing. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper. Ta kjelen av varmen.
  3. Kok fisken, dersom den er rå. Rester etter gårsdagens fiskemiddag kan også fint brukes. Bruk fingrene til å dele den i mindre biter.
  4. Skill eggene og visp én og én eggeplomme inn i sausen. Bland inn fisk, makaroni og purre.
  5. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i blandingen.  
  6. Varm stekeovnen til 200°C. smør en ildfast form med litt smør og hell blandingen i formen. Dryss over strøkavring og sett formen litt lavt i ovnen i 40 minutter, eller til den er gjennomstekt og gyllen. 
  7. Server fiskegratengen med brunet smør og kokte poteter. Mange vil gjerne også ha råkost eller salat til fiskegrateng.  

Fiskegrateng er en nydelig klassiker, og en super måte å bruke rester av kokt fisk på. De aller fleste fiskerester kan brukes, men hvit fisk er mest vanlig. Litt røkt fisk setter en ekstra spiss på gratengen. Har du lite fisk kan du spe på med mer grønnsaker, som for eksempel små terninger av gulrot, frosne erter eller blomkål. Vil du ha råkost til, kan du lage det av revne gulrøtter og smake til med appelsin, sitron, sukker, salt og pepper. Litt finkuttet purre og persille smaker også godt. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.