Pust liv i gamle tradisjoner

Blant de fleste voksne er det ofte maten man gleder seg aller mest til når julen står for døren, og den lange julefrokosten første juledag er kanskje et av de største høydepunktene. Da bugner bordene av tradisjonsrikt og smakfullt julepålegg. Ekstra stas er det om man har laget pålegget selv.

Tradisjonen med hjemmelaget julepålegg går flere generasjoner tilbake i tid. Da slaktet man selv, og tok i bruk så mye man kunne av dyret. De aller beste og feiteste stykkene ble lagt til side til julefeiringen, for da skulle alle få nok mat. I dag er det ikke lenger så vanlig å lage sitt eget julepålegg, men det finnes likevel rundt omkring på de fleste frokostbord i julen.

 

Lag pålegget selv

Dersom din familie ikke har for vane å lage julepålegget selv, så har du nå muligheten til å lære deg dette. Starte din egen familietradisjon. Det sies at alt er enkelt når du kan det, men selv nybegynnere vil erfare at det er gledelig enkelt å lage sitt eget julepålegg. Ikke tar det så lang tid heller. Med en god oppskrift, noen enkle prinsipper og et par timer til rådighet, kan du enkelt lage din egen sylte eller rull. Det behøves ikke så mange ingredienser, og alt kan som regel fås kjøpt i en middels stor dagligvareforretning.

De mest tradisjonsrike julepåleggene er okserull, lammerull, leverpostei og ulike typer sylte. Her viser vi deg trinn for trinn hvordan du lager lammerull.  Har du lyst til å prøve deg på noen av de andre julepåleggene, finner du oppskriftene på disse nedenfor.

 

Hjemmelaget lammerull

Du trenger: 1 stk rulleskinn av lam, 1 ½ kg kjøtt av lammebog (i strimler), 1 ts pepper, 1 ts malt ingefær, 3 ss salt, 2 ts sukker, 2 ½ ts gelatinpulver, tannstikkere, nål, bomullstråd, rulleklede/glasshåndkle og presse (eller noe annet tungt å presse med, ca.6kg).

 

Rulleskinn

Slagsiden på lam kalles ofte rulleskinn. Det er den nedre bakerste delen av bryst/side uten bein. Man kan gjerne si at slagsiden er i forlengelsen av lammeribben bakover mot låret. Siden er smakfull, men ikke særlig mør, og brukes i hovedsak til rull. Rulleskinn får man kjøpt hos en slakter eller i velassorterte dagligvareforretninger. Spør i din nærbutikk så kan de sikkert skaffe det for deg om de ikke har. 

Slik gjør du

1. Fjern eventuelle bein fra lammesiden. Skjær den slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter, ca. 20 cm langt. Det du skjærer av fra kjøttstykket kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog.

2. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss litt av dette over lammesiden. Legg kjøtt og resten av krydderet lagvis på midten av lammesiden.

3. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden av rulleskinnet som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikkere.

4. Sy rullen med bomullstråd slik at du får en jevn fasong.

Har du god tid så anbefaler vi at du lar lammerullen ligge i kjøleskap et døgn før du koker den. Da vil salt og krydder trekke godt inn i kjøttet, og du får et enda mer smakfullt resultat. Har du planer om å fryse den bør du gjøre dette før koking.

Tips: Har du god tid så anbefaler vi at du lar lammerullen ligge i kjøleskap et døgn før du koker den. Da vil salt og krydder trekke godt inn i kjøttet, og du får et enda mer smakfullt resultat. Har du planer om å fryse den bør du gjøre dette før koking.

5. Pakk rullen inn i et rulleklede/glasshåndkle og surr rundt med bomullstråd.

6. Stikk inn et steketermometer og legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann. La rullen trekke ved ca. 90 °C til steketermometeret viser 72 °C. Trekketiden avhenger av tykkelsen på rullen, men dette tar ca. 1 1/2 time. Ta rullen opp av kokevannet og la den hvile i 15 minutter før den legges i press.

7. Legg rullen i press i ett døgn og sett i kjøleskap.

Du kan oppbevare lammerullen (eller annet julepålegg) i en svak saltlake av 300 g salt, 5 liter vann og 1 ss sukker. Den kan da stå kjølig i opp til 10 dager.

Lammerullen er ferdig. Skjær den i tynne skiver og server med rødbeter og en god sennep. Lefser smaker også godt til.

 

Be familie og venner på juleverksted

Å lage julens pålegg sammen setter rammen for et hyggelig og litt annerledes juleverksted, enten du får med deg familie eller venner. Lag gjerne flere slag, og del med hverandre slik at alle får en smakebit av hver. Deilig hjemmelaget pålegg kan også bli flotte gaver med personlig preg til foreldre og besteforeldre, eller som en vertinnegave som garantert blir en suksess.

 

Det er lov å jukse litt

Julefrokosten smaker ekstra godt om du serverer hjemmelaget julepålegg. Men, du behøver jo ikke å lage alle slagene selv. Det finnes mye godt julepålegg ute i butikkene. Akkurat hva du velger å sette på bordet er en ting, men den aller viktigste tradisjonen å videreføre, er nok likevel den gode julestemningen, fellesmåltidet med de gode samtalene, smakene, duftene og forventningene.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.