Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Frokost - hvilken velger du?

10 enkle tips for en sunnere hverdag

Det er så alt for mange tips der ute om kosthold og helse. Hvordan komme i bedre form og hvordan spise sunnere. Det kan virke overveldende å skulle gjennomføre alt på en gang. Vi har derfor samlet våre 10 BESTE tips - som faktisk er gjennomførbare!

 1. Sett små mål

Ikke gap over for mye når du setter deg nye mål. Sett deg gjerne et hovedmål langt der fremme, men nøkkelen for å komme dit innebærer små delmål underveis. – Og disse bør feires like mye som de store oppnåelsene. Den beste løsningen for å holde motivasjonen oppe er å sette delmål som du gjerne kan oppnå daglig eller ukentlig. Det gir i tillegg mestringsfølelse og lysten til å fortsette mot en større målsetning.

2. Gi kroppen det den trenger

Spis variert – helt vanlig mat! Slik får kroppen i seg alle de næringsstoffene den trenger. Å spise sunt er ikke det samme som å spise kjedelig. Kroppen vår trenger et variert og næringsriktig sammensatt kosthold. Som både smaker godt og metter! Kombinerer vi det med regelmessig fysisk aktivitet kan vi redusere risikoen for å utvikle livsstilsykdommer. Vi har en helt egen SUNN-kategori hvor du finner flere hundre oppskrifter som er næringsberegnet og tar utgangspunkt i Helsedirektoratets kostråd.  

Salatbowls x 3

Salat bowls

3. Små grep - store endringer

Det er bare noen enkle grep som skal til for å snu uvaner til gode vaner! Det er små grep over tid som skaper de store endringene. Og gjør du de gradvis og over tid merker du nesten ikke at noe er endre før - VIPPS så er den dårlige vanen blitt erstattet av en god vane! Det kan for eksempel være at du bytter ut rømmen med lett-rømme på fredagstacoen, eller at du lager matpakke på glass - som du tar med deg på farta! Så slipper du ty til kjappe mindre gode løsninger når du er sulten på vei hjem. En sunn livsstil skapes over tid og er summen totalen i hverdagen - kosthold, fysisk aktivitet og helse - og atferden knyttet til dette.

Matpakke på glass

Matpakke på glass

4. Skap gode vaner

Erstatt de dårlige vanene med noen gode. Smart mat gjør det lettere å holde å opprettholde en god helse, en sunn kropp og et sunt sinn. Det er de små endringene i hverdagen som skaper de gode vanene. Stress kan være en bidragsyter til dårlige vaner. Stress kan øke matlysten som kan gå på bekostning av både helsen og humøret. Ved å bli bevisst over hva som stresser seg i hverdagen, kan du snu dette til noe positivt og skape gode vaner.

5. Vær fysisk aktiv

Nei, du trenger ikke gå på treningssenteret for å være i fysisk aktivitet. Aktivitet betyr så mye mer enn det! Se på hverdagssysler som trening. Støvsuging, klesvask, hoppe av bussen et stopp før du egentlig skulle eller bestem deg for å gå 10-15 min hver dag. Dette er små aktiviteter som setter fart på hjertepumpa og øker energiforbruket det lille ekstra. Helsedirektoratet anbefaler minst 30 min om dagen. 

6. Spis frukt og grønt til alle måltider

Fyll opp kjøleskapet med frukt og grønt – så spiser du mere av det! Når du spiser mer av de næringsrike matvarene, spiser du nesten automatisk mindre av de næringsfattige. Frukt og grønt er i tillegg mye billigere enn sjokolade og potetgull. For eksempel er kiloprisen for smågodt rundt 160 kroner, mens den for gulrot, bananer og appelsiner kan være mellom 20 og 30 kroner. Et fint triks for å spise mer grønt, er å ha det tilgjengelig hjemme. 

7. Bruk tallerken som et verktøy

Det evige spørsmålet - "Hva skal du ha til middag?" Synes du det er vanskelig å velge både sunt, godt og variert? Eller synes du det er vanskelig å vite om du får i deg alt du trenger? Bruk tallerkenmodellen som et verktøy – og del tallerken i tre.  En del med proteinrike matvarer, som kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter eller belgvekster. En del med karbohydrater, som poteter, ris, pasta eller brød og en del med grønnsaker, frukt eller bær. Og vipps – så har du satt sammen et sunt måltid.

Balanse på tallerken

Tallerkenmodellen

8. Velg sunn snacks til hverdags

Blir du også ofte litt ekstra fyse på kvelden og får lyst på noe godt? Til slike stunder kan det være lurt å være forberedt og vite hvordan du kan kose deg med noe godt, - som samtidig er sunt. Det kan derfor være lurt å ha litt sunn snacks på lur. Et tips er å fryse ned frukt. Druer, mango, jordbær, bananer eller vannmelon er noen frukter som smaker kjempegodt i frossen tilstand! Kutt frukten i mindre biter, legg den i porsjonsposer og la dem ligge i minst 4 timer i fryseren. Smoothies smaker også godt på kvelden. Knekker du oppi et egg, er dette også et godt alternativ som mellommåltid eller kveldsmat.

9. Planlegg måltidene

Planlegging er nøkkelen til suksess – sies det! Ved å planlegge ukesmeny og handle inn for alle middagene for hele uken, er det enklere å spise sunne og næringsrike middager. Planlegg måltidene tilpasset hverdagen din, ikke omvendt. Gjør det enkelt, men samtidig godt og sunt i hverdagen.  

10. Unngå "Ja-mat" og "Nei-mat" 

Unngå å være alt for streng med deg selv. Det er ikke noe som heter «ja-mat» eller «nei-mat». Ønsker du deg et sunt og variert kosthold som er bra for helsa, er det viktig å ikke kutte matvarer helt ut av kostholdet ditt. Det handler om å spise med måte og moderasjon. Vi spiser i snitt 5 måltider om dagen som utgjør 30 måltider i løpet av uken. Om noen av disse ikke ble helt som du hadde planlagt, får du en ny sjanse ved neste måltid.  

JA mat - Nei mat, bra eller drålig

"Ja-mat" og "Nei-mat"

Sist oppdatert: mandag 9. januar 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB13 16.04.2024 14:17:17