Grove hamburgerbrød

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hjemmelagde hamburgerbrød smaker ekstra godt. Oppskriften gir ca. 20 burgerbrød. Spiser dere ikke opp alle kan de fint fryses. Eller du kan dele deigen i to, og lage 10 burgerbrød og et grovbrød.

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 20 hamburgerbrød

  • 7,5 dl vann
  • 50 g gjær
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 ts salt
  • 2 dl siktet rugmel
  • 2 dl grov sammalt hvete
  • ca. 14,5 dl hvetemel
  • 4 ss sesamfrø

Slik gjør du

  1. Ha hvetemel, salt, vann, gjær og olje i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Elt deigen godt, 10-15 minutter. La den heve i ca. 1/2 time, eller til dobbel størrelse.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  2. Del deigen i 20 like store emner, eventuelt halvparten av deigen til 10 like store emner, og form dem til litt flate burgerbrød. La brødene etterheve i ca. 20 minutter til omtrent dobbel størrelse. 
  3. Pensle burgerbrødene med vann og dryss sesamfrø på toppen. Stek midt i stekovnen på 225 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist. 
    Form eventuelt den ene halvparten av deigen til et brød og legg det i en smurt brødform som rommer 1 1/2 liter. Etterhev brødet i 30-40 minutter til omtrent dobbel størrelse. Pensle brødet med sammenvispet egg og dryss over litt grov hvete eller kli til pynt. Stek ved 200 °C i 50-60 minutter.

Nå som du har hamburgerbrødene, hva med å lage en av disse digge burgerne:

Supersunn burger

Burger med asiatisk smak

Grillet burger fylt med mozzarella og fetaost

Lammeburger med sopp

Portebelloburger med blåmuggost