Våre beste tips til restemat

Noen mekker seg en fyldig suppe, andre koser seg med stekt ris eller gjør gammelt brød om til populære meiseboller. Her får du matrådgivernes beste tips på hva de gjør for å redusere alt matsvinnet. Noen mekker seg en fyldig suppe, andre koser seg med stekt ris eller gjør gammelt brød om til populære meiseboller. Her får du matrådgivernes beste tips på hva de gjør for å redusere alt matsvinnet.

 

Noen mekker seg en fyldig suppe, andre koser seg med stekt ris eller gjør gammelt brød om til populære meiseboller. Her får du matrådgivernes beste tips på hva de gjør for å redusere alt matsvinnet. 

- Jeg har vokst opp i et hjem der vi ikke kastet mat, sier Britt- Marlene Kåsin. -  Nå som jeg selv har blitt voksen, merker jeg hvor påvirket jeg har blitt av den tankegangen: Det går nesten sport i å bruke opp restene!

Britt Marlene Kåsin har vokst opp med at man ikke kaster mat.

- Mitt aller beste tips er: Sjekk hva du har i kjøleskapet før du setter i gang med å lage mat, og bruke opp det «eldste» før du åpner en ny pakke eller boks.

En rett som jeg ofte lager et par ganger i uken for å bruke det som er i kjøleskapet, er stekt ris. Da får jeg både brukt opp litt av grønnsakene i tillegg går de ulike smakene i masse forskjellige retninger, avhengig av hva som finnes i kjøleskapet. Gulrot, paprika, brokkoli, erter, løk, hvitløk. Kylling, svinekjøtt, vegetarisk, eller noen gode sterke pølser. Smaksatt med soyasaus og chili eller ingefær, eller karripasta og kokosmelk. Skulle du ha rester av ulike urter, hvitløk og sitron, er det også et godt tips å blande sammen med poteter som du steker i ovn.

Prøv deg frem, lek. Det verste som kan skje, er at du ikke lager det igjen! 

Stekt ris er en variant av rester som gir utallige muligheter

Med suppe som løsning

- Nesten alt kan bli suppe dagen derpå, og hjemme hos oss blir det suppe minst en gang i uka, sier Cecilie Maske. - Et ferskt eksempel fra i går: Ingen hadde giddet å handle, og i kjøleskapet var det ikke stort. En tomatsausrest, fire løk, noen overmodne tomater og en skvett hvitvin. Vinen gikk i kokken, mens løken ble skåret i skiver og stekt til den var gyllen og myk. Litt timian fra en halvdød urtepotte i vinduet slo følge.

Cecilies mantra er: Nesten alt kan bli suppe dagen derpå

Så slang jeg i en et par buljongterninger og en liter vann, og lot det hele koke en stund. Dette ble til en helt utmerket løk- og tomatsuppe.

Et halvt gammelt brød ble skåret i terninger og fikk en runde i stekeovnen for å gjenoppstå som sprø krutonger, og en tørr sveitserostskalk ble revet og servert som dryss på suppen. Dermed ble hele familien mette av potensielt matavfall. Fort gjort, penger spart, ryddig kjøleskap, mette mager og god samvittighet. Det er mye mer enn et Kinderegg, det!!

Her er det eple og sellerisuppe som har blitt en lun middag. 

Fra gammelt brød til meiseboller

- Med tanke på alt brødet som blir kastet, vil jeg slå et slag for hjemmelagde meiseboller, sier Marit Løvbrøtte. - Det er en fin måte å la matrester komme til nytte, samtidig som du gleder både andre og deg selv. 

Bruk gammel brød til fuglemat, oppfordrer Marit 

Slik lager du meiseboller:

  1. Smelt delfiafett i en kjele på lav varme.
  2. Smuldre opp brød som har blitt for tørt. Bland gjerne inn finhakkede nøtter og frø (for eksempel villfulgblanding).
  3. Bland smuldret brød, frø og fettet sammen og avkjøl noe.
  4.  Fyll alt i former, for eksempel tomme melkekartonger eller pappkrus. Pass på å støpe inn hyssing eller lignende i meisebollen, slik at den kan henges opp uten melkekartongen når den har stivnet.

