Grove hamburgerbrød
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Hjemmelagde hamburgerbrød smaker ekstra godt. Oppskriften gir ca. 20 burgerbrød. Spiser dere ikke opp alle kan de fint fryses. Eller du kan dele deigen i to, og lage 10 burgerbrød og et grovbrød.
Ingredienser
1 porsjoner
-
7,5 dl vann -
50 g gjær -
2 ss nøytral olje -
2 ts salt -
2 dl siktet rugmel -
2 dl grov sammalt hvete -
ca.
14,5 dl hvetemel -
4 ss sesamfrø
Slik gjør du
- Ha hvetemel, salt, vann, gjær og olje i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Elt deigen godt, 10-15 minutter. La den heve i ca. 1/2 time, eller til dobbel størrelse.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.
- Del deigen i 20 like store emner, eventuelt halvparten av deigen til 10 like store emner, og form dem til litt flate burgerbrød. La brødene etterheve i ca. 20 minutter til omtrent dobbel størrelse.
- Pensle burgerbrødene med vann og dryss sesamfrø på toppen. Stek midt i stekovnen på 225 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
Form eventuelt den ene halvparten av deigen til et brød og legg det i en smurt brødform som rommer 1 1/2 liter. Etterhev brødet i 30-40 minutter til omtrent dobbel størrelse. Pensle brødet med sammenvispet egg og dryss over litt grov hvete eller kli til pynt. Stek ved 200 °C i 50-60 minutter.
Nå som du har hamburgerbrødene, hva med å lage en av disse digge burgerne: