Lammestek med poteter og grønnsaker

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lammestek er noe de fleste av oss setter pris på. Her en tradisjonell stek med grytestekte grønnsaker og poteter.

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg
  • 3 båt hvitløk
  • 2 ts salt
  • 12 ts grovmalt pepper
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 5 dl kokende vann

  • 1 kg potet
  • 1 stk purre
  • 2 stk gulrot
  • 3 stk persillerot
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts salt
  • 12 ts grovmalt pepper
  • 1 ts provencekrydder
  • 2 ss olje

Saus:

  • 5 dl kraft fra steken , eventuelt buljong
  • 112 ss maisstivelse (maizena) rørt ut i 2 ss vann

Slik gjør du

1. Sag av den ytterste delen av knoken på lammelåret. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens hvitløk og skjær den i skiver. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steken.

2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Legg lammesteken i en ildfast form, og stikk inn et steketermometer. Sett steken i ovn på 125 °C. Når termometeret viser 65 - 70 °C er kjøttet medium til medium pluss, og når det viser 76 °C er det gjennomstekt. Hell over det kokende vannet den siste halvtimen av steketiden.

Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

3. Skrell potet og rens grønnsaker, kutt det grovt opp. Varm olje i en jerngryte og fres det hele i 5 minutter sammen med krydder. Ha på lokk, og la det stå på svak varme til grønnsakene begynner å bli møre. Rør om av og til. 

4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

5. Hell stekesjyen i en liten kjele. Ha grønnsakene over i den ildfaste formen og stek dem på 225 °C i ca. 15 minutter. Kok opp stekesjyen, og rør inn maizenajevning.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.