Brød står øverst på listen over hva vi kaster mest av. Marit bruker det i stedet til fuglemat.

Med planlegging til mindre svinn

- Hjemme hos meg har jeg og kona «planleggingsmøte» hver søndag kveld, forteller Magnus Tvedt-Øresland.

Magnus sitt råd for å unngå matsvinn er å legge en plan for ukens måltider

- Vi skriver ned hva vi har lyst til å spise og hvilke matanledninger som står i kalenderen i uken som kommer. Vi tar også med ønsker fra barna. Deretter tar jeg en ordentlig gjennomgang av kjøleskapet vårt for å kartlegge hva jeg har og hva som trengs. Det vi har går inn i planleggingen videre og det som trengs skrives på en handlelapp. På denne måten får jeg oversikt og en mulighet til å inkludere ingrediensene og råvarene jeg allerede har, i maten som skal lages.

Etter at vi har begynt med denne ordningen hvor vi skriver handleliste og tar storhandling hver mandag, har matsvinnet blitt minimert.

Skulle det være noe igjen fra middagsmaten, blir dette med i lunsjpakken til barna eller brukt som en påskjønnelse til hunden vår. Ingenting går i søpla.

Mat er noe man må ha. For å få mat må man ha penger, og for å få penger må man jobbe. Det blir for meg helt absurd at jeg skal kaste tid og penger rett i søpla. Som et tips om det skulle være mat igjen: Lag deg en pytt i panne så har du et raskt og godt måltid tilsatt en ekstra porsjon god samvittighet.

Pytt i panne er en god måte å få brukt opp matrester, Servert med egg blir det full middag. 

Sats på japanske pannekaker

- Jeg elsker asiatisk mat, og lager ofte noe med en asiatisk tvist når jeg har rester eller råvarer til overs. Det aller meste blir bedre med litt chili, hvitløk eller ingefær, sier Anette Fjelleng Hansen. - Mine to døtre digger selvfølgelig pannekaker, og heldigvis vet mor hvordan hun skal gjøre både voksne og barn glade. Enten fylles pannekakene med noe godt vi gjerne har hatt til middag dagen i forveien, eller så lager jeg rett og slett en Okonomiaki. Det er en japansk pannekake med masse deilige grønnsaker i røra. Barna mumser som bare det, til tross for at den tykke pannekaken i hovedsak består av kål.

Japansk pannekake er tipset fra Anette som lar seg inspirere av asiatisk mat

På pannekaken tar jeg ofte det jeg har i kjøleskapet enten det er svinekjøtt, kyllingfilet eller litt friske, sprø grønnsaker, og selvfølgelig topper det hele med en eller annen spicy, god saus. Her er en oppskrift på Økonomisaka du kan lage som den er, eller bruke som inspirasjon om du vil bruke opp noen av restene du har i kjøleskapet.

Hos Anette forsvinner rester av grønnsaker i pannekakerøra til en deilig japansk okonomyaki ,

Med egg som tryllemiddel

Jeg har alltid elsket egg. Egget gir fantastiske muligheter på kjøkkenet, også når det kommer til å bruke oppa andre råvare eller restemat. Når jeg er tom for middagsideer og har en del rester i kjøleskapet blir det gjerne en omelett eller en eggepanne med «Man tager, hvad man haver». Det blir som regel de beste omelettene.

Egget gir fantastiske muligheter også når det gjelder restemat, sier Oda.

Jeg beregner to til tre egg per person. Pisker det sammen med litt vann. Har du igjen litt fløte eller litt creme fraiche eller rømme, er dette også perfekt i eggeblandingen. Litt salt og pepper. Om  jeg lager en stor eggepanne, steker jeg restematen først i en stor stekepanne, for så å helle eggeblandingen over. Kokte poteter eller biter av tomat er nydelig i eggepanne. Om det er omeletter jeg lager, lager jeg én og én, og fyller med restemat, pålegg, ostebiter, grønnsaker. Perfekt restemat! Og god middag!

Eggepanne med nogo attåt er perfekt som restemat.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.